U planu gradnja letnjikovca sa pogledom na Lazarev kanjon kod Bora

Na samo desetak kilometara od Bora usečen u krečnjački masiv Kučajskih planina smestio se najdublji, najduži i po oceni mnogih jedan od najlepših kanjona u Srbiji – Kanjon Lazareve reke koji će uskoro na „Vidikovcu 1“ dobiti i letnjikovac.

Devet kilometara dugačak, visine između 300 i 500 metara, sa svojim strmim liticama, ali i bogatom florom i faunom, Lazarev kanjon i danas odiše i istom lepotom, kao i nekad u prošlosti.

Ta nepatvorena priroda sa bogatim proplancima i šumama, sa vidikovcima kod pećine Vernjikica i drugog, nešto daljeg, sa koga puca pogled na svu njegovu lepotu, a do koga se sada može doći i putničkim automobilom, uskoro bi mogla da dobije uređeni prostor za uživanje i letnjikovac. Koji bi, kažu nadležni, dodatno istakao svu lepotu ovog mesta.

 “Letnjikovac će biti prava turistička atrakcija jer se sa vidikovca pruža fascinantan pogled na Lazarev kanjon koji je okružen šumama i proplancima i predstavlja pravu oazu mira i tišine i jedan je od najlepših u Srbiji”, kaže Aleksandar Milikić, gradonačenik Bora.

Iako ga sve češće pohode Borani, ljubitelji prirode, planinari, speleolozi, pa i domaći i inostrani turisti koji rado dolaze u ove krajeve, Lazarev kanjon, taj biser prirode istočne Srbije, još uvek nije dovoljno ispitan. Da bi se razvio u jedan od značajnih turističkih resursa do njega mora da vode i dobri putevi, ali se i tu, uveravaju nas nadležni, situacija poslednih godina menja.

“Pre dve godine se krenulo sa rekonstrukcijom putne infrastrukture kod pećine, na “planini” kako kažu naši Zloćani. Urađen je deo saobraćajnice i taj put je mnogo bolji nego što je bio ranije. Ono što nam predstoji je rešavanje pravno-imovinskih odnosa sa “Srbija šumama” kako bismo krenuli u asfaltiranje i ovog dela puta ka vidikovcu”, kaže Milikić.

U lokalnoj samoupravi navode da se o turizmu kao jednom od strateških pravaca budućeg razvoja ozbiljno razmišlja, te da se planira da u najskorije vreme bude završena putna infrastruktura na deonici od Stola do Planinarskog doma na ovoj planini, kao i završetak uređenja deonice puta Cepe – Stol.

“Siguran sam da će Bor narednih godina postati jedna ozbiljna turistička destinacija i turistima ponuditi svoje dve najlepše planine Stol i Južni Kučaj, zajedno sa Lazarevim kanjonom i Zlotskom pećinom u čemu može uživati ne samo Bor, već cela Srbija”, optimističan je gradonačelnik.

Lazarev kanjon je, inače, zаštićeno prirodno dobro prve kаtegorije još od 2000. godine kada je ovaj status dobio Uredbom o zaštiti spomenika prirode „Lazarev kanjon“. Prostire se na površini od 1755,50 hektara, od kojih je pod šumama čak 1018,50. Jedan je od najznačajnijih centara biodiverzitetа nа Bаlkаnu sa više od 200 pećina i jama.

Kanjon je poznat upravo tim pećinama i jamama, njegove litice su skoro vertikalne, pa na najužem delu kanjona širina mu je manja od sedam metara. Svojom lepotom mame i Zlotske pećine, naročito Lazareva, Mandina, Vodena, Hajdučica, Dubašnička jama, Vernjikica…


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta „Turistički i kulturni potencijali Bora“, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.