Počela primena novih mera Prištine, kamion iz Srbije vraćen sa prelaza Merdare

Sa administrativnog prelaza Merdare jutros je vraćen kamion sa robom iz centralne Srbije, što znači da je počela primena novih mera koje je donela Priština, javlja RTS.
Počela primena novih mera Prištine, kamion iz Srbije vraćen sa prelaza Merdare
Foto: 021
U Prištini je ranije objavljena odluka vlade o uvođenju dodatnih "mera reciprociteta" kada je u pitanju roba iz centralne Srbije, kojom se zabranjuje uvoz proizvoda ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo", te uvodi obaveza da svako vozilo sa robom iz Srbije obezbedi posebnu dozvolu.
 
Prema sinoćnjoj odluci vlade, preduzeća iz Srbije moraju da obezbede ulaznu dozvolu za svako vozilo sa robom koje ulazi na Kosovo, a zahtev za dozvolu podnosi se Kancelariji za vezu Prištine u Srbiji, dopisom ili mejlom.
 
Kosovskoj Agenciji za hranu i veterinu privremena vlada je naložila da koristi ime i amblem "Republike Kosovo" na fitosanitarnim i veterinarskim sertifikatima, dodaje Kosovo onlajn.
 
Dačić: Odluka Prištine neprihvatljiva, definitivno zaustavlja dijalog
 
"Najnovija odluka prištinskih vlasti da proizvodi iz Srbije ne mogu ući na Kosovo ako na njima nije naznačeno 'Republika Kosovo', za nas je apsolutno neprihvatljiva i definitivno znači zaustavljanje dijaloga", kazao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
 
Dačić je naveo da su posredi mere reciprociteta koje jedan deo međunarodne javnosti nije prepoznao i da se radi o, kako je naveo, još goroj meri od uvođenja taksi.
 
"Mi smo rekli da nećemo nastaviti dijalog dok se ne ukinu takse i recipročne mere. Za nas je ta mera neprihvatljiva i definitivno znači zaustavljanje dijaloga, a predstavlja negaciju evropskih vrednosti, svih briselskih dogovora i onih za koje je garantovala Evropska unija", istakao je Dačić za RTS i dodao da Srbija očekuje reakciju međunarodne zajednice.
 
Kako je rekao, Srbija nikad neće prihvatiti da "kroz ovakve mere, praktično prizna Kosovo".
  • Entomb

    31.05.2020 17:46
    Ma bre zapleniti svaki automobil na teritoriji Srbije sa KS tablicama. Pustiti ih da uđu a onda na po autoputa zapleniti auto a vozača ostaviti da čeka bus ili jednostavno ih sa tim tablicama ne puštati na naše puteve. Dosta više
  • Milan NS

    31.05.2020 13:25
    Kosovo Republika
    i svakim danom to i dokazuje.
    To što mi imamo nesposobne političare, to je samo naš problem
  • 9

    31.05.2020 12:08
    E
    zabole njih šta ovaj pajac kaže.Koliko vidimo niti
    su pomrli bez plazme niti im se smanjio broj ,a gudra
    koja od tamo stiže se sve i u coroni uredno
    dostavljala na adrese. Jedino je pitanje zašto "stručnjaci"
    uopšte izvoze bilo šta u tu mrsku i neprijatelsku i
    nepostojeću susednu zemlju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.