Najnovije vesti
Slobodno vreme
ORGANIZAM PRE I POSLE VANREDNOG STANJA Kako se vratiti u normalu?

ORGANIZAM PRE I POSLE VANREDNOG STANJA Kako se vratiti u normalu?

Pre vanrednog stanja bilo je važno postići sve dnevne obaveze, obaviti posao, ispuniti rokove i možda pronaći malo vremena za sebe. U trenutku kada je objavljena globalna pandemija i uvedeno vanredno stanje, sve je stalo i otišlo u drugi plan - najvažnije je bilo ostati zdrav. Dani su proticali drugačije, porodice su bile na okupu, posao se obavljao od kuće, obroci se nisu naručivali već kuvali, slobodno vreme se provodilo u domovima…

Slušaj vest
0:00/ 0:00
shutterstock 1716010462
shutterstock 1716010462

Iako je mnogima predah prijao, sve su ovo promene koje naš organizam doživljava kao stresne situacije na koje brzo mora da se prilagođava. Sada je vreme da se vratimo u sve one dnevne rutine koje je koronavirus prekinuo i zato predstavljamo nekoliko saveta kako pripremiti telo na ubrzanu svakodnevicu bez skidanja zdravlja sa vrha liste priroriteta.

San je važan za srce i mozak

Od velike je važnosti da kvalitetno spavate, barem 6 do 8 sati tokom noći jer se tokom spavanja odvijaju važni procesi koji pomažu organizmu da prikupi snagu i energiju. San igra posebnu ulogu u funkcionisanju najvažnijih organa u telu - srca i mozga. U velikom delu noći, srce i vaskularni sistem usporeno rade i jedino tada odmaraju, a mozak se oslobađa viška informacija koje su nepotrebne i do 10 puta više nego kada smo budni.

Budite optimistični u prilagođavanju

Verujemo da se mnogi ne raduju povratku u stanje pre vanrednog, ali je možda baš sada vreme da promenimo pogled na sve i postanemo pozitivniji. Razmišljajte o tome šta možete da promenite kako bi vam svaki dan bio bolji – da se budite ranije i pijete kafu kod kuće, počnete da meditirate kako biste ublažili stres, pišete liste dnevnih zadataka kako biste lakše organizovali vreme, odlučite šta kod sebe želite da unapredite, a šta izbacite i sa prijateljima i porodicom se posavetujete oko toga.

Fizička aktivnost može samo da pomogne

Ne pričamo samo o teretanama, trčanju i grupnim ili individualnim treninzima. Fizička aktivnost su i ples, sređivanje kuće, šetnja do posla, sa ljubimcem ili prijateljima. Koju god aktivnost da odaberete za pokretanje mišića, ona će pozitivno uticati na vaš kardiovaskularni sistem, imunitet, energiju i smanjenje stresa. Osećaćete se i izgledati bolje, postavićete primer vašoj deci i prijateljima i pomoći telu da se lakše vrati u brži ritam.

Hranite se kvalitetno – unosite vitamine

Pravilna ishrana je jedan od ključnih faktora za funkcionisanje imuniteta. Epidemija nam je pokazala koliko je važno da imunitet uvek bude spreman na odgovor i zato ga održavajte kvalitetnom ishranom bogatom vitaminima. Za početak se pridržavajte važnog opšteg načela o smanjenju unosa soli, šećera i nezdravih masnoća. Nakon toga se potrudite da na trpezi na radnom mestu i kod kuće uvek imate neku od namirnica bogatih najvažnijim vitaminima.

Birajte vodu bogatu mineralima

Za svakodnevnu hidraciju, koja je ujedno i izvor najvažnijih minerala bez kojih organizam ne može, možete koristiti prirodnu mineralnu vodu, posebno onu koja je bogata magnezijumom. Magnezijum često ne unosimo u dovoljnim količinama kroz hranu, ali ga zato možemo nadoknaditi unosom vode, iz koje ga telo može lako apsorbovati, što su potvrdile i neke naučne studije.

Oblik magnezijuma koji naš organizam može efikasno da iskoristi za pokretanje više od 300 vitalnih funkcija u telu možete uneti kroz vodu prirodno bogatu ovim mineralom - Mg Mivelu.

Konzumacijom 1l negazirane, blago gazirane ili gazirane Mg Mivela vode unosite preporučenu dnevnu dozu magnezijuma, koji doprinosi smanjenju umora i normalnom funkcionisanju nerava, psihe i mišića uključujući i srce.

Radovali se povratku u normalu ili ne, on se dešava. Pratite savete, ojačajte organizam i psihu i sve promene ćete podneti lakše.