Skandalozna odluka Prištine: Roba iz centralne Srbije ne može da uđe ako na papirima ne piše Republika Kosovo

Novosti online

30. 05. 2020. u 22:19

Bez posebne dozvole, na osnovu večerašnje odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu

Скандалозна одлука Приштине: Роба из централне Србије не може да уђе ако на папирима не пише Република Косово

Foto Z.Jovanović

Bez posebne dozvole, na osnovu večerašnje odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".

Kako saznaje Kosovo Onlajn, Vlada Kosova je usvojila odluku da u trgovinskim odnosima sa Srbijom budu zabranjeni dokumenti na kojima nema oznake "Republika Kosovo" i koji nisu u skladu sa Ustavom Kosova.

Takođe, kosovska vlada naložila je Agenciji za hranu i veterinu da koristi ime i amblem Republike Kosovo na fitosanitarnim i veterinarskim sertifikatima.

Prema večerašnjoj odluci kosovske vlade, preduzeća iz Srbije moraju obezbediti ulaznu dozvolu za svako vozilo sa robom koje ulazi na Kosovo, a zahtev za dozvolu podnosi se Kancelariji za vezu Kosova u Srbiji, dopisom ili mejlom.




Inače, Vlada Kosova je 31. marta donela odluku o postepenoj primeni “reciprociteta” kao principa u odnosima sa Srbijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

DrenGa

30.05.2020. 23:26

@Marko - Onda ni srbi, ne bi mogli da napuste ni sa udju na teritorij Republike Kosova. Ako hocete slobodno probajte. Zasto ne mislis nesto pametno sto bi relaksirao odnose, nego sve gore i gore. Vi treba jednom i zauvek da znate, NISTE U STANJE DA STAVITE USLOVE, to ce nastediti srpskoj manjini koja zivi u Republiku Kosova.

Јабре

30.05.2020. 23:35

@Marko - Јер имамо антифашистичке тековине, за разлику од Шиптара.

jean

30.05.2020. 23:58

@Marko - zbog ekonomskog razloga jer svaki ko prolazi kroz srbiju placa putarine i jos snabdevanje gorivom i hranom na tom prolasku

Albanac

30.05.2020. 23:58

@Marko - Prvo: Zatosto Albanci Priznaju Republika Srbija i Drugo: po Ustav Republike Srbije, i Albanci su drzavljani Republike Serbije.

Somborac

31.05.2020. 00:10

@Marko - To sam već davno rekao. Neka idu preko njihove Crne gore i Hrvatske za Švicu. A ne mi gradimo autoput do Prištine.

dobrovoljac

30.05.2020. 23:52

ma vreme je da vojska udje makar na sever kosova i policija pa da se na teritorijama gde su srbi sprovodi srpski ustav.

Rigoleto

31.05.2020. 00:12

Zato Srbija dozvoljava Kosovske tablice i pasoše i lične karte Kosova. Jaka smo država "nebeska" do Tokija.

Vatro Marx

31.05.2020. 18:46

Srpska vlada vec godinama laje. Nista od neprestalnog lajanja sve dok ne ugrize, nema rezultata.