Najnovije vesti
Vesti Svet
Odluka indonežanske vlade da uspori internet NEZAKONITA

Odluka indonežanske vlade da uspori internet NEZAKONITA

Idonežanski sud danas je doneo presudu da je odluka vlade da ograniči brzinu interneta u nastojanju da spreči građanske nemire u najistočnijem regionu Papue prošle godine bila nezakonita.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Internet
Internet

U presudi državnog upravnog suda u Džakarti objavljenoj na njenoj veb stranici navedeno je da je čin usporavanja interneta prošle godine "nezakonita radnja koju je izvršila agencija i / ili vladin zvaničnik", prenosi Rojters.

Dok su u avgustu nemiri prouzrokovani rasističkim uvredama na račun papuanskih studenta plamteli širom provincija Papua i Zapadne Papue, vlada je saopštila da je ograničila pristup internetu kako bi se "sprečilo širenje dezinformacija", jer bi to moglo pokrenuti još nasilja.

Optuženi navedeni u presudi bili su predsednik i ministar komunikacija.

Tužbu je podnela indonezijska Alijansa nezavisnih novinara (AJI) i grupa Mreža slobode izražavanja jugoistočne Azije (SAFEnet), koja tvrdi da je ograničavanje interneta, posebno u vreme građanskih nemira, kršenje ljudskih prava i slobode medija.

- Nema garancije da vlada to neće ponovo uraditi, ali moralno je dokazano da ono što su učinili nije u redu - rekao je za Rojters Ade Vahiudin, advokat tužitelja, napominjući da vlada ima 14 dana da odluči hoće li se žaliti na presudu.