31. maj  2020. 08.37  →  23.10 | Izvor: Tanjug, RTV

Priština zabranjuje ulazak robe iz Srbije bez dokumenta sa naznakom "Republika Kosovo"; Dačić: Odluka neprihvatljiva

KOSOVSKA MITROVICA -

U Prištini je danas objavljena odluka vlade o uvođenju dodatnih mera reciprociteta kada je u pitanju roba iz centralne Srbije, kojom se zabranjuje uvoz proizvoda ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo", te uvodi obaveza da svako vozilo sa robom iz Srbije obezbedi posebnu dozvolu.

video icon

Kako se navodi u odluci, koja je objavljena na Fejsbuk stranici kosovskog ministarstva ekonomije, "u trgovinskim odnosima sa Srbijom zabranjuje se korišćenje dokumenata za poljoprivredne i industrijske proizvode, koji koriste imena zemalja ili sadrže druge elemente, koji su u suprotnosti sa Ustavom Kosova i kosovskim zakonodavstvom".

U dokumentu se navodi da se zabranjuje korišćenje dokumenata "koji sadrže elemente koji negiraju nezavisnost ili suverenitet Kosova ili tretiraju Kosovo kao neravnopravno".

Sa Merdara vraćen kamion, počele "mere reciprociteta"

Sa administrativnog prelaza Merdare jutros je vraćen kamion sa robom iz centralne Srbije, što praktično znači da je počela primena novih mera koje je donela kosovska Vlada, javlja RTS.

Navedeno je da Agencija za hranu i veterinu koristi pečat "Republika Kosovo“ u veterinarskim sertifikatima.

U odluci je navedeno da je "uvoznicima iz Srbije potrebno dati dozvolu za svako vozilo koje ulazi na Kosovo", a da se zahtev za dozvolu podnosi kancelariji Udruženja Kosova u Srbiji, pismom ili elektronskim putem.

Navedeno je i da komercijalna "društva, osnovana po pravilima koja važe u Srbiji, ne mogu biti priznata kao pravna lica na Kosovu", a odluka se poziva na Zakon o trgovinskim društvima tzv Kosova.

U obrazloženju se podseća da je Vlada u Prištini 31. marta donela odluku o postepenom sprovođenju reciprociteta kao principa u odnosima sa Beogradom.

Vlada odluku obrazlaže navodnim barijerama koje primenjuje Srbija, a koje, kažu, štete izvoznicima i uvoznicima i proizvode trgovinski deficit na strani Kosova, zbog čega je odlučeno "da se prošire mere reciprociteta u odnosima sa Srbijom".

Hajdari naredila trenutno sprovođenje mera reciprociteta

Ministarka ekonomije privremenih prištinskih institucija Rozeta Hajdari izdala je naredbu za trenutno sprovođenje mera reciprociteta u trgovinskim odnosima sa Srbijom, u skladu sa odlukama vlade u Prištini.

Ona je naredila tržišnom inspektoratu da izbaci sa tržišta na Kosovu svu robu koja nije u skladu sa ustavom i važećim zakonodavstvom kada su u pitanju, kako je navela, "nacionalni znakovi usaglašenosti".

Naredba ministarstva, objavljena na Fejsbuku, stupa na snagu odmah, prenosi RTK na albanskom.

Naredba Hajdari dolazi nakon što je vlada uvela nove mere reciprociteta za srpsku robu, prema kojima nijedna barža ne može ući na Kosovo ako u pratećoj dokumentaciji nije navedeno ime "Republika Kosovo", podseća RTK.

Abazi: Srpski kamioni ne mogu bez dokumenta "Republika Kosovo"

Vršilac dužnosti potpredsednika vlade u Prištini Haki Abazi saopštio je danas da nijedan srpski kamion neće ući na Kosovo ako nema dokumenta "Republika Kosovo".

On je naveo da je kosovska vlada sinoć donela odluku da "unapredi reciprocitet sa Srbijom".

"Do sada su kamioni iz Srbije mogli da uđu na Kosovo ako nisu imali uvredljive dokumente o kosovskoj državi i ako je na njima napisano Kosovo", naveo je on na Fejsbuk nalogu, prenosi Kosovo Onlajn.

Lajčak: Odmah ukinuti mere reciprociteta

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kaže da je razočaran novim merama reciprociteta koje je uvela prelazna vlada u Prištini.

”Takve jednostrane akcije podrivaju nastavak dijaloga i trebalo bi da budu odmah ukinute”, poručio je Lajčak na svom Tviter nalogu.

Miroslav Ljačak podseća da EU očekuje od obe strane u dijalogu da primene i poštuju ranije postignute dogovore.

Dačić: Odluka Prištine neprihvatljiva, zaustavlja dijalog

Najnovija odluka prištinskih vlasti da proizvodi iz Srbije ne mogu ući na Kosovo ako na njima nije naznačeno "Republika Kosovo", za nas je apsolutno neprihvatljiva i definitivno znači zaustavljanje dijaloga, kazao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je naveo da su po sredi mere reciprotiteta koje jedan deo međunarodne javnosti nije prepoznao i da se radi o, kako je naveo, još goroj meri od uvođenja taksi od 100 odsto.

vlada, kosova, kosovo, pristina

Na Kosovu od jutros opet nema srpske dnevne štampe

Sinoćna odluka kosovske vlade stavila je ponovo rampu i na dopremanje dnevne štampe iz Srbije koja stiže na sever Kosova i u srpske sredine južno od Ibra.

Predstavnik firme "KIM Beokolp“ iz Severne Mitrovice Zvezdan Mihajlović rekao je za Kosovo onlajn da je štampa jutros vraćena sa prelaza Jarinje, jer je nova uredba stupila na snagu samo nekoliko sati nakon njenog donošenja u Prištini.

"Trenutno na celoj teritoriji Kosova gde smo mi uvoznici, nema dnevnih listova iz Srbiji. Noćas oko pola tri, kad smo došli na punkt, saopšteno nam je da po odluci kosovske vlade roba koja u zaglavlju na deklaraciji i računima nema navedeno 'Republika Kosovo' ne može da uđe. Na našim računima piše 'Kosovo', ali nam to nisu prihvatili i kompletna štampa je vraćena nazad“, kaže Mihajlović.

On dodaje da je o najnovijem problemu sa kojim se suočavaju obavestio nadležne u Beogradu.

"Mi ćemo sačekati da vidimo šta će i kako biti, a dok se nešto ne reši, neće biti dnevne štampe na srpskom jeziku na Kosovu“, rekao je Mihajlović.

Prema saznanjima portala Kosovo onlajn, u sličnom problemu mogu da se nađu i dostavljači robe iz drugih zemalja.

Pozivajući se na nezvanične izvore bliske kosovskoj carini, portal navodi da na zabranu ulaska mogu da naiđu i kamioni sa robom iz Nemačke, Austrije i drugih zemalja koji su put Kosova krenuli pre donošenja ove odluke i koji na dokumentaciji nemaju natpise "Republika Kosovo“.

"Mi smo rekli, nećemo nastaviti dijalog dok se ne ukinu takse i recipročne mere. Za nas je ta mera neprihvatljiva i definitivno znači zaustavljanje dijaloga, a predstavlja negaciju evropskih vrednosti, svih briselskih dogovora i onih za koje je garantovala Evropska unija", istakao je Dačić za RTS i dodao da Srbija očekuje reakciju međunarodne zajednice.

Prema njegovim recima, dijalog Beograda i Prištine sada je "na respiratoru".

"Nalazi se u fazi kada ga nema i u toj celoj situaciji su razni međunarodni faktori pokušavali da daju veštačko disanje tom dijalogu, Merkel, Makron, pristup američke administracije je drugačiji od pristupa Bajdena, Hilari Klinton", smatra ministar spoljnih poslova Srbije.

Kako je rekao, Srbija nikad neće prihvatiti da "kroz ovakve mere, praktično prizna Kosovo".

"Moram da kažem da je (specijalni izaslanik Donalda Trampa) Grenel reagovao još pre na način da je to neprihvatljivo i da je to izigravanje odluke o ukidanju taksi te da SAD traže ukidanje i recipročnih mera", naveo je Dačić.

Dodaje da je Vlada u Prištini donela odluku da ukine takse, ali da uvedu mere reciprociteta, što su čak neki u međunarodnoj zajednici pozdravili, a što je Beograd u startu rekao da je neprihvatljivo i suprotno svim sporazumima koje smo do sada potpisivali.

"Takse su duplirale cenu robe, ali roba je mogla da prolazi", kazao je Dačić.

Ističe da se ne radi samo o sporazumima koje su potpisali on ili Aleksandar Vučić, već da je to bio dogovor i pre, još dok je Borko Stefanović vodio te razgovore sa Kuperom i Editom Tahiri.

"Tada je dogovoren način protoka robe preko administrativne linije i uvek je bio statusno neutralan pristup", naglasio je šef srpske diplomatije.

Upitan koja je razlika između odlazeće i dolazeće vlade na Kosovu, Dačić je kazao da ćemo to tek da vidimo, kao i da su to stvari na koje Beograd niti može, niti želi da utiče.

"Ono što je sigurno jeste da bilo koja vlada da dođe u Prištini mora da se izjasni da li se pridržava svih dogovora ili ne", kazao je Dačić i dodao odgovarajući na pitanje ko je otvoreniji za kompromis Abdulah Hoti ili Aljbinj Kurti, da smatra da su svi oni isti i da svi žele nezavisnost Kosova i da Srbija prihvati tu nezavisnost.

"To nije dijalog i mi to ne prihvatamo. Oni ne shvataju promene u međunarodnoj zajednici, ne shvataju promene koje su se desile, očekuju da će kao i do sada međunarodna zajednica na tacni im doneti sve što hoće", naveo je šef srpske diplomatije.

Kako je rekao , politički predstavnici Albanaca na Kosovu i Metohiji su kao "razmaženo dete koje je naviklo da im se ispunjavaju sve moguće želje".

Danas se to više ne dešava, kaže Dačić i dodaje da ipak još uvek to postoji, ali da zavisi u mnogome i od toga koliko će Srbija biti jaka i jedinstvena.

"Srbija nije priznala nezavisnost Kosova, niti ima tu nameru", istakao je Dačić.

Kako kaže, virus korona nije zaustavila lobiranje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, već se niko nije time bavio, već samo virusom.

Dodaje da je sve vreme u kontaktu sa kolegama u međunarodnoj zajednici i navodi da će se sa tim nastaviti.

Na odluku Prištine reagovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Kurti: Republika Kosovo, jer Srbija primenjuje Republika Srbija

Odlazeći premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je govoreći o uvođenju "mera reciprociteta" da je naziv "Kosovo" ustavan, ali da Srbija primenjuje naziv "Republika Srbija", pa zato smatra da je kosovska Agencija za hranu i veterinu dužna da koristi naziv "Republika Kosovo" na svim sertifikatima.

Kurti je na Fejsbuku saopštio da je vlada pored odluke o uvođenju "dodatnih mera reciprociteta prema Srbiji", donela još nekoliko odluka.

Navodi da je doneta odluka povodom sporazuma o makrofinansijskoj pomoći sa Evropskom komisijom, koji obuhvata kredit od milion evra sa rokom otplate do 15 godina.

Staviljeci: Danas na Kosovo nisu ušli kamioni sa srpskom robom

Portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci izjavio je da je nova odluka vlade u Prištini sprovedena i da danas nijedan kamion sa robom iz centralne Srbije nije ušao na Kosovo.

Kako prenosi Kosovo onlajn, Staviljeci je rekao da je nedeljom uobičajeno da se ne vrši prevoz robe, jer je slobodan dan i oni ne mogu da obavljaju zakonske procedure.

Prištinska Koha navodi da su njeni novinari nekoliko sati bili na prelazu Merdare, ali da nijedan kamion sa robom koja je namenjena Kosovu nije ušao preko tog prelaza. Za to vreme, iz Poljske je ušao samo jedan kamion sa robom koji je išao ka Albaniji.