Svet

0

EU poziva zemlje članice na solidarnost oko migranata blokiranih u Sredozemlju

Autor: IG

Izvor: Beta

EU poziva zemlje članice na solidarnost oko migranata blokiranih u Sredozemlju

Izvor: Foto: AP/Rene' Rossignaud


"Pozivamo sve zemlje članice da rade zajedno i hitno u duhu solidarnosti i kolektivne odgovornosti za nalaženje rešenja", rekao je danas portparol Komisije Adalbert Janz, i naglasio da je migrantima na četiri broda potrebno da se iskrcaju što pre.

On je naglasio da je hitno portrebna saradnja, i rekao da Evropska komisija koja deluje kao koordinator u bliskom kontaktu sa zemljama članicama.

On je dodao da Komisija uviđa teškoće izazvane epidemijom korona virusa ali da takođe očekuje da sve zemlje članice poštuju svoje obaveze iz međunarodnog prava.

Početkom 2020. gotovo 1.400 migranata stiglo je na Maltu, što je povećanje od 438 odsto u odnosu na isti period prošle godine prema malteškoj vladi. Malta preti da neče sarađivati u pomorskoj i vazdušnoj operaciji Irini, koja nadgleda sprovođenje UN embarga na isporuku oružja Libiji, ako se njeni evropski partneri ne obavežu na raspoređivanje migranata.

Više nevladinih organizacija je diglo uzbunu zbog blokiranih migranata, mnogi od kojih dolaze iz Libije zahvaćene nasiljem.

Organizacija SOS Mediterane zatražila je danas da oni budu odmah iskrcani na sigurno mesto i pozvala evropske zemlje da ponovo uspostave koordinisan mehanizam relokacije osoba spasenih u centralnom Sredozemlju.

Zbog mera oko koronavirusa Malta i Italija su početkom aprila zatvorile svoje luke i od početka maja svaka civilna operacija spasavanja u moru je prekinuta kada je italijanska obalska straža blokirala dva broda.

Te dve zemlje, koje su u prvoj liniji dolazaka migranata kao i Grčka i Kipar, traže veću solidarnost od evropskih partnera, dok neke zemlje na istoku odbijaju nametanje bilo kakvog plana relokacije migranata.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR