Najnovije vesti
Premium
Hoće li na čelo važne organizacije biti postavljen čovek koji je Vučiću nudio vladu sa SZS? RUSI PROTIV VUČIĆEVE NEZAVISNE SPOLJNE POLITIKE i pristupanja EU

Hoće li na čelo važne organizacije biti postavljen čovek koji je Vučiću nudio vladu sa SZS? RUSI PROTIV VUČIĆEVE NEZAVISNE SPOLJNE POLITIKE i pristupanja EU

Jevgenij Primakov biće imenovan na mesto direktora "Ruske saradnje", izjavila je za RIA novosti Eleonora Mitrofanova, rukovodilac "Ruske saradnje". Radi se o čoveku koji je, kako je "Blic" pisao, pre nešto više od godinu dana nudio Vučiću da formira vladu sa Savezom za Srbiju.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Putin i Vucic Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija
Putin i Vucic

Jevgenij Primakov, koji je ime dobio po svom dedi, bivšem ruskom premijeru, kontroverzni je novinar i poslanik ruske Dume. On je krajem marta prošle godine, u jeku antivladinih demonstracija u Beogradu, posle intervjua koji je kao novinar uradio, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nudio da napravi tehničku vladu sa liderima Saveza za Srbiju Draganom Đilasom i Boškom Obradovićem.

Imenovanje na poziciju direktora "Ruske saradnje", organizacije koja finansira sve ruske domove u svetu i nevladine organizacije koje su pod kontrolom Rusije, značilo bi da Jevgenij Primakov kontroliše izvore novca koje ova zemlja upućuje i u Srbiju i koji je do sada direktno korišćen za finansiranje demonstracija u zemljama širom sveta u kojima su ugroženi ruski interesi.

Jasna namera

Mitrofanova je vest potvrdila za RIA novosti, a Primakov delom demantovao na svom FB nalogu, navodeći da se na tu funkciju dolazi ukazom predsednika Rusije, ali da do danas taj ukaz nije potpisan.

Hoće li do imenovanja doći, znaćemo uskoro. Kakva god odluka da bude, to će biti Putinov jasan signal Vučiću da li odobrava ili ne njegovu nezavisnu politiku.

- Nezavisna Srbija nikome ne odgovara - kaže za "Blic" izvor iz Vlade Srbije koji je upoznat sa napisima u ruskim medijima.

Pročitajte još

Naš sagovornik kaže i da to "što je Vučić suviše nezavisan Rusiji više ne odgovara".

- Kad postavljate čoveka poput Primakova na takvo mesto, a znate da ćete narušiti odnose sa svojim saveznicima, onda vam je jasna namera - zaključuje naš sagovornik.

"Blic" je pre nekoliko meseci objavio informaciju da je Primakov boravio u Beogradu i da je tada imao konkretnu ponudu za predsednika Srbije.

- Primakov je doputovao u Srbiju 26. marta kako bi uradio intervju. Međutim, nakon što su završili s tim delom, razgovor je krenuo u potpuno neplaniranom i nenajavljenom pravcu. Primakov je ponudio vašem predsedniku da napravi tehničku vladu sa Đilasom i Obradovićem - ispričao je tada izvor "Blica" iz diplomatskih krugova u Moskvi.

Nepristojna ponuda

Dok je pokušao da objasni da je prelazna, tehnička vlada najbolje rešenje da se prevaziđa politička kriza koja je postojala u tom trenutku, Vučić ga je prekinuo, poručio mu da je ponuda nepristojna i da nemaju više o čemu da razgovaraju, a zatim je rekao saradnicima da isprate gosta.

Budući da je njegov predlog predsednik Srbije glatko odbio, Primakov je neposredno pred Vučićev dolazak u Soči u decembru na razgovor sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, na svojoj televiziji pojačavao pritisak i kampanju protiv Srbije.

U emisiji koju vodi, Primakov se bavio špijunskim aferama u Srbiji, izvozom oružja i uticajem koji Rusija ima kada je reč o Kosovu i Metohiji.

Pročitajte još

Govoreći o snimku na kojem ruski špijun plaća srpskog oficira, Primakov se ne bavi suštinom, već mu je najzanimljiviji trenutak kada je snimak obelodanjen i postavlja pitanje "Zašto baš sada". On se bavi IPAP+ ugovorom koji je Srbija potpisala s NATO, a iako su naši zvaničnici objasnili da se oni ne tiču članstva u Alijansi, podseća da je EU zatvorila vrata bilo kakvoj ideji o proširenju. Primakov je u toj emisiji otišao toliko daleko da je insinuirao da je Vučić završio u bolnici kako ne bi morao da govori o pomenutom ugovoru.

- Predsednik Vučić je završio u bolnici pokušavši da tako skine sa sebe deo odgovornosti za potpisan ugovor. A odmah nakon toga pojavio se i pomenuti snimak o tome kako je neko tamo nekome nešto predao. Veoma zanimljiva slučajnost - zaključio je Primakov.

Ko je Jevgenij Primakov?

Jevgenij Primakov mlađi stupio je na dužnost poslanika u ruskoj Dumi 25. septembra 2018. godine na predlog Jedinstvene Rusije, političke partije na čijem je čelu aktuelni ruski predsednik Vladimir Putin, a bio je Putinov poverenik na predsedničkim izborima 2018. godine.

Došao da radi intervju s Vučićem, pa mu nudio tehničku vladu sa opozicijom
Foto: Sava Radovanović / Tanjug
Došao da radi intervju s Vučićem, pa mu nudio tehničku vladu sa opozicijom

U junu 2018. godine bio je uhapšen u Kijevu u Ukrajini sa obrazloženjem da predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost Ukrajine, nakon čega je vraćen u Rusiju.

Primakov je, inače, novinar i unuk bivšeg premijera Rusije Jevgenija Maksimoviča Primakova, čije ime nosi. Na sajtu Ruske humanitarne misije, u jednom od tekstova, Primakov mlađi navodi da je njegov deda dobro razumeo značenje meke moći, pogotovo za državu poput Rusije, i istakao da je u tom kontekstu veoma važno humanitarne aktivnosti sprovoditi na Balkanu i u Srbiji.

- Put za Putinovo (selo u opštini Medveđa na samom jugu Srbije koje ime nosi u čast predsednika Rusije Vladimira Putina) nije bio politički projekat iako je ovo selo građanima Rusije veoma interesantno - izjavio je Primakov. Ruska humanitarna misija je finansijski pomogla izgradnju puta.

Deda zbog napada na Srbiju okrenuo avion iznad Atlantika

Bivši ruski premijer Jevgenij Primakov, čija je bista pre nekoliko godina otkrivena u Ruskom domu u Beogradu, zapamćen je u Srbiji pošto je na vest o početku bombardovanja Srbije 1999. godine, avion kojim je leteo u SAD, okrenuo iznad Atlantika i vratio se u Moskvu.

Dedu Jevgenija mnogi su videli kao naslednika Borisa Jeljcina
Foto: ITAR-TASS / Tanjug/AP
Dedu Jevgenija mnogi su videli kao naslednika Borisa Jeljcina

Na čelu ruske vlade bio je od 11. septembra 1998. do 12. maja 1999, a pre toga, od 1991. do 1996, bio je šef Spoljne obaveštajne službe Rusije. Bio je protivnik širenja NATO na istok, a neki su mislili da je najozbiljniji kandidat da nasledi Borisa Jeljcina na mestu predsednika. Preminuo je 2015, u 86. godini.

Vučić: Nismo bili sami, postoji službena beleška

Aleksandar Vučić je na pitanje da li je tačno pisanje "Blica" i da li mu je Primakov nudio prelaznu vladu sa liderima SZS rekao da bi "svako ko bi mu to ponudio bio grubo odbijen". On je potvrdio da je Primakov bio kod njega.

- Jeste, postoji službena beleška o tome, nismo bili sami, ali svako ko bi mi ponudio vladu na godinu ili ne znam koliko sa onima koji su pokrali Srbiju, poput Đilasa, Mlađe Đorđevića, Obradovića ili Jeremića, bio bi odbijen - rekao je tada Vučić.