Utorak, 19.08.2008.

15:59

Vojska lakše do stanova

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da su obezbeđene subvencije od milijardu dinara za pripadnike Vojske koji će kupiti stan na kredit

Izvor: B92

Default images

Do sada se prijavilo 119 vojnika, a uslov je da vojno lice ima nerešeno stambeno pitanje. Prvi vojnik koji se uselio u novi trosoban stan u Pančevu, a koji je kupio uz pomoć Ministarstva odbrane, jeste stariji vodnik Danijel Stanić. On je 11 godina živeo kao podstanar, a u poslednje četiri godine sa suprugom Jelenom i dvogodišnjim sinom Đorđem.

"Šta da vam kažem, presrećan sam, trosoban stan. Ja, žena i deca konačno možemo komotno da živimo", kazao je Stanić.

Na prvu kafu kod porodice Stanić došao je i ministar odrane Šutanovac. Porodica Stanić bez pomoći Ministarstva ne bi mogla da podigne kredit.

"Ja sam išao na neku opciju sopstvenog učešća i rata mi neće preći više od 320 evra. S obzirom da je fiksna, otplaćivaću je 25 godina, plus pet godina državi, ono što mi je ona dala kao učešće na osnovu deset godina staža", rekao je Stanić.

Ministar odbrane očekuje da će po novom modelu zbrinjavanja vojske veliki broj vojnika rešiti svoje stambeno pitanje.

"Krediti se kreću zavisno od njihove potražnje. Mi nismo limitirali kredite, on je mogao da uzme kredit i na 100.000 evra, tako da je teško reći koliko će ljudi rešiti svoj stambeno pitanje, ali pretpostavljam da će na višim pozicijama i funkcijama oficiri uzimati veće kredite", rekao je Dragan Šutanovac.

Dvadeset hiljada vojnih lica nema rešeno stambeno pitanje. Sada je uspostavljena saradnja države i poslovnih banaka, na osnovu koje će moćio da kupe ili zgrade stambeni objekat.

"Takva vrsta kredita nosi određeni iznos subvencije koji varira od 5 do 25 odsto, što zavisi od podstanarskog staža, broja godina u službi, čina u vojsci. I ne samo to, mi imamo i jedan dodatak koji se u vojsci naziva uvećani troškovi stanovanja, kojima se pokriva i veliki broj rata.Tako da osoba koja uzima kredit je vrlo relaksirana kad uzima kredit, jer nema veliko opterećenje na platu", kazao je direktor Nacionalne korporacije Aleksandar Jović.

Sve počinje i završava se na šalteru poslovne banke. Vojno lice odlazi u kadrovsku službu u svojoj jedinici, u kojoj uzima neophodne potvrde, a potom sa dokumentima odlazi na šalter banke.

"Uslov da može da se aplicira je da korisnik kredita i njegov sudužnik, najčešće je to njegov bračni drug, nemaju stambeni kredit koji im je već u korišćenju i da nemaju u svom vlasništvu neku stambenu jednicu. Ukoliko poseduju neku nekretninu u vlasništvu, može im se odobiti kredit u iznosu od razlike između procenjene vrednosti te nekretinine i 100.000 evra", rekla je Ljiljana Milošević iz Komercijalne banke.

Kredit se izdaje na 30 godina, sa veoma povoljnim kamatnim stopama. Kamatna stopa na kredite banaka iznosi 6,9 odsto, a na sredstva koja se izdvajaju iz budžeta 0,1 odsto.

Za ove subvencionisane kredite nije potrebno učešće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: