03. jun  2020. 13.19  | Izvor: Tanjug

NBS: U prvom tromesečju značajan rast kreditne aktivnosti

BEOGRAD -

Rast kreditne aktivnosti u martu bio je veći za 11,9 odsto nego u martu 2019. godine, a brže su rasli krediti privredi međugodišnje, 14,5 odsto, nego stanovništvu, 9,7 procenata, navodi Narodna banka Srbije u dokumentu "Trendovi u kreditnoj aktivnosti" objavljenom danas.

"Kretanja na kreditnom tržištu bila su veoma povoljna u prvom tromesečju, pri čemu je rast kreditne aktivnosti na međugodišnjem nivou ubrzavao iz meseca u mesec", ocena je NBS.

Dodaje sa da je i pored relativno visokog rasta kreditne aktivnosti, učešće kredita u bruto domaćem proizvodu i dalje je ispod dugoročnog trenda pa kreditna aktivnost ne predstavlja rizik ni po cenovnu ni po finansijsku stabilnost.

"Uslovi finansiranja na domaćem tržištu ostali su povoljni, što je ostvareno zahvaljujući efektima ranijeg ublažavanja monetarne politike, niskim kamatnim stopama na međunarodnom tržištu novca i povećanoj konkurenciji među bankama", stav je NBS o trendovima u prvom tromesečju.

U tom periodu krediti privredi imali su visok rast od 58,2 milijarde dinara a pretežno su bili usmereni na finansiranje obrtnih sredstava i investicije.

Kreditirano je najviše u oblasti trgovine, saobraćaja, poslovanja nekretninama i prerađivačke industrije.

Finansijska podrška pretežno je bila usmerena na segment mikropreduzeća, malih i srednjih preduzeća, kojima je odobreno više od preko 55 procenata kredita.

Krediti stanovništvu u istom periodu povećani su za 18,9 milijardi dinara, a rast stambenih kredita (10,0 milijardi dinara) bio je za 57 procenata viši nego godinu dana ranije.

Zbog većeg rasta devizno indeksiranih kredita stepen dinarizacije plasmana smanjen je za 0,2 procenta i u martu je iznosio 55,1 procenat.

Zahvaljujući rastu ekonomske i kreditne aktivnosti, učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima dodatno je smanjeno u 2020. i u martu je iznosilo četiri procenta što je novi najniži nivo od kada se prati taj pokazatelj.

"S obzirom na to da je kriza izazvana širenjem virusa korona eskalirala sredinom marta, njen uticaj na kretanja na kreditnom tržištu nije se znatnije osetio tokom prvog tromesečja", konstatuje NBS.

Prema oceni banaka, u uslovima povećane neizvesnosti izazvane širenjem virusa korona smanjenje tražnje stanovništva za kreditima može se očekivati u drugom kvartalu ove godine.

Bankari dalji rast tražnje u drugom tromesečju, vođen finansiranjem obrtnih sredstava i restrukturiranjem duga, očekuju kod kreditiranja privrede.

Tagovi