Najnovije vesti
Premium
TOP 20 NAJSKUPLJIH SRPSKIH FUDBALERA Od ovih VRTOGLAVO VISOKIH honorara će vam se zavrteti u glavi

TOP 20 NAJSKUPLJIH SRPSKIH FUDBALERA Od ovih VRTOGLAVO VISOKIH honorara će vam se zavrteti u glavi

Srpski fudbaleri koji igraju u inostranstvu imaju odlična primanja shodno svojim kvalitetima. Koji fudbaler je oborio rekord kada je reč o transferu, a koji "najmanje" zarađuje pogledajte u nastavku. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od "Blic premium" paketa)

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Najplaćeniji srpski fudbaleri Foto: shutterstock
Najplaćeniji srpski fudbaleri

Predstavljamo vam listu najplaćenijih srpskih fudbalera

1. Sergej Milinković-Savić - Lacio - 65 miliona evra

Već nekoliko prelaznih rokova ovaj dvadesetčetvorogodišnjak rođen u Ljeidi (Španija), meta je velikih klubova. Cifre koje su se pominjale oborile bi mnoge rekorde, a pitanje da li bi ikada transfer jednog srpskog fudbaler nadmašio visinu obeštećenja koje je Lacio mogao dobiti. Ipak, Sergej, čiji je otac bio fudbaler ostao je u rimskom klubu u kojem je najskuplji pojedinac. Ujedno, stariji brat Vanje Milinkovi-Savića najvredniji je srpski igrač. Karijeru je počeo u Vojvodini, a do Serije A stigao je preko Genka. Ukupno su transferi Sergeja vredeli oko 17 miliona, što znači da bi Lacio eventualnom prodajom ozbiljno zaradio.

Sergej Milinković Savić
Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija
Sergej Milinković Savić

2. Luka Jović - Real Madrid - 60 miliona evra

Ono što nije doživeo Sergej, zadesilo je Luku Jovića. Momak iz Bijeljine je leta 2019. godine postao najskuplji srpski fudbaler u istoriji. Za 60 miliona evra prešao je u madridski Real. Ponikao je u Crvenoj zvezde, a tek što je napunio 18 godina, napustio je Beograd i preselio se u Lisabon. Tamo za Benfiku nije uspeo da pruži ono što jeste za Ajntraht. Najpre je pozajmljen, zatim i otkupljen za 7 miliona, da bi Bundesligaš poslom sa Realom zaradio pravo bogatstvo.

Luka Jović
Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija
Luka Jović

3. Filip Kostić - Ajntraht Frankfurt - 38 miliona evra

Puno je radio ovaj Kragujevčanin da bi došao tu gde jeste. Od Radničkog iz rodnog grada do Frankfurta, ovaj dvadesetsedmogodišnjak, prešao je dug put. Prvi klub u inostranstvu bio je Groningen, a u Nemačkoj je pre Ajntrahta igrao i za Štutgart i Hamburg. Poput Jovića, najpre je pozajmljen frankfurtskom klubu, a zatim je njegov ugovor otkupljen za 22 miliona evra.

Filip Kostić
Foto: M. Metlaš / RAS Srbija
Filip Kostić

4. Nikola Milenković - Fiorentina - 30 miliona evra

Najskuplji Beograđanin i najskluplji defanzivac iz Srbije, sa 22 godine ujedno je i najmlađi fudbaler koji je našao mesto na listi 20 najvrednijih srpskih fudbalera. Iza njega je samo jedan transfer, za 5 miliona je prešao iz Partizana u Fiorentinu. Zbog fantastičnih partija, popularni Bleki je skrenuo pažnju velikih evropskih klubova i nema sumnje da će se pred njim tek pojavljivati velike cifre.

Nikola Milenković
Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija
Nikola Milenković

5. Dušan Tadić - Ajaks - 25 miliona evra

Nema dileme da Bačka Topola nema boljeg fudbalera. Matičnu Vojvodinu napustio je 2010. kada je za njegove usluge bio zainteresovan Groningen. Brzo je napredovao do Tventea, pa onda i do Sautemptona koji je bio spreman da plati 10 miliona evra. Četiri sezone je igrao u Premijer ligi, pre nego što je prešao u Ajaks. U Amsterdamu je ušao u zenit karijere i igra na izuzetno visokom nivou. Nakon polufinala Lige šampiona i osvajanja titule u Holandiji, našao se među kandidatima za osvajanje Zlatne lopte. Završio je na 20. mestu.

Dušan Tadić
Foto: A. Dimitrijević / RAS Srbija
Dušan Tadić

6. Aleksandar Mitrović - Fulam - 25 miliona evra

Mitrogol ove sezone dominira kada god je na terenu. Retke su utakmice na kojima nije nalazio put do protivničkih mreža. Vrlo dobro je igrao za Partizan, odlično za Andreleht. Onda se dugo borio u Njukaslu, da bi potpuno pronašao sebe u redovima londonske ekipe. U dresu Srbije rešeta kao i za klub. Odlučno ide prema prvom mestu večite liste strelaca nacionalnog tima.

Aleksandar Mitrović
Foto: A. Dimitrijević / RAS Srbija
Aleksandar Mitrović

7. Nemanja Matić - Mančester junajted - 25 miliona evra

Profesionalnu karijeru nije započeo u Srbiji, već u Sloveniji - u Košicama. Stigao je u Čelsi 2009. ali "plavci" su ga se prelako odrekli posle pozajmice u Viteseu. Odličan posao napravila je Benfika. Otkupila je za "siću" ugovor visokog veziste, da bi zaradila velike pare nakon što je Čelsi uvideo da je napravio veliku grešku. Matić je igrao na visokom nivou kada ga je 2017. godine Žoze Murinjo za skoro 45 miliona evra doveo u Mančester, a tada je fudbaler iz Uba postao najskuplji srpski fudbaler.

Nemanja Matić
Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija
Nemanja Matić

8. Luka Milivojević - Kristal Palas - 20 miliona evra

Još jedan Kragujevčanin koji je izuzetno cenjen u evropskom fudbalu. Milivojević se nije zadržavao dugo u klubovima za koje je igrao, a to je u njegovoj karijeri bio slučaj zbog brzog napretka. Rad, Zvezda, Anderleht, Olimpijakos i na kraju Kristal Palas. Luka je ekspresno stigao do fantastičnog statusa u Londonu, postao je kapiten i predvodnik ekipe.

Luka Milivojević
Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija
Luka Milivojević

9. Marko Grujić - Herta - 20 miliona evra

Iako je imao svega 20 godina, Grujić je bio dominantan na sredini terena dok je igrao za Crvenu zvezde. Jedna šampionska sezona u prvom timu bila je dovoljna da ga preporuči Liverpulu. Marko će ostati upamćen kao prvo pojačanje koje je u redove aktuelnog šampiona Evrope doveo Jirgen Klop. Igrao je na pozajmici u Kardifu, a i sada za berlinsku ekipu nastupa kao član Liverpula. Iako zvuči kao težak zadatak, odlučan je u nameri da se vrati u Englesku i izbori za minute.

Marko Grujić
Foto: A. Dimitrijević / RAS Srbija
Marko Grujić

10. Matija Nastasić - Šalke - 18 miliona evra

Trenutno se bori za minute, ali nije uvek bilo tako. Postao je deo odlične saradnje između Partizana i Fiorentine kada se 2011. godine preselio u italijanski grad. Zadobio je pažnju Mančester sitija sa kojim je i osvojio titulu Premijer lige. Imao je problema sa povredama, a bar na kratko izgubio je status reprezentativca.

Matija Nastasić
Foto: A. Dimitrijević / RAS Srbija
Matija Nastasić

11. Nikola Maksimović - Napoli - 17 miliona evra

Sve dobre utakmice zaboraviće navijači Crvene zvezde zbog čuvenog detalja iz nadoknade vremena utakmice u Bordou. Ipak, igrama je zaslužio transfer u Torino, a zatim i u Napoli. Pozajmica ga je vratila u Torino, a polusezonu je proveo i u Spartaku iz Moksve pre nego što se kod Karla Anćelotija ustalio u prvom timu Napolija.

Nikola Maksimović
Foto: M. Metlaš / RAS Srbija
Nikola Maksimović

12. Nemanja Maksimović - Hetafe - 15 miliona evra

Srpski heroj iz Novog Zelanda postigao je odlučujući gol u finalu Svetskog prvenstva za igrače do 20 godina. Rođen je u Banji Koviljači, a nakon mlađih kategorija Crvene zvezde zaigrao je u Domžaleu. Dve sezone u bogatoj Astani i igranje evropskih takmičenja dovele su ga do Valensije. Hetafe je bio zainteresovan, a pošto kod slepih miševa nije bio zadovoljan minutažom, selidba u predgrađe Madrida bila je logičan izbor.

Nemanja Maksimović
Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija
Nemanja Maksimović

13. Adem Ljajić - Bešiktaš - 12 miliona evra

Odličnu sezonu igra ovaj fudbaler iz Novog Pazara, koji je još jedan je iz serije igrača koji je iz Partizana pojačao Fiorentinu. Nakon burnog perioda i jedne žestoke svađe sa trenerom u Firenci usledio je transfer u Romu, a prelasku u Torino prethodila je epizoda u Interu. Konačno turski predstavnik u Ligi Evrope, otkupio je ugovor povratnika u reprezentaciju Srbije za 6,5 miliona, iako je njegova vrednost skoro duplo veća.

Adem Ljajić
Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija
Adem Ljajić

14. Mijat Gaćinović - Ajntraht Frankfurt - 11 miliona evra

Treći "Novozelanđanin" na ovoj listi je karijeru započeo u rodnom gradu, igrajući za Vojvodinu. Na leto 2015. godine preselio se u nemački grad gde je za četiri sezone došao do odličnog statusa. Poštuju ga navijači, poštuje ga i trener. U Nemačku je stigao kao krilo, međutim sve češće igra na poziciji u veznom redu, što je bio slučaj i u prethodnim utakmicama reprezentacije.

Mijat Gaćinović
Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija
Mijat Gaćinović

15. Marko Dmitrović - Eibar - 10 miliona evra

Jedini je golman na ovoj listi Svoje mesto je zaslužio odličnim odbranama za klub i nacionalni tim. Rođen je 1992. godine u Subotici, a prošao je sve mlađe kategorije Crvene zvezde. U prvom timu nije dobio šansu, pa je po isteku ugovora napustio klub, zatim kao slobodan igrač pojačao mađarski Ujpešt. Slična situacija dogodila se u januaru 2015. godine kada je bez obeštećenja prešao u Čarlton. Dva puta je pozajmljivan španskom drugoligašu Alkorkonu. Dovoljno je dobar bio da bi Eibar za njega izdvojio milion evra, a partijama je svoju tružišnu vrednost u roku od dve godine povećao za 10 puta.

Marko Dmitrović
Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija
Marko Dmitrović

16. Aleksandar Kolarov - Roma - 8 miliona evra

Fudbaler sa ogromnim iskustvom, nije se dugo zadržao u srpskom fudbalu. Igrao je u rodnom Beogradu, ali ne za večite rivale. Bio je član Čukaričkog i OFK Beograda odakle je za nešto manje od milion evra prešao u Lacio. Italija, ali i jedan nokautirani sudija su ga upamtili po razornom udarcu, a u Englesku ga je doveo Roberto Manćini koji je sa Mančester sitijem tek pravio jaku ekipu. Osvojio je dve Premijer lige i igrao puno velikih utakmiica u Ligi šampiona što je učinio i po povratku u Italiju, tačnije u Romu. U međuvremenu je postao i kapiten reprezentacije Srbije.

Aleksandar Kolarov
Foto: A. Dimitrijević / RAS Srbija
Aleksandar Kolarov

17. Andrija Živković - Benfika - 8 miliona evra

Mnogi smatraju da je nepravedno izostvaljeno njegovo ime kada je biran najbolji igrač Svetskog prvenstva na Novom Zelandu. Sa Partizanom je igrao Ligu Evrope, a preživeo je izuzetno turbulentan period pre prelaska u Benfiku. Sada se bori za minute u lisabonskom timu.

Andrija Živković
Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija
Andrija Živković

18. Ljubomir Fejsa - Benfika - 8 miliona

Ima 31. godinu, a u karijeri je ostvario samo tri transfera. Prvi kada je iz rodne Kule prešao u Beograd, odnosno iz Hajduka u Partizan. Tri godine je igrao u crno-belom dresu, zatim dve u crveno-belom pošto je Olimpijakos otkupio njegov ugovor za tri miliona evra. Od 2013. godine član je lisabonskog velikana.

Ljubomir Fejsa
Foto: Alex Dimitrijević / RAS Srbija
Ljubomir Fejsa

19. Uroš Spajić - Krasnodar - 7,5 miliona evra

Još jedan je štoper sa liste (uz Nastasića) koji se nedavno mučio sa povredom. Dvadesetšestogodišnji Beograđanin je do Krasnodara stigao preko Crvene zvezde, Tuluza i Anderlehta. U ruskom prvenstvu, ali i u Ligi Evrope igra na visokom nivou i zahvaljujući tome, njegova vrednost na tržištu nije bila viša ni u jednom trenutku karijere.

Uroš Spajić
Foto: M. Metlaš / RAS Srbija
Uroš Spajić

20. Nemanja Gudelj - Sevilja - 6,5 miliona evra

Čudan je fudbalski put imao ovaj Beograđanin. Prošao je mlađe kategorije NAC Brede gde je započeo i profesionalnu karijeru. Brzo je privukao pažnju najboljeg kluba u Holandiji - Ajaksa, a nakon Amsterdama u roku od samo godinu i po dana otišao je do Kine i vratio se nazad u Evropu. Preko Tede i Evergrandea stigao je do Sportinga, međutim ni tamo se nije dugo zadržao. Odlične igre preporučile su ga Sevilji gde je stigao kao slobodan igrač. Ima 28 godina i ulazi u najbolje doba za jednog veznjaka.

Nemanja Gudelj
Foto: A. Dimitrijević / RAS Srbija
Nemanja Gudelj