MILOVA PRLJAVA IGRA! LAŽU I DALJE: Granica za Srbe i dalje zatvorena!
Foto: Profimedia, Dado Đilas

susedi

MILOVA PRLJAVA IGRA! LAŽU I DALJE: Granica za Srbe i dalje zatvorena!

Politika -

DNO Crna Gora preksinoć otvorila granicu sa Srbijom, ali naši državljani ipak ne mogu u tu državu čak ni sa negativnim testom. Zašto - zvaničnog objašnjenja nema

Režim u Crnoj Gori ponovo je obmanuo Srbe. I pored najave da je Crna Gora od preksinoć od ponoći otvorila granicu sa Srbijom, naši državljani ne mogu da uđu u tu zemlju čak ni uz negativan PCR test (test na koronu). Nekoliko državljana Srbije juče je vraćeno sa crnogorske granice bez objašnjenja.

Ministri u Vladi Srbije, sagovornici Kurira, saglasni su da treba razmotriti uvođenje oštrijih mera protiv Mila Đukanovića i pojedinaca koji predstavljaju taj režim.

Toplo-hladno

Crna Gora je od preksinoć, od ponoći, otvorila granicu za državljane nekih zemalja, a na spisku država čiji građani mogu da uđu bez karantina ili PCR testa nema Srbije. Međutim, juče se otišlo i korak dalje - i pored negativnog teksta, građani Srbije uopšte ne mogu da uđu u Crnu Goru!

- Ulazak je dozvoljen samo crnogorskim državljanima i strancima sa stalnim ili povremenim boravištem, ali samo uz karantin - rekli su u inspekciji crnogorske granične policije, prenosi RTS.

Prema rečima jednog od reportera TV Prva, nekoliko državljana je juče u toku dana vraćeno sa graničnog prelaza.

- Bilo je nekoliko onih koji su vraćeni sa granice bez ikakvog objašnjenja - navodi reporter TV Prve.

Šef diplomatije Ivica Dačić poručuje da je Srbija Crnogorcima na crnoj listi i da je vreme da im se uzvrati istim tretmanom.

- Crna Gora i dalje Srbiju drži na crnoj listi iz političkih razloga. Vreme je da i mi to uradimo. Pa nek idu u Prištinu, sa njima imaju slobodan prolaz. Naravno, tu ne mislim na Srbe iz Crne Gore - kazao je Dačić.

Istog je stava i Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj - on navodi da, ukoliko se nastavi sa ovakvom politikom, pojedincima iz Đukanovićevog režima treba zabraniti ulazak u Srbiju:

Moramo da presečemo

- Đukanovićev režim nastavlja da sprovodi svoju antisrpsku politiku. Taj režim ne samo da ukida verske slobode i srpsko pismo u Crnoj Gori već je sada počeo da mržnju prema srpskom narodu širi i van granica Crne Gore. Srbija ne treba da odgovara istom merom, želimo najbolje odnose sa bratskim narodom u Crnoj Gori, ali treba razmotriti uvođenje oštrijih mera protiv Đukanovića i pojedinaca koji predstavljaju taj kriminalni režim. Svi oni u Srbiji imaju svoje poslovne veze i interese, neki od njih se leče u Srbiji. Ako budu nastavili sa ovakvom politikom ugnjetavanja Srba, tim pojedincima treba zabraniti ulazak u Srbiju i otvoriti pitanje njihovog poslovnog kapitala u našoj zemlji.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je za Kurir da „medicina može da objasni ovakvo ponašanje prema Srbima, ali ne infektologija ili slična disciplina“:

- Iracionalni strah i mržnju može da objasni samo psihologija. Nije vlast u Crnoj Gori smišljala kako da zaustavi virus već kako da spreči Srbe da dođu u Crnu Goru. Oni nikako da shvate da su Srbi u litijama rođeni u CG i da nisu niotkuda došli. Ne mora više nikada nijedan Srbin iz Srbije ili iz RS da uđe u Crnu Goru, opet će tamo biti bar 30 odsto Srba. Previše dobra je Srbija učinila Crnoj Gori da bi nam se to vratilo ikako drugačije osim mržnjom.

Miodrag Linta Moramo da otvorimo temu položaja Srba u Crnoj Gori

Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, kaže da je Đukanovićev režim odlučio da krene u dodatno zaoštravanje odnosa sa Srbijom. - Mislim da je u pitanju procena da će zaoštravanjem odnosa sa Beogradom homogenizovati deo građana Crne Gore, kako neko ugrožava integritet i državnost Crne Gore. Naši organi bi trebalo da insistiraju da se pokrene razgovor pred međunarodnim institucijama o položaju Srba u Crnoj Gori. Treba insistirati da ćirilica bude ravnopravna sa latinicom, na izmenama i dopunama Zakona o slobodi veroispovesti i da se potpiše ugovor sa SPC, da se definiše položaj naše crkve - kazao je Linta.

foto: Kurir

PROSLAVITE SVETOG CARA KONSTANTINA I CARICU JELENU UZ KURIR: Danas poklon IKONA SA ZLATOTISKOM I MOLITVOM

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju praznik posvećen Svetom caru Konstantinu i njegovoj majci carici Jeleni. Tim povodom Kurir svim čitaocima danas poklanja ikonu SVETI CAR KONSTANTIN I CARICA JELENA sa zlatotiskom i molitvom na poleđini.

Kod Srba postoje porodice koje slave današnji praznik kao krsnu slavu. Kao esnafsku slavu današnji dan proslavljaju kujundžije. U Pomoravlju i Šumadiji ima sela koje danas drže zavetnu slavu i nose litije.

foto: Promo

Kurir.rs / Katarina Blagović Foto: Profimedia, Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja