Mere ograničile proteste: Neveseli praznik u podeljenoj Italiji

M. OSTOJIĆ

03. 06. 2020. u 06:20

Dan Republike Italije pokazao podeljenost zemlje opustošene koronom. U Rimu na glavnom skupu opozicije, zbog ograničenja, 300 prisutnih. Predsednik tražio jedinstvo jer je neprihvatljivo deliti se u bolu

Мере ограничиле протесте: Невесели празник у подељеној Италији

Skup opozicije u Milanu / Foto AP

RIM - SPECIJALNO ZA „NOVOSTI“

JUČERAŠNjI Dan Republike Italije je bio drugačiji nego ikada u njenoj istoriji. Naime, dok je predsednik Republike Serđo Matarela polagao venac na Oltar otadžbine u Rimu, a potom otišao u mesto Kodonjo, u Lombardiji, odakle je krenula italijanska tragedija izazvana virusom korona, u Rimu na Trgu naroda i na još 70 trgova širom zemlje odvijala se protestna manifestacija partija desnog centra pod sloganom "Italija se ne predaje".

Njihovi predstavnici su označili Dan Republike kao dan "kada su saveznici desnog centra dali glas narodu, glas milionima ljudi koje je Vlada zaboravila i izneverila".

I dok je predsednik države tražio "moralno jedinstvo" jer je "neprihvatljivo podeliti se u bolu" zbog 33.475 preminulih, predsednica pokreta "Italijanska braća" Đorđa Meloni dala je znak za manifestacije na trgovima, po ideji Matea Salvinija. Njima dvoma se na pozornici u centru Rima pridružio i Antonio Tajani, podpredsednik Forca Italije, partije Silvija Berluskonija.

Njihov skup u Rimu morao je da se zadovolji sa samo 300 prisutnih zbog poštovanja mera bezbednosti i distance. Ali protest je najavljen samo kao generalna proba jednog drugog, masovnog, planiranog za 4. jul.

Na istom trgu su se okupile pristalice Pokreta "Narandžasti prsluci", ultradesničarske partije koju predvodi bivši general Antonio Papalardo, od kojih su se u poslednjem trenutku distancirale partije desnog centra. Ovaj Pokret formiran je februara 2019. godine, a zalaže se za vraćanje suvereniteta Italijanima, antievropski je orijentisan, traži ponovno štampanje lire, a posebno ga karakteriše negiranje kovida 19, jer on "ne postoji, to je jedna izmišljotina, jer žele da nas terorišu zatvarajući nas u kuću i da uspostave novi svetski poredak".

PROTIV PO SVIM PITANjIMA

Opozicija desnog centra se suprotstavlja ovoj vladi po svim pitanjima, od načina borbe protiv kovida 19 do ekonomskih mera koje su, po njihovom mišljenju, nedovoljne da zaustave kolaps zemlje. Veruju da je novac koji je namenila Vlada za spasavanje privrede loše raspoređen. Salvini i Meloni naglašavaju da su nudili Vladi predloge za rešenje kako rekonstruisati Italiju, ali su ostali bez odgovora.





Pratite nas i putem iOS i android aplikacije