KADA ĆE SE DEMOKRATSKA STRANKA OSLOBODITI LIDERA SZS! DS U ĐILASOVIM KANDŽAMA: Demokrate se bune, hoće sami da odlučuju
Foto: Dragana Udovičić, Beta/Emil Vaš

Analiza

KADA ĆE SE DEMOKRATSKA STRANKA OSLOBODITI LIDERA SZS! DS U ĐILASOVIM KANDŽAMA: Demokrate se bune, hoće sami da odlučuju

Politika -

Skener: Ova partija već dugo zavisi od svog bivšeg lidera, koji ima veliki uticaj na Zorana Lutovca. Članovi se nadaju da će se nešto promeniti nakon sednice GO 21. juna. Analitičari, međutim, nisu optimistični

Demokratska stranka (DS) već dugo se nalazi u kandžama lidera Saveza za Srbiju (SZS), zbog čega veliki deo demokrata negoduje. Oni se nadaju da će se nakon izbora i zasedanja Glavnog odbora DS 21. juna konačno osloboditi Đilasovog uticaja. Međutim, analitičari ocenjuju da će to teško ići, jer DS mnogo finansijski zavisi od lidera SZS i nekadašnjeg predsednika te stranke.

Izvor Kurira iz DS kaže da u stranci vlada veliko nezadovoljstvo zbog Đilasovog uticaja, te da uopšte više nije tajna da on preko lidera demokrata Zorana Lutovca vedri i oblači u toj partiji.

Moguć epilog

Deo demokrata već mesecima vodi borbu da stranku oslobodi uticaja ljudi sa strane, a epilog bi možda mogao, kako kažu naši sagovornici iz DS, da usledi krajem juna. Tada bi, naime, konačno trebalo da se održi sednica GO na kojoj bi se raspravljalo o svim važnim stranačkim pitanjima.

foto: Marina Lopičić

Demokrata Branislav Lečić kaže za Kurir da je apsolutno neminovno da oni sami odlučuju, bez ičijeg uplitanja.

- Nijedna kuća niti kompanija ne funkcioniše tako što o strategiji i napretku odlučuje eksterno rukovodstvo, već njeni članovi donose odluke o svemu. DS treba da zrači onim identitetom i postulatima koje ima otkako je osnovan, a što već dugo nije slučaj - rekao je Lečić za Kurir.

foto: Nebojša Mandić

I Radoslav Milojičić Kena iz DS kaže da sledi borba za povratak uticaja iz Đilasovih ruku.

- Siguran sam da će DS na Glavnom odboru, kojeg nema već sedam meseci i koji će se valjda desiti u narednih „pet do šest godina“, doneti odluku koja je u interesu građana Srbije i samog DS, a ne šabačkog vašara - kaže Milojičić.

Teška borba

Politikolog Jelena Vukoičić pak kaže da je teško zamisliti da DS povrati samostalnost:

- Političke stranke teško mogu da održe svoju samostalnost i ostanu u nemilosrdnoj političkoj borbi ako nemaju stabilne finansije ili ako nisu deo institucija, odnosno u vlasti. A DS je slab, dok je Đilas, s druge strane, moćan čovek koji ima mogućnost da ulaže novac u politiku i teško je boriti se protiv nekoga ko hoće da drži uticaj i ima novca da to i uradi. Ne vidim da ima načina da mu se suprotstave.

Traže pravdu

SUSPENDOVANE DEMOKRATE TUŽE LUTOVCA

Članovi Statutarne komisije DS, koje je Izvršni odbor u subotu suspendovao, žaliće se najpre sami sebi, a zatim i Upravnom sudu. To će biti prvi odgovor na pravno nasilje koje, kako tvrde pojedini funkcioneri DS, sprovodi lider Zoran Lutovac.

foto: Marina Lopičić

Naime, Lutovac je najpre podneo krivične prijave protiv potpredsednice DS Aleksandre Jerkov i još dvoje članova zbog navodnog falsifikovanja pojedinih potpisa u zahtevu članova Glavnog odbora za zakazivanje sednice ovog tela za 17. maj. Potom je šest od devet članova komisije suspendovano na godinu dana zato što su doneli odluku da je sednica GO za 17. maj zakazana u skladu sa Statutom.

Kurir.rs/ Ivana Žigić Foto: Dragana Udovičić, Beta/Emil Vaš

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track