03. jun  2020. 13.39  →  22.50 | Izvor: FoNet, Tanjug, RTV

Priština dobila novu vladu, Srpska lista ima dva resora

PRIŠTINA -

U Prištini je danas izglasana nova Vlada Kosova na čelu sa Avdulahom Hotijem, za koju je glasao 61 poslanik Skupštine Kosova.

video icon

Nova Vlada Kosova ima 16 ministara i četiri potpredsednika: Besnik Tahiti, Driton Seljmanaj, Aljbulena Baljaj i Goran Rakić, koji je i ministar lokalne samouprave.

avdulah, hoti

Osmani: Vlada koja u potpunosti zavisi od Beograda

Predsednica parlamenta Vjosa Osmani, koja je odbila da predsedava sednicom na kojoj je izabrana nova prištinska vlada, tvrdi da je to vlada koja će u potpunosti zavisiti od glasova Srpske liste, odnosno Beograda.

"Vlada koja u potpunosti zavisi od glasova Srpske liste, što znači Beograda, a koju je obezbedio predsednik Tači na 61. glasu, suprotno svojoj ustavnoj ulozi, nikada ne može biti reprezentativna volja naroda", rekla je Osmanijeva, prenela je prištinska RTK.

Umesto odgovora na pitanje da li će i dalje biti predsednica parlamenta, Osmanijeva je rekla da predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači "nikada nije bio niti će biti njena politička porodica".

Mustafa najavio odluku o Osmanijevoj

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa najavio je da će se stranački organi vrlo brzo izjasniti o ponašanju Vjose Osmane, koja je danas odbila da predsedava sednicom parlamenta na kojoj je izabrana nova vlada.

Mustafa je rekao da je očekivao da će Osmanijeva, koja je i potpredsednik DSK, predsedavati sednicom i da će podržati Hotija, prenela je prištinska Gazeta Ekspres.

O tome će, kaže, razgovarati na stranačkim organima, a odluku će doneti u skladu sa Statutom DSK.

"To nije pitanje koje se može zanemariti, a njeno ponašanje (Osmanijeve) nije u skladu sa onim što Statut DSK predviđa za svakog svog člana", rekao je Mustafa i dodao da veruje da će odluka biti doneta uskoro.

Hikmete Bajrami je ministar finansija, Besian Mustafa poljoprivrede, Vljora Dumoši kulture, Agim Veljiu unutrašnjih poslova, Anton Kuni odbrane, Arban Abraši za infrastrukturu, Armend Zemaj zdravlja, Bljerim Kući ekonomije, Meljiza Haradinaj spoljne politike, Seljim Seljimi pravde, Rame Ljika prosvete, Skender Rečica rada i socijalnog staranja i Dalibor Jevtić za povratak i zajednice.

Hoti je u svom ekspozeu izjavio da neće promovisati svoje političke ciljeve, već će nastojati da sačuva prijateljstva bez kojih Kosovo ne može da napreduje ka EU integracijama.

"Mi smo jedna nacija kojoj treba vlada koja će biti u službi naroda, a ne da eksperimentiše", rekao je Hoti i dodao da bi populistička vlada bila štetna za kosovsko društvo, preneo je Kosovo onlajn.

"Verujem da možemo da izgraditi demokratsko društvo i državu. Želimo da ojačamo saardnju između različitih delova našeg društva. Naša Vlada će biti zasnovana na tim načelima", naveo je Hoti u svom obraćanju u Skupštini Kosova uoči glasanja za izbor nove Vlade.

Govoreći o prioritetima njegove vlade, Hoti je izdvojio borbu protiv korona virusa i ekonomski oporavak nakon pandemije.

"Imaćemo i druge prioritete, a to je jačanje integriteta, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, dijalog sa Srbijom uz pomoć EU i SAD", naveo je Hoti i napomenuo da će nastojati da sarađuje sa svim političkim strankama kada je u pitanju dijalog sa Srbijom.

Hoti je rekao da će se boriti za vladavinu prava i garantovao da će sa međunarodnim partnerima raditi na izradi preporuka za ekonomski razvoj.

Dodao je da će nova vlada podržavati slobodu medija, a biće fokusirana na uključivanje žena u donošenju važnih odluka.

"Radićemo na razrešavanju sudbine nestalih lica, vlada će tretirati sa prioritetom i žrtve seksualnog nasilja", rekao je Hoti.

Govorio je i o položaju Policije Kosova koju će, kako je rekao, transformisati u skladu sa evropskim standarima, ali u saradnji sa SAD i EU.

Hoti je naveo da će osnovati fond za dečiji dodatak i da će rešiti problem oko zdravstvenog osiguranja.

Govoreći detaljnije o dijalogu sa Srbijom, Hoti je poručio da će jako važno biti postići dogovor o normalizaciji odnosa i napomenuo da će nova Vlada u tom procesu poštovati Ustav Kosova.

Objavljen koalicioni sporazum, dijalog po uklanjanju prepreka

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine uklanjanjem svih prepreka i uz posredovanje Evropske unije i SAD - jedna je od 12 tačaka koalicionog sporazuma Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste o koalicionoj vladi, koji je danas objavljen u Prištini.

Naredni dani tek će razjasniti šta sve smatraju preprekom koalicioni partneri, kako srpski, tako i "albanski" deo vlade.

vlada, kosova, kosovo, pristina

Prema sporazumu, koji je objavila prištinska Koha, Srpska lista se obavezala da preko svojih ministara preuzme odgovornost za vođenje ministarstava lokalne uprave, zajednice I povratak, kao I savetnika premijera, koji će ujedno biti direktor Kancelarije za zajednice.

Ministri Srpske liste u vladi će uklanjati prepreke za dijalog

Srpska lista saopštila je da je danas u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje prištinske vlade u kojoj će njeni ministri nastojati da se što pre ukinu sve prepreke kako bi se nastavio dijalog radi normalizacije odnosa i unapređenja prava i položaja Srba u pokrajini.

Nova vlada će ukinuti takse i "recipročne" mere, navodi se u saopštenju Srpske liste.

U skladu sa koalicionim sporazumom, nova vlada se obavezuje da će implementirati do sada postignute sporazume u pregovorima Beograda i Prištine, te poštovati prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Rakić potpredsednik vlade, u Mitrovici vanredni izbori

Nakon izbora Gorana Rakića, predsednika Srpske liste i gradonačelnika severne Kosovske Mitrovica za potpredsednika nove vlade i ministra za lokalnu samoupravu, u toj opštini će biti održani vanredni izbori, saopštila kosovska Centralna izborna komisija.

Portparol Komisije Valjmir Eljezi rekao je za prištinsku Gazetu Ekpres da će CIK početi organizovanje ovih izbora čim budu raspisani.

Zbog ponovnog izbora Agima Veljijua za ministra unutrašnjih poslova vanredni izbori ce biti organizovani i u Podujevu, gde je on obavljao funkciju gradonačelnika.

Veljiju je bio ministar unutrašnjih poslova i u smenjenoj vladi Aljbina Kurtija, ali je razrešen dužosti zbog neslaganja sa njenom politikom.

"Dogovor između Kosova i Srbije će se završiti uzajamnim priznavanjem, čime će se ostvariti stabilnost Kosova i obezbediti integracija u EU", rekao je Hoti i ponovio da dijalog sa Srbijom zahteva političko jedinstvo.

On je naveo da će Skupština Kosova nadgledati sve postignute sporazume sa Srbijom.

Avdulah Hoti, premijer "iz senke" Ise Mustafe?

Avdulah Hoti je ekonomista po obrazovanju, britanski doktorant, a važi za tihog, mada "tvrdog" čoveka, ali se u Prištini veruje da će biti "premijer iz senke" svog političkog mentora, šefa DSK, Ise Mustafe.

Hoti je u vladi Aljbina Kurtija bio potpredsednik, ali je smenjen iste noći kada je izglasano nepoverenje lideru Pokreta Samoopredeljenje.

Hoti je po struci ekonomista i tokom svoje političke karijere prošao je različite nivoe vlasti - od lokalne samouprave, ministarskog mesta, jedne neuspele kandidature za premijera i mesta potpredsednika vlade.

Analitičari za njega kažu da “ima težinu kao politička ličnost i deo DSK", ali da je tehnokrata, što presudno utiče na donošenje odluka.

Opisuju ga i kao univerzitetskog profesora, koji nije poznat po tvrdim stavovima, veoma je, kažu, povučen i nije agresivan u nastupu.

Posle sticanja diplome Ekonomskog fakulteta u Prištini, Hoti se usavršavao na Univerzitetu Stafordšir u Velikoj Britaniji, gde je doktorirao ekonomiju.

Političku karijeru na Kosovu gradio je najpre kao savetnik ministra za obrazovanje 2006. godine, da bi 2008. postao deo tima Ise Mustafe koji je tada bio gradonačelnik Prištine.

Mustafa: Dijalog odgovornost vlade, Hotija i opozicije

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa veruje u uspešan rad nove prištinske vlade i premijera Avdulaha Hotija koji će, kako kaže, u procesu dijaloga sa Beogradom sarađivati sa svim parlamentarnim strankama.

isa mustafa 1

"Dijalog vidim kao odgovornost Avdulaha Hotija i vlade Kosova, ali i svih parlamentarnih stranaka jer sporazum treba da bude prihvatljiv za sve poslanike i građane Kosova", rekao je Mustafa.

U intervjuu za prištinsku tv Kljan Kosova, Mustafa kaže da očekuje da će se dijalog okončati "međusobnim priznanjem".

Podsetio je i da je kosovski ustavni sud ranije potvrdio da premijer predstavlja Prištinu u procesu dijaloga u koordinaciji sa predsednikom.

Kada je Mustafa postao premijer 2014. godine, Hoti je u vladi zauzeo važno mesto ministra finansija.

Na izborima 2017. godine, Hoti je bio kandidat za premijera Kosova, ali nije uspeo da dođe do te pozicije jer je DSK bio tek treći.

Poziciju Hotija na premijerskoj funkciji štitiće lider DSK Isa Mustafa, nekada i sam kosovski premijer, koji se smatra Hotijevim mentorom i političkim ocem.

Analitičari tvrde da će zapravo Mustafa biti "premijer iz senke". Za razliku od prethodnika Kurtija, Hoti nije hapšen zbog političkih aktivnosti.

Ambasada SAD: Radujemo se saradnji sa Hotijem

Ambasada SAD u Prištini poručila je danas da se raduje saradnji sa novom vladom i premijerom Avdulahom Hotijem na mnogim važnim pitanjima.

Ambasada je na zvaničnom tviter nalogu pozdravila izbor nove kosovske vlade, uz poruku da se raduje saradnji na važnom poslu "za mir, pravdu, jačanje regionalnih odnosa i borbu protiv koronavirusa".

Kurti: Ne prihvatam primopredaju, nova vlada beskorisna

Lider Samoopredeljenja i dosadašnji vršilac dužnosti premijera Aljbin Kurti izjavio je da je nova vlada koju predvodi funkcioner DSK Avdulah Hoti beskorisna i poručio da će nastaviti borbu i vrlo brzo se vratiti u izvršnu vlast.

Kurti je rekao i da neće prihvatiti primopredaju sa nekim koga je razrešio dok je bio premijer.

Ponovio je da je nedavna odluka Ustavnog suda o dekretu kosovskog predsednika Hašima Tačija za imenovanje Hotija za mandatara neprihvatljiva, prenosi Kosovo onlajn pisanje prištinske Kohe.

Srodne vesti

Broj komentara: 1

браша  03. 06. 2020. | 15:31
Нормализација треба да се заврши, нормалним фукнционисањем покрајинске владе на КиМ...