Dozvoljen ustaški poklič: Tompson može vikati Za dom spremni

NovostiOnline/J.KERBLER

03. 06. 2020. u 14:21

”Opisano postupanje u konkretnom predmetu ne može se podvesti pod zakonski opis prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira”, zaključak je suda

Дозвољен усташки поклич: Томпсон може викати За дом спремни

Foto HINA

ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA


Visoki prekršajni sud u Zagrebu zaključio je da pevač Marko perković Tompson može na početku pesme ”Bojna Čavoglava” da viče Za dom spremni. Ustaški poklik tako je dobio pravo glasa, jer će presuda suda biti obavezujuća za sve druge sudove u Hrvatskoj.


Dvadeset od dvadeset i troje sudija Visokog prekršajnog suda Hrvatske tako je odlučilo na jučerašnjoj sednici , pa Za dom spremni u Tompsonovoij pesmi postaje ne samo kazneno delo, već ni prekršaj protiv javnog reda i mira. Za to je glasalo 15 sudija, četiri su glasa bila protiv i jedan suzdržan.


”Opisano postupanje u konkretnom predmetu ne može se podvesti pod zakonski opis prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira”, zaključak je suda.







Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

КИР СРБИН

03.06.2020. 14:33

Ови београџани и новосаџани што ће ићи у рватску на море сада морају да увежбају нови поздрав. Нема више, добардан, ћао, бок, хај (можда халј).

bojan

03.06.2020. 14:38

fasizam i kleronacizam se ohrabruju u Evropskoj uniji. hitlerovi prijatelji se raduju satanskoj pravdi i obnavljaju simbole i barjake pod kojima se bore sa Pravoslavnim Slovenima, pre svega pravoslanim Srbima cesima slovacima poljacima rusima Svedjanima fincima norvezanima itd. Vec vise vekova ,pod raznim sistemima.

Savesni Naprednjak - EU !

03.06.2020. 15:00

Šta smeta pokrik negde u tuđoj zemlji, ne treba da nas interesuje, isto ko i Kosovo!

čiča

03.06.2020. 15:09

Čemu čudjenje, u zemlji ustaša ustaški sud da se odrekne ustaškog pozdrava ? Kako je to moguće i zamisliti , pa niste valda mislili da će ustaše pevati partizanske ili četničke pesme. Ovu presudu ustaškog suda treba samo shvatiti kao poziv Srbima na besplatno šikaniranje u hrvatsku. Tamo je sve skupo ali batine i korona su besplatne

Анти Антифа

03.06.2020. 15:32

Због чега Влада никад није пригласила окупацију РС Крајине?

Мр Радомир Шћепановић

03.06.2020. 15:46

Да ли сте мислили да ће бити другачије?

Fred

03.06.2020. 16:32

Realno, koga briga za neke uzvike, koji uopće nisu kriminilizirani kada je to trebalo, nego se sad svi zgražavaju 70+ godina kasnije. Gdje ste bili prije 70 godina kada je trebalo reagirati i zabraniti taj uzvik? Onda vam je bilo svejedno.

Branko

03.06.2020. 16:40

Nista cudno kod Hrvata koji s ponosom gaje nostalgiju za ndh jer to je drzava Hrvata nakon sedam vijekova. Kod vecine Hrvata cuci ustasa, najociglednije je to kod Tudjmana, iako Titov general, predsjednik FK Partizan, zet Srbin, unuci polusrbi kada je dosao na vlast poceo je s brojanjem krvnih zrnaca Srba, vratio je u upotrebu ustaski jezik Mile Budaka, uveo valutu kunu a krajnji cilj je Hrvatska bez Srba. Simptomaticno je da nema reakcija iz EU, revizija istorije je na djelu.