Ilustracija, ©Shutterstock
Ilustracija, ©Shutterstock

„Spaljen“ most za transfere između Evrope i NBA

Vreme čitanja: 2min | sre. 03.06.20. | 15:12

Zbog toga se očekuje cirkulacija američkih igrača na Starom kontinentu, te veće posvećivanje klubova domaćim talentima

Skica je postojala, sada je skoro zvanično. Ne očekujte velike transfere između NBA i Evrope ovog leta, piše Eurohups. NBA planira da završi sezonu u oktobru, najveći broj evropskih takmičenja će početi sezonu u kasnom septembru, a rezultat svega toga je jednostavan.

Evropski klubovi i igrači se spremaju za leto 2020. godine bez transfera u NBA ligu i iz NBA lige. Biće malo izuzetaka, a to će uključiti brojne igrače koji će biti draftovani, a to isto dugačak proces za koji se očekuje da će biti kompletiran u oktobru.

Izabrane vesti

To će verovatno biti igrači koji će napustiti Evropu posle starta sezone 2020/2021 za dobre otkupne klauzule, piše Eurohups. U mnogim preostalim slučajevima, slobodni igrači iz Evrope će rizikovati i čekati NBA kao šansu,  bez osiguranog kluba u Evropi.

Treba reći da postoje igrači i menadžeri koji zahtevaju da NBA klauzule važe "na otvoreno", te da bi ti igrači mogli da odu u NBA u toku sezone ako dobiju priliku. To bi otvorilo šansu igračima, ali bi dovelo u problem evropske timove.

Ipak, kako piše Eurohups, malo timova, posebno u Evroligi, će se usaglasiti sa takvom otkupnom klauzulom.

Sve ovo pravi problem za marginalne igrače NBA lige i one među najboljim igračima Evrolige. Evropsko tržište će se zatvoriti do septembra, što praktično znači da slobodni igrači iz NBA lige neće ni imati šansu da dobiju priliku u Evropi. Neće biti ni Letnje lige prema najavama, institucije koja često služi za dokazivanje brojnim igračima koji često završe u evropskim timovima srednjeg obima.

Šta sve ovo sve znači i donosi?

Mnogi evropski timovi će biti na neki način primorani da potpisuju igrače koji su već igrali u Evropi i dostupni su na tržištu, ili će isprobati neke iz Kine ili Australije.

Rukiji koji napuštaju koledž su takođe opcija, ali su i oni rizik kada ih ne vidite na delu na Letnjoj ligi. Kao rezultat toga, mnogi američki igrači će "cirkulisati" kroz Evropu, dok će brojni timovi zbog gubitka zarada (zbog virusa korona) morati da se okrenu proizvodima iz svoje "kuhinje", piše Eurohups.

Upravo su u tom smeru išle i izjave iz Crvene zvezde prethodnih dana.Srpski predstavnik u Evroligi će probati ovog leta da „kupuje domaće“.

Mešavina ovakvih datuma NBA i evropskih takmičenja, te smanjenje kupovne moći, verovatno će naterati brojne timove da se okrenu svojim produktima, mada se i dalje očekuje da timovi imaju po nekoliko stranaca.


tagovi

EvroligaNBA liga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara