BDP Srbije porastao 5,0 odsto

Realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije iznosio je 5,0 procenata u prvom kvartalu 2020. godine, u odnosu na isti period godinu ranije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 01.06.2020.

12:26

BDP Srbije porastao 5,0 odsto
Foto: Depositphotos, ilixe48

Prema desezoniranim podacima, BDP je u prva tri meseca ove godine opao u odnosu na prethodni kvartal za 0,6 procenata, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Prema desezoniranim podacima, BDP je u prva tri meseca ove godine opao u odnosu na prethodni kvartal za 0,6 procenata.

Značajan međugodišnji rast bruto dodate vrednosti su u prvom tomesečju zabeležili građevinarstvo, za 19,6 odsto, informisanje i komunikacije (11,8%), sektor državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite (11,8%) i sektor industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama (4,5%).

Kad je reč o rashodima, realni rast je zabeležen kod sviha gregata upotrebe BDP-a.

Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava su povećani međugodišnje za 3,2 procenta, za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) za 3,4 posto, a izdaci za finalnu potrošnju države za 12 procenata.

Bruto investicije u osnovna sredstva su zabeležila rast od 10,7 odsto, izvoz robe i usluga za 3,1 posto i uvoz robe i usluga za 8,3 procenta, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: