');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

"OVO JE GORAK TRENUTAK" Sva četiri policajca koja su učestvovala u smrti Džordža Flojda BIĆE KAŽNJENA

Državni tuđilac u Minesoti, Kit Elison, pooštrava optužbe protiv bivšeg policajca iz Mineapolisa Dereka Šovina i podiže ih na ubistvo drugog stepena zbog smrti Džordža Flojda, a takođe optužuje i ostala tri policajca koja su učestvovala u incidentu, navedeno je u tvitu američke senatorke Ejmi Klobuhar.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
mineapolis kombo foto RAS Tanjug AP Profimedia Foto: Tanjug / AP, Profimedia / RAS Srbija
mineapolis kombo foto RAS Tanjug AP Profimedia

Očekuje se da će Elisonova službena objava stići u sredu posle podne, više od nedelju dana nakon što je Flojd ubijen dok je bio u policijskom pritvoru i Mineapolisu, što je izazvalo proteste širom zemlje koji pozivaju na okončanje policijskog nasilja nad Afroamerikancima.

Šovin, koji je kolenom pritiskao Flojdov vrat gotovo devet minuta, ranije je optužen za ubistvo trećeg stepena i ubistvo drugog stepena. Policajci Tomas Lejn i J. A. Keung, koji su pomugli pri obuzdavanju Floja, i četvrti policajac Tou tao, koji je stajao u blizini ostalih, u početku nisu optuženi.

Dve obdukcije flojda utvrdile su da je ubijen. Šef policije Mineapolisa Aradondo otpusio je četiri policajca i rekao da su "saučesnici" u Flojdovoj smti. Flojdova porodica i demonstranti širom zemlje pozvali su na njihovo hapšenje, kao i da budu osuđeni za ubistvo.

Ubijeni Džordž Flojd
Foto: Tanjug/AP
Ubijeni Džordž Flojd

Prema snimku i krivičnoj prijavi, Šovin je držao koleno na Flojdovom vratu, dok je on govorio da ne može da diše, dok su prolaznici svedočili tome da umire, pa čak i kada je dva puta pitao da ga okrenu na stranu. Ipak, Šovin je nastavio da drži koleno na njegovom vrati skoro tri minuta nakon što je Flojd prestao da reaguje, navodi se u žalbi.

Bendžamin Kramp, advokat porodice Flojd, objavio je na Tviteru da je porodica zadovoljna novim optužbama.

- Ovo je gorak trenutak. Veoma smo zadovoljni činjenicom da je Elison preduzeo odlučne akcije, uhapsivši i optuživši sve policajce koji su učestvovali u smrti Džordža Flojda i pooštrivši optužbe protiv Dereka Šovina na krivično delo drugog stepena - rekli su iz porodice Džordža Flojda.

Pročitajte još

Prema zakonu Minesote, ubistvo trećeg stepena definisano je kao prouzrokovanje smrti osobe "vršenjem dela koje je izrazito opasno i za druge i iskazivanjem poremećenog uma", bez poštovanja prema nečijem životu, ali bez namere da se ubije.

Ubistvo drugog stepena, mnogo ozbiljnija optužba, definiše se kada osoba uzrokuje smrt drugog sa namerom da ubije tu osobu, ali bez predumišljaja.

Državni tužilac Minesote pozvao na stpljenje

Elison je imenovan od strane guvernera Tima Valca da preuzme slučaj od državnog tužioca okruga Henepin Majka Frimena u nedelju.

Bivši kongresmen Demokratske stranke Elison ranije je rekao da "očekuje da će podneti optužbe protiv policijskih službenika i da se nada da će do toga uskoro doći". Ali u ponedeljak, nakon preuzimanja slučaja, upozorio je na brzanje sa presudom i rekao da će tužioci biti oprezni i postupati metodički u podizanju optužbi.

- Napredujemo brzo i efikasno, ali moram da zaštitim ovo tužilaštvo. Neću da stvaram situaciju u kojoj neko može da kaže da smo požurili sa presudom - kaže on.

Pročitajte još

Policijski službenici se retko terete za zločine zbog nasilja nad Afroamerikancima, a čak i u retkim slučajevima porote su u više navrata pokazale nespremnost na osuđivanje. Lista takvih neuspelih slučajeva je dugačka.

Primera radi, 2017. godine policajac iz Minesote koji je kobno ustrelio kabilju proglašen je krivim za ubistvo drugog stepena i namernu upotrebu vatrenog oružja koja ugrožava bezbednost.