Svijet

Kiša i vjetrovi u Mumbaju, ali izbjegnut diretan udar ciklona

Kiša i vjetrovi u Mumbaju, ali izbjegnut diretan udar ciklona
Foto: Tanjug/AP | Kiša i vjetrovi u Mumbaju, ali izbjegnut diretan udar ciklona

MUMBAJ - Mumbaj, najveći grad u Indiji, izbjegao je da se nađe na direktnom udaru ciklona "Nisarga", nakon što su vjetrovi promijenili smjer i oluja pogodila južniji dio zapadne obale Indije, što je dalo predah građanima metropole koja se bori sa pandemijom korona virusa.

Prema prvobitnim prognozama, ciklon "Nisarga" trebalo je da bude prvi koji će pogoditi Mumbaj od 1948. godine, a građani su izbjegavali izlazak na ulice i osigurali svoje domove od jakih vjetrova i obilnih padavina.

Sekretar u Ministarstvu nauka o Zemlji Madhavan Radživan rekao je za Rojters da je oluja pogodila južniji dio države, nego što je to bilo predviđano, i upozorio da bi Mumbaj mogao da se do sutra suoči sa lošim vremenom.

Indijska meteorološka služba saopštila je da je ciklon pogodio zapadnu obalu oko 100 kilometara južno od finasijske prestonice Indije, s vjetrovima jačine do 120 kilometara po času, a potom nastavio da se kreće ka sjeveroistoku.

Lokalni mediji prenose da je zabilježeno nekoliko desetina incideneta u kojima je drveće iščupano iz korjena, a vozila oštećena.

Zvaničnici, napomnju, da za sada nije poznato da ima žrtava niti da je pričinjena veća materijalna šteta.

Snažni vjetrovi primorali su aerodrom u Mumbaju da suspenduje poletanja i slijetanja na aerodrom u periodu od 14.30 do 19.30 časova po lokalnom vremenu, nakon što je teretni avion, pri dolasku, skliznuo s piste.

Za sada nije prijavljeno da je iko povrijeđen u tom incidentu.

U iščekivanju ciklona, ranije danas iz obalnih dijelova najvećeg i najgušće naseljenog grada u Indiji već je evakuisano na hiljade ljudi, što stvorilo dodatni pritisak na vlasti koji se bore sa korona virusom.

Zbog ciklona nadležni organi naredili su i zatvaranje luke Džavaharlal Nehru na 24 sata, prenosi Rojters.

U državama Maharaštra i Gudžarat policija je evakuisala više od 100.000 ljudi iz oblaskih područja, najviše onih koji žive u slamovima i improvizovanih kućama, koji se sada nalaze u skloništima, saopštili su zvaničnici iz obje ove države.

U Mumbaju su vlasti premjestile i 150 pacijenata iz improvizovane kovid bolnice koja se nalazi uz obalu u druge bolnice u gradu.

Službe za vanredne situacije u Mumbaju već se bore sa korona virusom.

U gradu i okolnim područjima do sada je potvrđeno skoro 55.000 slučajeva COVID-19, kao i preko 1.600 smrtnih slučajeva od posljedica ove bolesti.

Putevi su napušteni, a policija savjetuje ljudima da ne izlaze iz kuća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije