Protiv Google je u Kaliforniji podneta tužba zbog ilegalnog narušavanja privatnosti. Ističe se da kompanija pomoću pretraživača postavljenih u “privatnom” režimu prati upotrebu interneta, piše Dailymail.

U tužbi se ističe da Google prati ama baš skoro sve što radimo na internetu. Zna ko su naši prijatelji, šta jedemo, gde putujemo, koje su nam omiljene boje, šta kupujemo.

“Google poseduje neprihvatljiv broj informacija toliko detaljnih da ni Džordž Orvel to nije mogao da sanja”, kaže se u tužbi.

I zbog svega ovoga i narušavanja privatnosti traži se odšteta od najmanje 5 milijardi dolara.

Tužba je podneta saveznom sudu u San Hozeu u Kaliforniji. Navodi se da Google prikuplja podatke preko Google Analytics, Google Ad Manager i drugih aplikacija i dodataka na veb lokaciji, uključujući aplikacije za pametne telefone.

Traži se najmanje 5000 dolara odštete po korisniku zbog kršenja zakona o privatnosti Kalifornije.

U žalbi se navodi da “Google dobija detaljne lične podatke kao što su korisnička IP adresa, koja može pružiti geografske podatke, šta korisnik pregleda, kao i detalje o korisničkom hardveru.

Glasnogovornik Google je rekao da su pogrešno okarakterisane usluge kompanije. “Uvek smo ugrađivali funkcije privatnosti u svoje proizode i pružali podatke o lokaciji.”