PREKINIMO NEREDE, POBEDIMO GLASANJEM! Flojdov brat na mestu gde je Džordž ubijen pozvao na prekid haosa! (VIDEO, FOTO)
Foto: EPA/CRAIG LASSIG

mineapolis

PREKINIMO NEREDE, POBEDIMO GLASANJEM! Flojdov brat na mestu gde je Džordž ubijen pozvao na prekid haosa! (VIDEO, FOTO)

Planeta -

Brat Džordža Flojda Terens Flojd posetio je mestu na kojem je preminuo njegov brat i mural koji je napravljen u njegovu čast u Mineapolisu, odakle je poslao važnu poruku.

Obratio se svima koji prave nerede tokom protesta rekavši da ako on ništa ne razbija i ne uništava zašto onda oni to rade te dodao kako ništa o toga neće vratiti njegovog brata.

foto: EPA/CRAIG LASSIG

Rekao je da je njegova porodica miroljubiva, pa je sve pozvao da promene traže mirnim putem i da glasaju na izborima.

"Edukujte se, znajte za koga glasate. Tako ćemo ih pobediti, promenimo sve", rekao je.

Njegov prijatelj i sveštenik Kevin Mekol rekao je da porodica moli demonstrante da nastave s protestima, ali da to nastave mirno.

foto: EPA/CRAIG LASSIG

"Ova porodica traži mir. Ova porodica poziva na mir. Šaljem poruku svim ljudima u ovoj zemlji da prestanu sa neredima. Podignite znak mira. Moć je u brojkama", rekao je.

BRAĆA GOVORILA ZA CNN

Inače, Džordžova braća ispričali su CNN-u kako Džordž nikada nije nikome učinio loše i opisali su ga kao "nežnog džina".

"Mogli su da ga omame i elektrošokerom ili suzavcem. Umesto toga, kolenom su pritisnuli njegov vrat i samo sedeli na njemu", rekao je njegov brat Filonis i dodao da se policija "tako ne bi ponašala ni prema životinji".

Sahrana Džordža Flojda, nakon čije nasilne smrti je pokrenut talas protesta u SAD-u, održaće se u četvrtak.

Informaciju je objavio guverner MinesoteTim Valc.

"To će biti važan događaj za Mineapolis i Minesotu, kao i za naciju. Taj proces slavljenja života koji je uzet pred nama, prilika je za vođstvo", rekao je.

Podsetimo, Flojd je preminuo nakon što mu je policajac kolenom priklještio vrat dok je ležao na zemlji i jecao "molim vas, ne mogu da dišem". Prisutna su bila četiri policajca, a sve je snimila slučajna prolaznica.

Sve se desilo nakon što je Flojd priveden pod sumnjom da je kupovinu platio nevažećom novčanicom u prodavnici u Mineapolisu.

foto: EPA/CRAIG LASSIG

Policajac Derek Čovin je uhapšen i optužen za ubistvo iz nehata.

Zbog protesta, u barem 40 gradova uveden je policijski čas, pripadnici Nacionalne garde aktivirani su u 15 država i u Vašingtonu.

Kurir.rs/Index.hr/Radio Sarajevo

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track