GRČKA PLAĆA HOTEL I LEČENJE OD KORONE, ALI... Makedonija još ne otvara granice za nas!
Foto: Profimedia

Sjajne vesti - Letovanje opušteno može da počne 15. juna

GRČKA PLAĆA HOTEL I LEČENJE OD KORONE, ALI... Makedonija još ne otvara granice za nas!

Društvo -

Građanima Srbije niko neće tražiti test na koronavirus ili karantin, a ako se zaraze koronom, moći će da provedu besplatno sedam ili 14 dana u hotelskoj izolaciji, gde će im biti plaćena hrana, piće i lečenje, dok će oni s teškom kliničkom slikom biti smešteni u bolnicu. Na more u Grčku za sada samo avionom ili preko Bugarske

Svim srpskim turistima Grčka će platiti hotelski karantin, hranu, piće i lekove ako se zaraze koronom tokom letovanja u toj zemlji. Međutim, turisti iz Srbije ne mogu preko Severne Makedonije do Grčke, jer ta zemlja još nije otvorila granice za naše građane - moraće avionom ili preko Bugarske. Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta), kaže za Kurir da će turistima biti sve plaćeno, uključujući i lečenje.

foto: Profimedia, Marina Lopičić

Ne treba novac

- Turisti će biti pod kontrolom zdravstvenih radnika. Oni koji budu imali blažu kliničku sliku biće u hotelima, dok će se oni s težom lečiti u tamošnjim bolnicama. I ti troškovi će biti pokriveni, to jest pacijenti ih neće platiti - naveo je Seničić i dodao da je isti slučaj i u Srbiji kada su inostrani turisti u pitanju: - Iste takve najave imamo iz Turske, a Kipar je to već uradio.

foto: Shutter

Portparol grčke vlade Stelios Petsas podsetio je da Grčka od 15. juna otvara granice za turiste iz 29 država, među kojima je i Srbija, a za ulazak u zemlju nije potreban negativan test na koronu niti karantin: - Biće nasumičnog testiranja onih koju pređu granicu. Grčka će platiti smeštaj turistima koji budu pozitivni na koronavirus tokom boravka u toj zemlji, biće smešteni u hotelu. Testovi na kovid 19 rade se na aerodromu u Atini, a posetioci ostaju u hotelu jednu noć dok ne stignu rezultati. Ako su pozitivni, turisti mogu ostati u sedmodnevnom karantinu ili pod strogim nadzorom 14 dana. Seničić kaže i da su krenule last minute agencijske ponude za Grčku, od oko 500 evra u proseku, i da su na nivou prošlogodišnjih: - Ne treba zaboraviti da je izgubljena predsezona i da se odmah kreće u sezonu. Ima zainteresovanih turista. Mnogi, međutim, čekaju da se objave konačna pravila za letovanja u sezoni. Naravno, ona će biti poznata do 15. juna.

Ne u Crnu Goru i Sverenu Makedoniju

Da građani Srbije još ne mogu da uđu u Crnu Goru i Severnu Makedoniju, potvrdio je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. - Postoji razlika između termina otvaranje granice i prolaska ljudi. Otvaranje znači da je otvoren granični prelaz, a da li je dozvoljeno da neko ode tamo, druga je vrsta odluke - kaže Dačić Dodaje da je zvao i hrvatskog kolegu i da će se i oni izjasniti o tom pitanju. - EU će 15. juna doneti relaksacione mere, ali to se odnosi na putovanja unutar Unije. Ko će biti pridodat tome, još se ne zna. Moramo sa svakom zemljom pojedinačno da razgovaramo - kaže Dačić i navodi da se razgovara s Austrijom o dinamici otvaranja granica i mogućnosti da naši ljudi prolaze bez nekih većih teškoća. On kaže da samo Meksiko i Velika Britanija nisu zabranile ulazak strancima tokom pandemije.

I to nam je neki odmor Bez muzike, žurki i alkohola

- maksimalno 40 osoba na 1.000 kvadrata

- minimum 4 m razmaka između suncobrana

- suncobrani da budu postavljeni tako bude minimum metar od senke najbližeg

- ispod jednog suncobrana maksimalno dve ležaljke

- distanca između ležaljki 1,5 metara

- zabranjeni timski sportovi u kojima ima kontakta

- zabranjeno sedenje u barovima i restoranima

- u barovima i restoranima dozvoljeno služenje hrane i pića (osim alkohola), ali samo da se ponese

- zabranjeno puštanje muzike i organizovanje žurki

- restorani i barovi koji ne budu poštovali odluke biće kažnjeni od 5.000 do 25.000 evra i zatvoreni 15 do 20 dana

Oko 500 evra aranžman

Neke od last minute ponuda za Grčku od 15. juna: - 10 noćenja s doručkom u apartmanu u Lefkadi - 558 evra - 10 noćenja u polupansionu u Leptokariji - 464 evra - 10 noćenja u trokrevetnoj sobi u Haniotiju s doručkom - 599

Češka Srbi ni na vidiku

Vlada Češke saopštila je da će 15. juna otvoriti granice za državljane 19 zemalja koje se smatraju bezbednim bez ikakvih restriktivnih mera, dok će državljani preostalih 10 zemalja morati da pokažu negativan test na koronavirus. Srbije nema ni na jednom od ovih spiskova.

Kurir. rs / Radmila Briza

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track