03. jun  2020. 15.38  | Izvor: Tanjug

Još 2 dana za predaju lista, do sada predato 13

BEOGRAD -

Rok za predaju lista Republičkoj izbornoj komisiji ističe za dva dana, odnosno 5. juna, a do sada je predato 13 lista, koje su time obezbedile uslov za učešće na izborima 21. juna.

Očekuju se još Nova stranka Zorana Živkovića, koja je u koaliciji sa Zelenom strankom i izaći će pod sloganom "Nek maske padnu", Pokret slobodnih građana (PSG) i LDP Čedomira Jovanovića.

Živković očekuje da će danas završiti prikupljanje potpisa i listu će, kako je rekao za Tanjug, predati sutra ili prekosutra.

Član Predsedništva PSG Pavle Grbović rekao je za Tanjug da je ostalo da "fizički" odnesu potpise koje su skupljali širom Srbije i taj posao će, kaže, uspešno biti završen.

"Listu ćemo svakako predati u naredna dva dana, a kada će se tačno to desiti zavisi od administrativnih stvari imajući u vidu da moramo veoma pažljivo da proverimo svu potrebnu dokumentaciju", rekao je Grbović.

Prema njegovim rečima, nije bilo lako obaviti taj posao, naročito za ovo kratko vreme nakon ukidanja vanrednog stanja.

"Ali, bili smo uporni i uspeli smo da taj posao privedemo kraju", rekao je Grbović.

Kako je Tanjugu rečeno u LDP-u, potpisi se skupljaju, lista je sastavljena i najverovatnije će biti predata u petak popodne.

Listu su do sada predali SNS, SPS, SRS, Savez vojvođanskih Mađara, Aleksandar Šapić (SPAS), POKS, Ujedinjena demokratska Srbija, Stranka slobode i pomirenja Muamera Zukorlića, Metla 2020, Milan Stamatović (Zdrava Srbija), SDA Sulejmana Ugljanina, Srpska stranka Zavetnici i Narodni blok.

Danas ističe i mandat aktuelnom sazivu Skupštine Srbije, jer su mandati poslanika potvrđeni 3. juna 2016. godine.

Novi saziv parlamenta Srbija bi trebalo da dobije do 25. jula, odnosno 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora, zakazanih za 21. juni, a imajući u vidu da RIK ima 96 sati da proglasi njihove konačne rezultate.

Dakle, konačni rezultati izbora trebalo bi, ukoliko ne bude nekih značajnijih nepravilnosti, da se potvrde do 25. juna, a onda bi sednica skupštine trebalo da se održi u roku od 30 dana.

Tagovi