Marko Raguz (©Reuters)
Marko Raguz (©Reuters)

Austrijski veleobrt: Ožalošćeni LASK, pogurani Salcburg i iznenađujući sastav Markusa Šopa

Vreme čitanja: 4min | sre. 03.06.20. | 11:21

Večeras se posle skoro tri meseca nastavlja takmičenje u plej-ofu Bundeslige

Više od mesec dana loptanja, 30 bodova u opticaju i guranje Salcburga. To nas očekuje u nastavku austrijske Bundeslige, gde je tokom karantina usled virusa korona promenjen lider. Da je neka druga zemlja u pitanju, letelo bi drvlje i kamenje na čelnike lige, ali u zemlji valcera i carskih dvoraca sve je na svom mestu.

Iako je lopta mirovala gotovo puna tri meseca prvenstvo je dobilo veleobrt. Doskorašnji prvoplasirni LASK kažnjen je oduzimanjem šest bodova i novčano sa 75.000 evra jer je skriven od očiju javnosti održavao kolektivne treninge, što je bilo zabranjeno. Moglo bi da se kaže da je varao konkurenciju, jer je trenirao kada su ostali poštovali propise i mirovali. I umesto tri boda više, tim iz Linca pred odsudnih deset rundi u plej-ofu zaostaje za Salcburgom tri koraka. Navijači crno-belih su besni na Upravu, a čak su i uputili otvoreno pismo klupskoj vrhuški.

Izabrane vesti

Centralni meč 23. kola, odnosno, 1. runde plej-ofa, bez ikakve sumnje je duel na Red Bul areni, gde snage odmeravaju Salcburg i Rapid iz Beča (20.30). Dugogodišnji vladar Austrije na svom terenu dočekuje najtrofejniji klub u zemlji, od kojeg ima četiri boda više. Dakle, mnogo toga može da se promeni posle njihovog sučeljavanja.

Salcburg je najbolji domaći tim austrijske Bundeslige. Na 11 odigranih mečeva na svom terenu Bikovi su postigli čak 45 golova, a primili tek 14 golova. Velika je verovatnoća da će puleni Džesija Marša ponovo postati šampioni države, sedmi put zaredom. Naročito pošto je poguran neodgovornim ponašanjem najozbiljnijeg konkurenta. Ipak, Bečlije nisu lak zalogaj i treba ih shvatiti ozbiljno. Pritom, ovo je prvi meč posle skoro tri meseca odmora.

Fudbaleri Salcburga (©Reuters)Fudbaleri Salcburga (©Reuters)

Prošle sezone Rapid je zauzeo tek sedmu poziciju na tabeli Bundeslige, a takođe je izgubio mesto u kvalifikacijama za Ligu Evrope od Šturm, koji je u zbiru dva meča bio bolji sa 3:1. Ove godine zeleno-beli iz Hiteldorfa igraju mnogo bolje. Ditmar Kibauer je dobro posložio ekipu, koja na strani igra mnogo bolje nego na svom Alijanc stadionu. U gostima je Rapid pretrpeo samo jedan poraz, a pritom je postigao 27 golova i primio 12.

Poslednji put kada su se ekipe sastale u oktobru prošle godine, Salcburg je pobedio s rezultatom 3:2, ali meč je bio prilično živahan i produktivan. Tada je još Erling Haland terorisao golmane po Austriji. Strateg Bikova Marš je tokom zime ostao bez tri važna šrafa, upravo pomenutog norveškog supertalentovanog špica, a Salcburg su napustili još Takumi Minamino i Marin Pongračić. Bikovi bez ove trojice nisu više toliko jači od konkurencije.

U grupi šampiona praktično nema iznenađenja, izuzev jednog tima, Hartberga. Sastav iz Markusa Šopa prošle sezone bio je blizu ispadanja u Drugu ligu, a ove se na volšeban način dokopao top 6, gde ga večeras očekuje gostovanje ožalošćenom LASK-u (18.30).

Tim iz Linca je jedan od najjačih klubova austrijske Bundeslige, koji je postao redovan učesnik evropskih takmičenja. Ove godine je uspeo da prezimi u Ligi Evrope i dođe do osmine finala. Nije iznenađujuće da je po kvalitetu igre na svom terenu LASK na drugom mestu sa 27 postignutih golova i primljenih 15 golova u 11 domaćih utakmica. Ali, tek na strani je četa Valerijena Ismaela kaznena ekspedicija. Ostvarila je svih 11 pobeda u gostima i primila svega pet pogodaka.

Hartberg je iznenadio odličnim početkom sezone, ali je i pored određenih turbulencija uspeo da se održi na nivou. Van svog stadiona Hartberg je u 11 mečeva primio 32 gola, što je prosek od gotovo tri po utakmici. Čak 16 postignutih golova za ovaj segment igara ne umanjuje negativan utisak o timu.

Istovremeno, Šturm dočekuje Volfzberger. Svi se sećamo dostojnog nastupa Vukova u Ligi Evrope. Austrijska ekipa nije pustila Menhengladbah u plej-of, deklasiravši nemačkog velikana na njegovom terenu već u prvom kolu grupne faze. Taj poraz rezultatom 0:4 Menš će dugo pamtiti. I Volfzberger ponovo želi da se plasira barem u LE, jer partije koje je pružao pre pauze ukazuju na ozbiljan nivo spremnosti tima.

Kroz sezonu Crni sa Merkur arene nisu se odlikovali izvanrednom igrom na svom terenu, ali ne može se nazvati slabim domaćim timom sa 16 datih i 15 primljenih golova. Ali Volfzberger je jedan od najuspešnijih ekipa na putu.

AUSTRIJA 1, PLEJ-OF - 23. KOLO

Sreda

18.30: (1,20) LASK (7,25) Hartberg (12,0)

18.30: (2,95) Šturm (3,35) Volfzberger (2,40)

20.30: (1,50) Salcburg (4,40) Rapid (6,25)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Austrija 1SalcburgRapid BečLASK LincVolfzbergerŠturm

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara