SKANDAL! VELIKOALBANSKI POGROMAŠI OTIMAJU SRPSKE CRKVE I MANASTIRE: Smešnim argumentima hoće da otmu svetinje!
Foto: Profimedia, Ap, Beta/Armenija Zajmi Bešević

Sramota

SKANDAL! VELIKOALBANSKI POGROMAŠI OTIMAJU SRPSKE CRKVE I MANASTIRE: Smešnim argumentima hoće da otmu svetinje!

Društvo -

Albanska TV, koja se može pratiti i na KiM i u Severnoj Makedoniji, emitovala film u kojem su Pećku patrijaršiju, Dečane i Gračanicu proglasili albanskim, srpsko ministarstvo kulture oštro reagovalo na "orkestrirane aktivnosti iz šovinističkih krugova nekih susednih država"

Albanska televizija Top kanal, koja se može pratiti i na KiM i u Severnoj Makedoniji, 30. maja je u udarnom terminu prikazala sraman dokumentarac "Velika srpska istorijska obmana - kako su Srbi ukrali albansku istoriju", u kojem su, kako je zaključilo i srpsko ministarstvo kulture, falsifikovane istorijske činjenice radi promovisanja velikoalbanske politike!

foto: Youtube Printscreen

U "dokumentarcu" nekolicina istoričara i arhitekata konstatuje da su Srbi došli na teritoriju Kosova i Albanije i sa Stefanom Nemanjom na čelu počeli da proteruju zatečeno sveštenstvo i da na temeljima njihovih verskih objekata dižu svoje crkve.

- Stefan Nemanja je u 12. veku okupirao Ulcinj, Bar, Skadar, Drač, Kosovo, Vranje i druge gradove. Okupirao je crkve, proterao sveštenike i zamenio ih slovenskim, dok je zemljoposednicima oduzeta imovina - kaže istoričar Peljumb Džufi.

Tu se kaže i da je to samo početak projekta koji ne samo da je imao za cilj da Albance preobrati u Slovene već i da se njihovi hramovi preobrate u slovenske. Većina crkvi na Kosovu, kako kažu, nema srpske temelje.

foto: Filip Plavčić

- Imamo primer Gračanice. Prema jednom dokumentu, hram potiče iz drugog veka i posvećen je bogu Jupiteru - rekao je Arben Hajdari, arheolog. U emisiji se dodaje i da "Pećka patrijaršija zadržava to ime samo iz političkih razloga", o čemu svedoče i freske u Patrijaršiji, a slična situacija je i sa Svetom Petkom i Dečanima.

foto: Beta

U Ministarstvu kulture Srbije kažu da se u filmu "bezočno falsifikuju istorijske činjenice", a srpske crkve, manastiri i spomenička i duhovna tradicija na KiM proglašavaju albanskim sa jasnim ciljem promovisanja velikoalbanske pogromaške politike, na štetu Srbije i srpskog naroda.

foto: Damir Dervišagić

- Ovaj sramotni i groteskni istorijski falsifikat bio bi samo žalosna provokacija da u sebi ne sadrži opasne namere, i to u jednoj politički izazovnoj i napetoj epohi. Ministarstvo ponovo mora da ukazuje domaćoj i međunarodnoj javnosti na očigledno orkestrirane aktivnosti iz šovinističkih krugova nekih susednih država u regionu koje su usmerene na poništavanje, brisanje iz istorije ili preotimanje srpske kulturne baštine, materijalne i nematerijalne. Takvi pokušaji imaju sve obrise kulturnog genocida, a on je, istorija nas tome uči, često uvod u fizički genocid - poručili su u ministarstvu i dodali da "kada neko danas ugrožava kulturno-istorijski identitet i tradiciju jednog naroda, sutra će mu neminovno ugroziti i fizički opstanak".

PROF. DR MOMČILO PAVLOVIĆ UNIŠTAVAJU NAM POSLEDNJI STUB ODBRANE

Istoričar prof. dr Momčilo Pavlović rekao je za Kurir da upravo istorija i bogata srpska baština najbolje brane Srbiju od okupatora: - Šovinistički nasrtaji dela albanske elite, posebno političke, govori da i taj poslednji stub odbrane žele da stave pod znak pitanja. Međutim, ako nam oduzmu istoriju, onda srpska argumentacija o otimanju KiM postaje relevantna. Stoga je od izuzetnog značaja da sve relevantne institucije i pojedinci izađu što pre sa svojim višedecenijskim istraživanjima i publikuju ih na jezicima koje će Zapad konačno razumeti.

(Kurir.rs/Ružica Kantar)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track