AP: SZO nije od Kine dobila važne informacije o kovidu

Tanjug

03. 06. 2020. u 00:25

Kina je zakasnila sa saopštavanjem važnih informacija o korona virusu tokom prvih dana epidemije, navodi agencija Asošijejted pres, pozivajući se na dokumenta Svetske zdravstvene organizacije

АП: СЗО није од Кине добила важне информације о ковиду

Depositphotos

VAŠINGTON - Kina je zakasnila sa saopštavanjem važnih informacija o korona virusu tokom prvih dana epidemije, navodi agencija Asošijejted pres, pozivajući se na dokumenta Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u koje je, kako kaže, imala uvid.


Kina je čekala više od nedelju dana pre nego što je objavila važne informacije o genomima korona virusa 11. januara, navodi AP.


Dve nedelje kasnije, Kina je opet kasnila sa informisanjem SZO o detaljima slučajeva korona virusa i stanju pacijenata, što je dovelo do toga da se nije jasno procenilo da li se virus može prenositi sa čoveka na čoveka i koliki rizik postoji za ostatak sveta, dodaje AP.


Odlaganje je dovelo do nezadovoljstva zvaničnika SZO, iako je svetska organizacija zvanično pohvalila Kinu za transparentnost i brzo deljenje informacija o virusu sa ostatkom sveta, navodi američka agencija pozivajući se na, kako navodi, desetine razgovora i internih dokumenata svetske organizacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije