Haos na ulicama Amerike: Gorela policijska vozila i polupana stakla tužilaštva u Klivlendu, žena bacila molotov-koktel u NJujorku (FOTO/VIDEO)

Novosti Online

31. 05. 2020. u 08:28

Protest zbog ubistva Džordža Flojda u Los Anđelesu počeo je mirno, a tridesetak minuta kasnije, jedno policijsko vozilo je gorelo i još osam je uništeno u Ferfaks aveniji

Хаос на улицама Америке: Горела полицијска возила и полупана стакла тужилаштва у Кливленду, жена бацила молотов-коктел у Њујорку (ФОТО/ВИДЕО)

AP Photo/John Minchillo

Protest zbog ubistva Džordža Flojda u Los Anđelesu počeo je mirno. Dve strane stajale su licem u licem sve dok nije počelo guranje, koje je ubrzo preraslo u prave sukobe.

Tridesetak minuta kasnije, jedno policijsko vozilo je gorelo i još osam je uništeno u Ferfaks aveniji, dok je istovremeno povređeno nekoliko učesnika protesta, koje su policajci prebili pendrecima.

Pripadnici policije su ispaljivali gumene metke na učesnike protesta sa udaljenosti manje od metra.

Demonstranti su zapalili najmanje jednu američku zastavu.

Odmah nakon serije incidenata, gradske vlasti najavile su da će uvesti policijski čas kako bi sprečile dalje nasilje.

Ubrzo zatim, strasti između policije i demonstranata su se smirile.

Demonstranti su uništili najmanje pet policijskih vozila u Klivlendu, gde se na protestu okupilo nekoliko hiljada ljudi. Polupana su stakla na zgradi lokalnog tužilaštva.

Neredi su izbili i u Pitsburgu, gde su demonstranti zapalili nekoliko policijskih vozila. U sukobima sa demonstrantima povređen je najmanje jedan policajac.

Njujorška policija uhapsila je ženu koja je tokom protesta bacila molotov-koktel na policijsko vozilo. Iako se flaša razbila, sadržaj se nije zapalio pa su četvorica policajaca uspela da se izvuku iz automobila.

Demonstranti i policija sukobili su se i u Čikagu, gde je policija privela nekoliko učesnika protesta. Oštećeno je i nekoliko automobila. Slični prizori viđeni su i u Majamiju.



Nekoliko američkih gradova uvelo je policijski čas, uključujući Atlantu, Portland, Mineapolis, Luivil i Kolambus.

Američki mediji demantovali su ranije navode guvernera Minesote, Tima Volca, koji je ranije u subotu za nerede optužio organizovane grupe, koje su u Mineapolis došle "sa strane".
Nekoliko sati kasnije, ispostavilo se da je velika većina uhapšenih iz Mineapolisa.


— Peggy Gallek (@PeggyGallek) May 30, 2020


Izvor: RTS




EKIPA ROJTERSA POGOĐENA GUMENIM MECIMA NA PROTESTIMA

Dva člana televizijske ekipe Rojtersa pogođena su gumenim mecima i povređena tokom protesta noćas u Mineapolisu, prenosi ova agencija.

Do incidenta je došlo kada je policija ušla u zonu gde je bilo oko 500 demonstranata, a snimak kamermana Hulio Sezara Čavesa kako policija ispaljuje gumene metke ciljajući istovremeno i na njega.

"Policajac koga sam snimao okrenuo se i uperio pušku sa gumenim mecima na mene", rekao je Čaves.

Nekoliko minuta kasnije Čaves i bezbednosni savetnik Rojtersa Rodni Sjuard pogođeni su gumenim mecima.

Na snimku napravljenom dok su bežali na sigurno čuje se nekoliko hitaca i Sjuard koji viče da ga je gumeni metak pogodio u lice.

Povodom incidenta portparol policije u Mineapolisu Džon Elder je zatražio kopiju video-snimka.


Na drugom snimku vidi se kako lekar na licu mesta sanira Čavesu dubok usek ispod levog oka. Čaves i Sjuard su zadobili povrede ruku, a Čaves i na zadnjoj strani vrata.

Agencija Rojters napominje da su novinari i snimatelji imali jasne medijske oznake.

Ovaj incident poslednji je u nizu napada na novinare tokom izveštavanja sa proteta zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda širom SAD.

U petak je uhapšen novinar CNN, a noćas je napadnut novinar Foks njuza koji je izveštavao o skupu ispred Bele kuće, kao i više novinara i snimatelja širom SAD.






Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

Р.Српска

31.05.2020. 08:53

мислим да је то мало дириговано од демократа не заборавимо избори у Америци су ускоро.

pera rogonha

31.05.2020. 09:11

Zašto sve novine ćute o užasu u Americi.Pisu za male države a sada ćute.Isto čeka i Evropu her su lepo živeli na tudjim mukama.Krediti će da ih unište.

ZoZoNaC

31.05.2020. 09:20

Tako je bre tako je inace na lep nacin ništa na žalost ne možeš da uradiš! Eto policija na lep nacin udavila onog coveka... Sada je vreme milo za drago!

maniks

31.05.2020. 09:35

Pod hitno poslati posmatrace , imenovati specijalnog izvestioca za Ameriku , formirati snage za razdvajanje belaca i crnaca, uvesti sankcije i blokadu Amerike , pokrenuti pitanje ljudskih prava....

Vaske

31.05.2020. 09:53

Oni drže bukvicu svima po svetu o ljudskim pravima i DEMOKRATIJI samo u Americi policija ubije čoveka na očigled svih i nikom ništa ili pretuče više ljudi i tako u nedogled, ali osuđenih nema. O rasizmu ne treba pričati ovo je više nego očigledno. "Mnoge su države uništili, pa evo polako mečka i pred njihovim vratima".

Анти Антифа

31.05.2020. 10:00

У САД ( а иму другим државама света ) полиције свакодневно убијају белце и због тога разне НВО не дижу револуције.Јасно је да иза овога стоји Соррош и светска јудеомасонерија која не може да се помири са губитком САД и јачаеем националних држава. У ЕУ ће бити још горе,након избора и победе националпатриотских снага у кључним земљама те организације.

djordje petrovic

31.05.2020. 10:16

Ulazimo u vreme kad vise nije bitan povod. Na svetu postoje dve strane. Algoritmi sistema (humanoidni roboti - samo radim svoj posao ljudi), i predstavnici promenljivosti paradigme. I oni ce biti arhineprijatelji jedni drugima, nadideoloski, nadpoliticki, nadeticki i nadmoralni. Sukob se odvija na polju ideje, a kolateralna zrtva je materijalni svet. Po meni najlaksi nacin da se objasni sta se u svetu dogadja. A sve ostalo je post truth u novoj normalnosti...

Boki

31.05.2020. 10:31

Pa sta je sad ovo?! A ljudska prava i sloboda okupljanja, a sloboda medija...nista:-( Gde su sad nevladine organizacije, zastitnice slobodnih i demokratskih tj civilizacijskih tekovina? Da zaboravih, njih u Americi nema. Njihov rad se tretira kao direktno mesanje u unutrasnje stvari nezavisnih ujedinjenih svojom voljom drzava:-)))

Pera

31.05.2020. 10:42

Americka demokracija na delu. Da je Srbija u pitanju odmah bi rekli bombardujte ih krse ljudska prava nacionalne manjine.

Samo Bob

31.05.2020. 10:54

Zemlja zagadjena mrznjom svih oblika. Kako mozes stojati 8 minuta coveku na vratu koji te moli za zivot i polako umire, a da ne osetis sazaljenje....

Гојко

31.05.2020. 11:43

U jutrosnjem ukljucenju Obrada Kesica iz Vashingtona na TV Prva,rekao je da je. nocas u americkim gradovima uhapseno preko 1.200 protestanata koji su razbijali i onda popljackali i na kraju zapalili sve kuda su prosli / i Luj Viton,Capital one banku i druge /.Da se ovo desava u SAD ,prosto je neverovatno.

Brmbrm

01.06.2020. 21:47

Сад се дигла фрка зато што постоји снимак убиства. Колико је људи досад убила полиција па се није дизала фрка, није било снимака као сад. Права демократија!!