Kanjon Nevidio viđen za hidroelektranu: Priprema se akumulacija na Komarnici

V. KADIĆ

03. 06. 2020. u 07:08

Crnogorci nastavljaju pripreme za izgradnju višenamenske akumulacije na reci Komarnici. (Ne)sporan javni dijalog za 5.577 hektara na teritoriji Šavnika i Plužina

Кањон Невидио виђен за хидроелектрану: Припрема се акумулација на Комарници

Prirodno dobro na istoku Crne Gore

VLADA Crne Gore je utvrdila predlog Odluke o donošenju detaljnog prostornog plana za prostor višenamenske akumulacije na reci Komarnici, u šavničkom kraju, što je najvažniji preduslov za ulazak u kapitalni energetski objekat - izgradnju hidroelektrane sa branom od 170 metara, instalisane snage 170 megavata i kapacitetom od 209 gigavata. Predračunska vrednost iznosi 246,5 miliona evra, a predviđeno je da izgradnja potraje pet godina.

- Doneta je i Odluka o izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu, a već sada ohrabruje činjenica da atraktivni kanjon Nevidio neće biti ugrožen, jer su poštovane sve međunarodne regulative, sporazumi i konvencije, te propisi iz oblasti infrastrukture, kulturne baštine i životne sredine - ističe generalni direktor Direktorata za planiranje prostora u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marina Izgarević Pavićević. - Plan obuhvata središni tok reke Komarnice, na teritoriji Šavnika i Plužina obuhvata čak 5.577 hektara sa velikim hidroenergetskim potencijalom, a Crna Gora će u ovom delu zemlje unaprediti poljoprivredu, turizam i sveukupnu infrastrukturu. Dobili smo i mišljenje susedne Bosne i Hercegovine, odnosno njihove preporuke koje se tiču zaštite životne sredine.

Ipak, ekološki pokret "Ozon" iz Nikšića smatra da je u javnom interesu zaustavljanje svih velikih energetskih projekata, jer - zbog unutrašnje, ali i spoljnopolitičke nestabilnosti - nije moguće voditi argumentovan javni dijalog kroz institucije sistema.

- Nedopustivo je to da se privatni interes stavlja iznad javnog, mada su naša istraživanja javnog mnjenja u naseljima koja gravitiraju ka Komarnici pokazala da nema otpora kakav je pratio najave izgradnje mini-hidrocentrala - objašnjava direktor EP "Ozon" Aleksandar Perović. - I odnos stručne javnosti je drugačiji, jer je investitor "Elektroprivreda Crne Gore", kompanija iz energetske branše u većinskom državnom vlasništvu, a ne firme i konzorcijumi bez iskustva. Ipak, nesporno je da će se izgradnja hidroelektrane odraziti na celokupno društvo, pa i na životnu sredinu, ali te negativne uticaje treba blagovremeno prepoznati i svesti na minimum - zaključuje Perović, naglašavajući da je za to, pored najsavremenijih tehnologija, neophodan i argumentovani javni dijalog iz kojeg ne sme biti isključena ni takozvana laička javnost, i te kako zainteresovana za prirodne resurse.





Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Сеновић

03.06.2020. 14:10

Уништише све по Србији сада ће к по њиховој.