Najnovije vesti
Vesti Društvo
Crna Gora je otvorila sve granične prelaze sa Srbijom, ali je ZA NAŠE GRAĐANE OBAVEZAN KARANTIN

Crna Gora je otvorila sve granične prelaze sa Srbijom, ali je ZA NAŠE GRAĐANE OBAVEZAN KARANTIN

Crna Gora otvorila je sve granice ka Srbiji u ponoć 1. juna, ali državljani Srbije koji prelaze granicu sa Crnom Gorom moraju da provedu 14 dana u karantinu i samoizolaciji, potvrđeno je "Blicu" u Institutu za javno zdravlje Crne Gore u Podgorici.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Granica sa Crnom Gorom Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija
Granica sa Crnom Gorom

Crna Gora otvorila je sve granice ka Srbiji u ponoć 1. juna, ali državljani Srbije koji prelaze granicu sa Crnom Gorom moraju da provedu 14 dana u karantinu i samoizolaciji, potvrđeno je "Blicu" u Institutu za javno zdravlje Crne Gore u Podgorici.

Pročitajte još

- Jednako važi i za građane Crne Gore, kao i za građane Srbije. Kada ulaze iz Srbije u Crnu Goru, idu u obavezan karantin dve sedmice. Čak i ako budu imali test koji potvrđuje da su negativni na virus korona, moraju da idu u karantin – rečeno je "Blicu".

Takođe, u ovoj ustanovi u Crnoj Gori tvrde da nije tačno da građani Srbije još uvek ni pod kojim uslovima ne mogu da uđu u tu zemlju, već da je neophodno da direktno idu u karantin.

Inače, otvoreni su za putni saobraćaj prelazi Ranče – Jabuka, na putnom pravcu Pljevlja – Prijepolje, Vuče – Godovo na putnom pravcu Rožaje – Tutin, i Čemerno, putni pravac Pljevlja – Priboj. Na putnim graničnim prelazima se protok putnika i robe odvija u skladu sa merama koje je donelo Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT), dakle i sa merom kojom je propisano da prilikom ulaska u Crnu Goru mera karantina ne propisuje se građanima Crne Gore i strancima sa stalnim ili privremenim boravkom u toj zemlji koji ulaze iz država u kojima je stopa potvrđenih aktivnih slučajeva infekcije virusom korona manja od 25 slučajeva na 100.000 stanovnika sa liste Instituta za javno zdravlje, kao i stranim državljanima koji su rezidenti država sa liste i ulaze iz država sa te liste.

Na sajtu Instituta od 31. maja nalazi se lista zemalja iz kojih je dozvoljen ulazak u Crnu Goru bez obaveze karantina i na tom spisku nema Srbije.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije – YUTA, kaže za "Blic" da nema zvaničnu potvrdu o načinu ulaska naših građana u Crnu Goru.

- Informacija je da naši građani mogu da uđu u Crnu Goru, ali da moraju da rade test, ili ako su ga uradili u Srbiji, da imaju potvrdu da su negativni, a test ne sme da bude stariji od 72 sata. Međutim, zvaničnu informaciju nemamo. Tražili smo od Ambasade Crne Gore da nam dostavi zvaničnu informaciju o tome, ali još uvek nismo ništa dobili – kaže Seničić.

Iz Ministarstva turizma je turističkim radnicima u Srbiji rečeno, kaže Aleksandar Seničić, da se očekuje da do 15. juna izađu protokoli u kojima se neće tražiti negativan test na virus korona ni građanima Srbije ukoliko idu na letovanje na Crnogorsko primorje.

- To se menja iz dana u dan. Ono što danas kažemo možda sutra više i ne važi. Tako je, nažalost, trenutno – kaže direktor YUTA.

Granice Crne Gore otvorene su za građane 131 zemlje bez karantina i samoizolacije. Na spisku tih zemalja su stanovnici Slovenije, Islanda, Slovačke, Hrvatske, Švajcarske, Albanije, Austrije, Nemačke, Norveške, Monaka, Grčke, Mađarske, takozvane Republike Kosovo, Litvanije, Letonije, Bugarske, Izraela i drugih, a u međuvremenu su sa spiska sklonjene Irska i Severna Makedonija jer je u njima porasla stopa aktivnih slučajeva COVID-19.

Osim sa Srbijom, prema odluci NKT, granice Crne Gore su otvorene i sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom.