Marko Nikolić (©Star Sport)
Marko Nikolić (©Star Sport)

Marko Nikolić prvi put od dolaska u Moskvu: O Lokomotivi, odbijenim ponudama, paraleli sa Sjominom, bivšim klubovima…

Vreme čitanja: 8min | sre. 03.06.20. | 10:09

Srpski trener otkrio kako je došao u ruski klub, šta mu je vaćno u karijeri, kakvi su mu planovi, da li je spreman za pritisak…

Retki su srpski treneri kojima se pruža šansa da vode klub u Ligi šampiona, a takva šansa karijere se ovog leta pružila Marku Nikoliću.

Srpski stručnjak je preuzeo Lokomotiv iz Moskve i sa njom će se boriti za plasman u elitno takmičenje, a od naredne sezone i za trofeje. Mnogi su bili iznenađeni kada je objavljena prva vest da se Lokomotiva interesuje za mladog srpskog stručnjaka, bilo je neverice i zluradosti, zajedljivih i ljubomornih komentara, a svemu tome nije pomoglo ni ponašanje Lokomotivinih čelnika koji su se “pravili ludi” kako bi ispoštovali tadašnjeg trenera Jurija Sjomina.

Izabrane vesti

Upravo je Sjomin razlog zbog kojeg je Nikolić dobio ne baš toplu dobrodošlicu u ruski fudbal. Sjomin je simbol Lokomotive, miljenik navijača i legenda ruskog fudbala. Zato je dovođenje mladog i, za tamošnje prilike neafirmisanog, srpskog stručnjaka na njegovo mesto je izavalo ogorčenje u ruskoj javnosti. Novinari, treneri, bivši igrači, funkcioneri, čak i “viđeniji navijači” su počeli sa rafalom kritika na račun Lokomotive što je dovela Nikolića umesto Sjomina.

Nikolić se nije oglašavao, ćutao je i čekao da ga promovišu. Kada je doputovao u Moskvu, morao je u dvonedeljni karantin u kojem se i dalje nalazi, a sada je prvi put progovorio u javnosti od dolaska u Lokomotivu.

U velikom intervjuu za ruski Gudok, Nikolić je odgovorio kako je došlo do njegovog dolaska u Lokomotivu, šta zna o klubu i ruskom fudbalu, kakvi su mu planovi i šta Rusi od njega mogu da očekuju.

Da li ste ranije imali ponude iz Rusije?

“Prethodnih godina je bilo nekih kontakata sa ruskim klubovima, ali nismo ušli u zvanične pregovore”, odgovara Marko Nikolić.

Da li ste sada imali druge ponude?

“Jesam. Zvalo me je nekoliko evropskih klubova, kao i klubovi iz Kine i sa Bliskog istoka. Ali rad tamo se nije uklapao u planove o mojoj karijeri iako u tom trenutku još nisam imao zvaničnu ponudu Lokomotive”.

(©Star Sport)(©Star Sport)

Kako su išli vaši pregovori sa Lokomotivom?

“Uspostavili smo kontakte krajem februara. Generalni direktor Vasilij Kiknadze me je zvao. On je bio jedina osoba sa kojom sam pregovarao. Posle toga sam se samo jednom sreo sa predsednikom borda direktora Anatolijem Mešerjakovim. Ponuda da vodim Lokomotivu je za mene bila korak napred u karijeri. Želeo sam da radim u jakoj ligi i klubu sa ozbiljnim ambicijama koji želi da se bori za trofeje u domaćim takmičenjima i učešće u Ligi šampiona. U tom trenutku sam osetio da me zaista žele u klubu. To je mnogo važno! Sa druge strane, treba da zamenim Lokomotivinu legendu Jurija Sjomina. Trenera kojeg navijači obožavaju. Čak i navijači drugih klubova. Znam da će me svi odmah porediti sa njim, ali i ja sam tokom karijere bio u sličnoj situaciji. Smenjen sam kada sam bio prvi na tabeli. Ali takav je život trenera… Ni meni se to ne sviđa, ali tako je kako je”.

Šta ste znali o svom novom klubu pre nego što ste došli?

“Lokomotiva je poznata u Evropi. Znam da imamo dobar spoj mladih i iskusnih igrača. Važno je i što iza Lokomotive stoje velika kompanija kao što je 'Ruska železnica'. Klub ima sjajne navijače, a u organizacionom smislu je klasu iznad svih dosadašnjih u kojima sam radio”.

Koliko poznajete šampionat Rusije?

“Gledao sam rusku Premijer ligu kao i ostale evropske lige. To je deo mog posla. Mogu slobodno da kažem da je ruski šampionat jedan od najjačih u Evropi, sa jakim klubovima od kojih mnogi igraju bitnu ulogu i u Evropi”.

Verovatno gledate i Ligu šampiona. Šta kažete na izdanja Lokomotive u ovoj sezoni?

“U prethodne dve godine sam video mnogo Lokomotivinih utakmica u Ligi šampiona, ali nikada ne komentarišem igre drugih timova osim onog koji treniram. Za mene su igrači, treneri i navijači svetinje i uvek im ukazujem poštovanje. To je moj stil. Nadam se da ću i ja imati isti tretman ovde”.

Radili ste u šampionima Srbije, Slovenije i Mađarske i osvajali titule sa njima. Koliko je taj nivo fudbala drugačiji od ovog u Rusiji?

“Radio sam u raznim zemljama i osvajao trofeje. Ponosan sam na te epizode i rezultate. Svaka liga je posebna na svoj način. Različite su tradicije, stilovi igre, vremenski uslovi, mentalitet navijača, klupski budžeti… Ali sada je sve to prošlost. Vreme je za nove izazove”.

Šta vam je bilo značajnije: titula u Mađarskoj ili titula u Srbiji?

“Osvajanje duple krune sa Partizanom je za mene i dalje najlepši momenat u životu. Pre svega jer je Beograd moj grad, a Srbija moja zemlja… Imao sam sjajan odnos sa navijačima, a bili su to i prvi trofeji u mojoj trenerskoj karijeri. Takođe, u Mađarskoj sam proveo tri lepe godine. Osvojio sam i tamo titulu i kup i uveo tim kroz kvalifikacije u Ligu Evrope. Zvanično sam priznat za najboljeg trenera u istoriji kluba. To je značajno ostvarenje”.

Marko Nikolić (©Star Sport)Marko Nikolić (©Star Sport)

Da li je plus ili minus to što ste igračku karijeru završili vrlo rano zbog povrede?

“Završio sam je još u mlađim kategorijama i odmah se bacio na trenerski rad sa mladim igračima. Tu sam proveo šest godina uključujući i rad u mlađim selekcijama Srbije. Sada sam već 13 godina u profesionalnom fudbalu. Sa 40 godina sam i dalje mlad, ali sam sakupio mnogo iskustva za tih 13 godina rada. Mislim da je to moja velika prednost”.

Koliko je bilo teško da ‘ubijete’ fudbalera u sebi i da postanete trener?

“Nije bilo teško. Diplomirao sam na dva sportska fakulteta, prošao sve moguće programe za trenerske licence, putovao po Evropi i gledao kako rade najbolji treneri. Od Real Madrida do Atalante. Učio sam jezike i naučio engelski, italijanski… Pokušavao sam da sakupim što više znanja i da ulažem u sebe”.

Da li ponekad na treninzima igrate sa igračima?

“Volim da budem aktivan i na treninzima, i na utakmicama. Ali istovremeno, svako mora da bude svestan svoje uloge i odgovornosti. Uvek imam maksimalno poverenje u moje igrače i saradnike i očekujem od njih da mi vrate dobrim radom i rezultatima”.

Da li poznajete neke igrače Lokomotive?

“Lično, ne. Nadam se da ćemo se uskoro upoznati”.

Kada planirate da počnete sa radom?

“Došao sam u Moskvu 30. maja, ali zbog situacije sa korona virusom je moguće da se ja i moji saradnici priključimo ekipi tek nekoliko dana pred nastavak prvenstva. To bi mogao da bude problem. Čim nam zvaničnici dozvole da se priključimo timu, odmah ćemo biti na treninzima. U svakodnevnom sam kontaktu sa aktuelnim stručnim štabom i trenerima Pašinjinom, Loškovim, Aleksejevim i Kapovim. Oni su odradili odličan posao već prvog dana treniranja posle duge pauze”.

Da li ste već odredili ciljeve koji su postavljeni pred vas i ekipu do kraja sezone?

“Da, znaju se tačni ciljevi. Znamo šta hoćemo u bližoj, ali i u daljoj budućnosti. Savršeno razumem i šta navijači očekuju i da ih zanimaju samo pobede. U prethodnih sedam godina sam radio u klubovima u tri različite zemlje koje nisu fudbalski zvučne, ali su se od mene očekivale pobede. Pritisak je bio veliki, ali bez pritiska nema ni ambicija. Lokomotiva to sve ima”!

Da li ste stigli da se upoznate sa klupskom infrastrukturom?

“Jesam i vidim da je na nivou. Jednom sam bio na stadionu 'Ruske železnice' i znam za planove o rekonstrukciji stadiona i trening kampa. Klub želi da napravi još bolje uslove”.

 (©Star Sport) (©Star Sport)

Sa vama su došla i dvojica vaših pomoćnika. Da li će pomoćnici iz aktuelnog stručnog štaba da ostanu i kod vas?

“Sa mnom su došli Radoje Smiljanić koji ima ulogu asistenta i analitičara, i Goran Basarić koji je stručnjak za fizičku spremu. Ali mnogi od onih koji su do sada bili u stručnom štabu Lokomotive će da ostanu i kod mene”.

Da li već imate planove kako da promenite izgled tima i da li je tačno da ste tražili dovođenje Milana Badelja iz Lacija?

“Sada mi je najvažnije da što pre počnem da radim sa ekipom. Moramo da sezonu završimo dobrim rezultatom. Želim da bolje vidim i upoznam aktuelni igrčaki kadar. A kada dođe prelazni rok, onda ćemo da vidimo… Naravno da su neke promene neophodne, ali nikada neću govoriti o konkretnim imenima u javnosti. Budite strpljivi dok završimo szeonu, pa ćemo posle toga da govorimo o prelaznom roku”.

Koliko će situacija sa korona virusom i teški uslovi za treniranje uticati na fudbal?

“Ovo je prvi put da se nešto ovako desi. Svi ćemo morati da se privikavamo. Naravno da će imati uticaja na igru. Imaćemo vrlo malo vremena između kraja ove i početka sledeće sezone. Mnogo utakmica će se igrati u kratkom periodu i rizik od povreda će se povećati. Nadam se da ćemo ostati fit do sredine decembra. Sve to su novi izazovi koje treba da prihvatimo. Ne treba da kukamo i plačemo već da nađemo rešenja. Neće biti lako, ali verujem da ćemo uspeti”.

Završićete sezonu pred praznim tribinama. Kako se osećate zbog toga?

“Naravno da je to tužno. Na kraju, svi se bavimo fudbalom zbog navijača. Fudbal bez njih nije isti. Lično mi se ne nimalo ne dopada ova situacija jer znam kako se igrači osećaju kada igraju pred praznim tribinama. Ali moramo da se držimo mera koje su preporučili vlasti i stručnjaci”.

Ovde se priča da ne volite da komunicirate sa medijima. Da li je to tačno i planirate li neki sastanak sa navijačima Lokomotive?

“Gde god sam radio, imao sam i dalje imam sjajan odnos sa medijima. Uvek dajem intervju kada me pozovu. Ali ne radim to telefonom. Takođe, uvek ću dati odgovor na svako pitanje ma koliko da je prijatno ili nije. Ali istovremeno tražim od medija da poštuju moj privatni život. Za mene su porodica i posao najvažnije stvari. Nemam Instagram, Fejsbuk i slično, pomalo sam staromodan tip. Što se tiče navijača, naravno da mi je njihovo mišljenje bitno. Uradiću sve da ih ne razočaram. Gde god sam radio, navijači su me voleli, ali ta ljubav se zaslužuje radom, ponašanjem, borbom za klub i najvaženije od svega – rezultatima”, poručio je Marko Nikolić na kraju intervjua. 


tagovi

Marko Nikolić

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara