Zbog koronavirusa prihodi od turizma prepolovljeni

U aprilu nije zabeležen dolazak turista u Španiju, što je posledica ograničenja putovanja koje su zemlje širom sveta uvele radi suzbijanja širenja koronavirusa.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.06.2020.

16:55

Zbog koronavirusa prihodi od turizma prepolovljeni
Foto: Depositphotos, sellingpix

Španija je zbog korona-krize u prva četiri meseca ove godine zabeležila upola niže prihode u ključnom sektoru turizma nego u istom razdoblju godine ranije, objavio je u ponedeljak statistički zavod Ine.

U razdoblju od januara do aprila potrošnja turista u Španiji iznosila je svega 11,7 milijardi evra, što je pad od 48 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izvestio je državni zavod za statistiku, prenosi 24sata.

U tom razdoblju zemlju je posetilo tek 10,58 miliona turista, upola manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Mediteranska zemlja, čiji je turizam zaslužan za oko 12 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), uvela je karantin sredinom marta, podseća Rojters.

Španija je inače druga druga najposećenija zemlja u svetu nakon Francuske.

Premijer Pedro Sančez rekao je u ponedeljak da bi vanredno stanje trebalo produžiti za još 15 dana, do 21. juna, kako bi se "definitivno završila zdravstvena kriza" uzrokovana pandemijom korona virusa, preneli su mediji.

Sančez će ove nedelje od parlamenta zatražiti novo, šesto produženje vanrednog stanja kojim se ograničava kretanje i okupljanje 47 miliona stanovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: