Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почаст војводи Синђелићу и храбрим јунацима "Боја на Чегру"

rssBookmark and Share

Ниш 31.05.2020. Јужна Србија Инфо

Данас је државном церемонијом обележено 211 година од "Боја на Чегру".

Почаст војводи Синђелићу и храбрим јунацима "Боја на Чегру"

Венце на Спомен-комплекс  је положила начелница Нишавског округа Драгана Сотировски, представници Министарства за рад, војске и полиције, Града Ниша и Општине Пантелеј, као и представници Удружења потомака ратника 1912-1920 из Свилајнца.

"Обележили смо 211.годишњицу чувене Чегарске битке и одали почаст војводи Стевану Синдјелићу и његовим саборцима који су погинули 1809.године, а од чијих су одсечених глава Турци подигли чувену Ћеле кулу.

Сваког 31.маја се са пијететом сећамо свих погинулих на Чегру који су дали своје животе за нашу данашњу слободу. Лепо је када видите да сваке године долази све више људи, посебно деце. Зато би требало размишљати о томе да школе у плану екскурзија обавезно имају посету Чегру, на коме су 1809. године погинули Стеван Синђелић и његови саборци“, поручила је начелница Нишавског управног округа Драгана Сотировски на државној церемонији поводом годишњице Боја на Чегру.

Државна церемонија обележавања тог веома значајног датума у српској историји окупила је бројне суградјане, потомке ратника, делегације и удружења која су се данас поклонила сенима наших предака.

Домаћин комлпекса Селе Марковић, чија породица више од 30 година волонтерски брине о Чегру и данас је била са гостима који традиционално, после полагања венаца застану испод липе, сведока бројних догађаја на Чегру код Ниша.


#   Ниш   Драгана Сотировски   Стеван Синђелић   Ћеле кула   Бој на Чегру   Чегар   Селе Марковић
#GradonacelnicaN @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима