Najnovije vesti
Vesti Politika
Stano: Nepromenjena pozicija EU o razmeni teritorija u dijalogu Beograda i Prištine

Stano: Nepromenjena pozicija EU o razmeni teritorija u dijalogu Beograda i Prištine

Portpraol EU Peter Stano kaže da je nepormenjena pozicija EU kada je reč o razmeni teritorija kao mogućem delu dogovora u dijalogu Beograda i Prištine.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Peter Stano Foto: Evropska komisija / Tanjug/AP
Peter Stano

”Sveobuhvatni sporazum u dijalogu Beograda i Prištine mora da bude u skladu sa EU principima i vrednostima i mora da poštuje međunarodno pravo. Da bi bio održiv mora da bude prihvaćen od strene regiona i EU članica”, kaže Stano za Tanjug.

undefined
undefined

Povodom izjave šefa diplomatije EU Đuzepa Borelja da Beograd i Prištna nemaju ”odrešene ruke” da se dogovore šta god žele i da se EU zalaže za nemenjanje granica u Briselu za Tanjug napominju da se Borelj uvek zalagao da Srbija i Kosovo bez odlaganja reše otvorena pitanja.

”- To je priopritet za EU, a trebalo bi da bude i za obe strane u dijalogu. Sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji bi značio konačno zatvaranje pitanja iz prošlosti i spremnost za napredak na evropskom putu” - kaže Stano.

Pročitajte još

On je izbegao da konkretno odgovori na pitanje Tanjuga da li pozicija EU o nemenjanju granica ograničava agendu dijaloga odnosno da li EU kao posrednik u razgovorima može sa takvom premisom da limitira same pregovore.

Povodom mera reciprociteta koje su prištinske vlasti tokom vikenda počele da primenjuju na robu koja dolazi iz centrale Srbije, u kancelariji šefa diplomatije EU za Tanjug kažu da EU kao posrednik i garant u dijalogu očekuje da Beopgrad i Priština ispune sve do sada dogovoreno.

”- Nije ovde reč o reciprocitetu već poštovanju sporazuma koje su kosovske valsti ranije dogovorile. Kada se to ne dogodi na nama kao posredniku i garantu tih dogovora jeste da na to ukažemo. Zato pozivamo vlasti na Kosovu da ponovo razmotre odluku koju su doneli u subotu” - kaže Stano.

Miroslav Lajčak
Foto: Sava Radovanović / Tanjug
Miroslav Lajčak

Prethodno je na uvođenje tzv prištinskih mera reciprociteta za robu iz centrale Srbije reagovao specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak koji je ocenio da takve ”jednostrane akcije podrivaju nastavak dijaloga i da bi ih odmah trebalo ukinuti”.

I Lajčak je nagalsio da EU očekuje od obe strane u dijalogu da primene i poštuju ranje postignute dogovore.