Dostupni linkovi

Crna Gora proglasila kraj epidemije


Prizor iz Podgorice, 25. maj
Prizor iz Podgorice, 25. maj

U Crnoj Gori se proglašava kraj epidemije korona virusa, odlučilo je 2. juna Nacionalno koordinaciono tijelo, na prijedlog Instituta za javno zdravlje.

“Ovo je rezultat višemjesečnih napora svih u sistemu i naših građana. Hvala na povjerenju! Neke mjere će biti ukinute, ali kako pandemija još traje, ostaju na snazi mjere protiv importacije virusa”, saopštila je Vlada na zvaničnom nalogu na Twitteru.

Odluka o kraju epidemije uslijedila je nakon što je prošlo 28 dana otkako u Crnoj Gori nije zabilježen nijedan novi slučaj obolijevanja od korona virusa.

Crna Gora: Kraj epidemije
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00

Status korona free ili status bez aktivnih slučajeva oboljelih Crna Gora je već ostvarila i postigla, što potvrđuju raspoloživi podaci Instituta za javno zdravlje (IJZ), kazala je za Radio Slobodna Evropa šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović.

„Upravo iz razloga što već jedan duži vremenski period u Crnoj Gori nema i nije bilo novih slučajeva obolijevanja. Osobe koje su bile oboljele su gotovo sve izliječene osim, u manjem broju slučajeva gdje je oboljenje na žalost završilo smrtnim ishodom“, kaže Brajović.

Brajović je pohvalila crnogorski uspjeh u borbi protiv korona virusa i naglasila da je zahvaljujući energičnim mjerama „Crna Gora izašla kao pobjednik u prvom poluvremenu“ borbe protiv COVID 19.

Ona smatra da nadležni u Crnoj Gori moraju biti na oprezu jer je svijet i dalje u fazi pandeemije.

„Moramo da imamo na umu činjenicu da je virus tu, pored nas. I drugo, moramo da imamo na umu da podaci iz globalnog sistema nadzora SZO ukazuju da veliki broj nedetektovanih slučajeva infekcije postoji i dalje, sa tim blagim simptomima. Upravo zbog toga jedna od ključna preporuka SZO vlastima jeste da je neophodno nastaviti agresivno i energično sa detektovanjem, testiranjem i praćenjem kontakata“, smatra Brajović.

Ona objašnjava da su mjere opreza neophodne i zbog procjene SZO da je prisutan rizik od vraćanja infekcije.

„Virus je u cirkulaciji unutar i između zemalja. I da bismo ovaj rizik sveli na minimum neophodno je da se dosljedno sprovede sveobuhvatne javno zdravstvene mjere. Posebno bih naglasila da niko i nijedna zemlja nije bezbjedna, dok svako ne bude bezbjedan“, zaključila je Mina Brajović iz SZO.

Šta kažu građani?

Mlađi građani kažu da će se nakon više od dva i po mjeseca života u svojevrsnoj kolektivnoj izolaciji, sada malo opustiti, više družiti sa prijateljima i porodicom i uživati u svim onim stvarima u kojima nijesu mogli dok je trajala kriza izazvana korona virusom.

“Konačno da i tu dobru vijest dočekamo”, ushićeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) govori studentkinja Hana iz Podgorice koja kaže da je za nju prethodni period bio poput zatvora.

“Sada će mi trebati da se ponovo psihički konektujem na staru realnost, odnosno na činjenicu da smo poslije skoro tri mjeseca opet sigurni i bezbjedni”, dodaje Hana.

Mnogo su, međutim, oprezniji stariji Podgoričani koji strahuju od mogućeg “uvoza virusa”, pogotovo nakon što je Crna Gora otvorila granice.

“Sada kada smo otvorili granice sigurno će doći neko ko ima virus”, kaže Vinko, penzioner iz Podgorice koji nije ubijeđen ni da je Crna Gora potpuno zaustavila epidemiju.

“Sumnjam da je virus i dalje prisutan kod nas jer po meni je malo testova rađeno, nije bilo masovnog testiranja kada bi se pokazalo pravo stanje a čuli smo uostalom i od ljekara da ima i onih koji nose virus a nemaju simptome”, dodaje Vinko.

Mjere zabrane postepeno uvedene od 17. marta

Prije dva dana (31. maja) objavljeno je da su dozvoljena javna okupljanja za najviše 200 osoba koja uključuju svadbe, sahrane i sportska takmičenja. Dozvoljen je rad noćnih klubova, igraonica, bioskopa i pozorišta.

Od 1. juna Crna Gora je otvorila granice za državljane zemalja koje imaju najviše 25 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Mjere za sprječavanje širenja novog korona virusa Crna Gora uvođene su postepeno od 17. marta kada su registrovani prvi slučajevi infekcije.

Gotovo sve institucije, uključujući i škole, prešle su na onlajn rad, a rad po starom su nastavile samo prodavnice prehrane i apoteke.

Mjere uvedene radi sprječavanja širenja korona virusa teško su pale pojedinim građanima, a zbog nepoštovanja vladinih mjera podneseno je više od 1.500 krivičnih prijava i više stotina građana je privedeno.

Popuštanje mjera počelo je krajem aprila. To je bio prvi znak da građani izlaze iz perioda u kojem su morali da se odreknu ustaljenih navika i žive u uslovima ograničene slobode.

Kraj epidemija kao dobra vijest za turizam

Luka iz Bara kaže za Radio Slobodna Evropa da vjeruje da u Crnoj Gori više nema korona virusa i da će se zbog toga komotnije osjećati, ali i ponašati.

“To znači da ću se više družiti, šetati i odlaziti na plažu, više nego što sam ranije radio”, kaže Luka.

Za Budvane koji živi od turizma, kraj epidemije je veoma dobra vijest.

“To je prava stvar za turizam. Ja sam zaposlen u jednom hotelu i za nas to znači dolazak turista i spašavanje ove sezone, ako se uopšte bude mogla spasiti”, kaže Miloš.

“Ekonomija i turizam moraju da funkcionišu”, saglasna je Milenka iz Budve, dodajući da se rizik od “uvoza virusa” ne može izbjeći.

“Turisti će dolaziti svakako a naše je da zaštitimo sebe tako što ćemo poštovati ove mjere , posebno nošenje maske”, zaključuje Milenka.

Ivana iz Podgorice smatra da se rizik može smanjiti. “Postoje načini, mjerenje temperature i davanje uputstava kako da se stranci i turisti ponašaju kada je higijena u pitanju kao i mjere prevencije.”

Hana sa početka teksta kaže da je korona osim negativnih stvari donijela i neke pozitivne.

“Valjda smo konačno naučili neke stvari – ostani doma ako imaš temperaturu ili neke druge simptome, obavijesti doktora o tome. Ako nemaš simptome peri ruke i drži distancu. Mislim da smo naučili tu lekciju i da nećemo ponovo dozvoliti haos jer mislim da nam ga je svima bilo dosta”, tvrdi Hana.

Od početka epidemije u Crnoj Gori je registrovano 324 oboljelih, 315 pacijenata je izliječeno, dok je devet umrlo.

Dvadeset četvrtog maja je izliječen posljednji pacijent koji je imao COVID-19.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG