VIDEO: Koje kategorije vozila i kako treba da drže rastojanje da ne bi došlo do udesa

Skoro 200 ljudi poginulo je na putevima u Srbiji u poslednje tri godine jer, između ostalog, nisu držali propisano odstojanje.
Putevi Srbije, Ministarstvo saobraćaja i Asocijacija automobilskih novinara u martu ove godine su pokrenuli kampanju "Tri sekunde - ceo život", koja će trajati tokom celog leta.
 
Vožnja u branik, nervoza, preticanje i stalno menjanje trake osnovni su uzrok lančanih sudara, kažu stručnjaci. Dodatni faktori su pojava magle u ranim jutranjim časovima i paljenje strnjike što nekada na autoputu pravi dimnu zavesu.
 
"Ako se na autoputu dogodi nezgoda onda su to nezgode nenormalnih razmera, tipa 200, 300 vozila, a nikad manje od deset vozila u nizu, samo što vozači ne očekuju takvu radnju ispred sebe", navodi Milan Vujanić iz Komiteta za bezbednost saobraćaja. 
 
U animaciji koju su napravili "Putevi Srbije" jasno se vidi koje kategorije vozila i kako treba da drže rastojanje.
 
U Hrvatskoj i Sloveniji se, na primer, nedržanje rastojanja naplaćuje 150 evra, a kontroliše se sa nadvožnjaka na autoputevima.
 
  • NarkoNS

    02.06.2020 13:25
    Kada god ga drzim neki pametnjakovic me obidje...
  • Ns boy

    31.05.2020 11:07
    Treba uvesti te kamere za kontrolu odstojanja,al zamisli u bg svi se nabijaju jedni drugima i to stvarno izgleda divljački.Kažnjavati i sporu vožnju pogotovo na auto putevima.Kad na Bulevaru unutrašnjom trakom ide 30-40 u zatvor bi ga poslao,rodjače ako ti se razgleda grad izadji prošetaj.
  • Zli

    31.05.2020 10:01
    U Nemackoj su vece kazne za nedrzanje odstojanja,nego za nepostovanje brzine.
    Drugar mi je skoro platio 250€ za nepridrzavanje odstojanja kada ga je kamera snimila i to samo sto je prekoracio 1m na mestu gde se snima. (Odnosi se na auto put)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.