U Rusiji od danas na snazi zabrana uvoza naftnih derivata

U Rusiji je od danas na snazi zabrana uvoza benzina, dizela, kerozina, brodskog goriva i plinskog ulja, uvedena kao potpora domaćoj naftnoj industriji.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 02.06.2020.

08:34

U Rusiji od danas na snazi zabrana uvoza naftnih derivata
Foto: Depositphotos, spflaum, 8945771

Vlada je odluku o zabrani donela 25. maja, za razdoblje do 1. oktobra, a usledila je nakon što su u aprilu isporuke benzina iz Belorusije u Rusiju železnicom naglo porasle te su dosegnule 1,5 odsto ukupne potrošnje benzina u Rusiji.

To je pak povezano s činjenicom da su mnogi ruski kupci beloruskog goriva, uzimajući u obzir troškove prevoza, plaćali barem 500 rubalja manje po toni nego da su kupovali na domaćem tržištu na kojemu je ponuda pala, piše SEEbiz.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je da je zabrana uvoza jeftinog benzina u Rusiju predložena kao prisilna antikrizna mera na šest meseci. Napomenuo je da mnoge zemlje pribegavaju toj ne u potpunosti tržišnoj, ali potrebnoj meri.

Zabrana uvoza, kako je rekao, ujedno je potpora domaćoj preradi nafte i održavanju zaposlenosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: