Timo Verner, napadač RB Lajpciga (©Reuters)
Timo Verner, napadač RB Lajpciga (©Reuters)

Zašto Lajpcig nije sigurica u Kelnu? Ili ipak jeste?

Vreme čitanja: 3min | pon. 01.06.20. | 11:52

Možda zato što je Nagelsman učio od Gisdola...

Mada ima najmanje poraza od svih bundesligaša (tri) RB Lajpcig je prvi put od starta sezone ispao iz TOP 4. Borusija Menhengladbah i Bajer Leverkuzen pobedama u ovom kolu istisnuli su Bikove sa pozicije koja vodi u Ligi šampiona, što znači samo jedno - imperativ i veliki pritisak na pleća čete Julijana Nagelsmana uoči poslednjeg susreta 29. runde protiv Kelna.

Dva velika kiksa kod kuće od povratka Bundeslige učinila su da se Lajpcig nađe u vrlo nezavidnoj situaciji. Bio je kandidat za titulu sve do onog remija na povratničkoj premijeri protiv Frajburga (1:1), da bi samo dve nedelje kasnije bio u poziciji da se "tuče" za trijumf koji će mu zadržati status ravnopravnog kandidata za Ligu šampiona.

Izabrane vesti

Nagelsman je utemeljio svoju podvrstu gegenpresinga, Bikovi igraju prepoznatljivo, brzo i atraktivno. Njihov jedini problem jeste konstantnost. Odnosno velike oscilacije. I tih šest remija kod kuće, uglavnom protiv ekipa slabijih od sebe. Otuda njihove pristalice mogu da budu nešto opuštenije, jer ipak se danas radi o gostovanju. RB nije primio gol na strani još od januara meseca. A išao je čak i Bajernu na noge. Pritom, na dva od tri prethodna meča u van svog stadiona postigao je po pet golova.

Ako ćemo o suvom kvalitetu dileme nema - Lajpcig je jači na svim pozicijama i ide mu uloga velikog favorita. Ali ako u "računaljku" ubacimo podatak da se treneri dva tima mnogo dobro poznaju - jer Julijan Nagelsman bio je pomoćnik Markusa Gisdola kada je ovaj spasavao Hofenhajm ispadanja u sezoni 2012/13 - onda to ovom okršaju daje specifičnu težinu i pojačava dozu neizvesnosti. Gisdol je mnogo iskusniji, Nagelsman je između ostalih i kod njega pekao zanat. To bi moglo da ima uticaja na konačan ishod. Tu je ipak i činjenica da Nagelsman nikada nije izgubio od Kelna - četiri pobede i dva remija.

Od ključnih napadača dva tima večeras treba očekivati mnogo. Džon Kordoba dao je devet od svojih 11 golova kod kuće. S Timom Vernerom je druga priča. On lakše i više pogađa na strani - 14/25.

Keln je vrlo nepredvidiv tim koji je iz pozicije davljenika došao u situaciju da se bori za Evropu u jednom momentu. Sve s dolaskom pomenutog Gisdola... Međutim od povratka Bundeslige samo dva boda. I veliki problemi u zadnjoj liniji koja je na svakoj od prethodne četiri utakmice kapitulirala najmanje dva puta. Uz Kordobu glavni aduti u navli biće Mark Ut i Florijan Kajnc.

Prema najavama nemačkih kolega Julijan Nagelsman će ponovo šansu ukazati Daniju Olmu, koji nikako da proradi. U odbrani ponovo trojica klasičnih bekova, s tim što će Klostreman "izigravati" štopera. Društvo Timu Verneru praviće verovatno Patrik Šik...

NAJAVLJENI SASTAVI

KELN - RB LAJPCIG (20.30)

Stadion: Rajn Enerdži.

Sudija: Kristijan Dingert

Keln (4-2-3-1): Horn - Ehizibue, Mere, Lajstner, Šmic - Škiri, Hektor - Kajnc, Ut, Jakobs - Kordoba.

RB Lajpcig (4-2-2-2): Gulači - Mikijele, Klosterman, Upamekano, Anhelinjo - Zabicer, Lajmer - Nkunku, Olmo - Šik, Verner.

BUNDESLIGA - 29. KOLO

Petak

Frajburg - Leverkuzen 0:1 (0:0)

/Haverc 54/

Subota

Herta - Augzburg 2:0 (1:0)

/Dilrosun 23, Pjatek 90/

Majnc - Hofenhajm 0:1 (0:1)

/Bebu 44/

Šalke - Verder 0:1 (0:1)

/Bitenkur 32/

Volfzburg – Ajntraht 1:2 (0:1)

/Mbabu 58 - Andre Silva 27, Kamada 85/

Bajern - Fortuna Diseldorf 5:0 (3:0)

/Jorgensen 15ag, Pavar 29, Levandovski 43, 50, Dejvis 52/

Nedelja

Menhengladbah – Union Berlin 4:1 (2:0)

/Nojhaus 17, Tiram 41, Tiram 59, Plea 82 – Anderson 50/

Paderborn - Dortmund 1:6 (0:0)

/Hanmajer 72 penal - Azar 54, Sančo 57, 85, 90+1, Hakimi 85, Šmelcer 89/

Ponedeljak

20.30: (5,60) Keln (4,00) RB Lajpcig (1,60)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Bundesliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara