');
Najnovije vesti
Blic Slobodno vreme

(UŽIVO) USPEŠNO LANSIRANJE Američki astronauti poleteli u svemir, za 19 sati na Međunarodnoj svemirskoj stanici PRELETELI I IZNAD SRBIJE

Dvojica astronauta NASA, Dag Harli i Bob Benken, uspešno su poleteli ka Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
NASA poletela raketa Falcon 9 Foto: screenshot
NASA poletela raketa Falcon 9

Raketa Spejsiksa Falkon 9 lansirana je u 21.22 po našem vremenu (15.22 po lokalnom) i na Međunarodnoj svemirskoj stanici biće za 19 sati.

Lansiranje rakete Falkon 9 kompanije Spejsiks je prvi odlazak astronauta NASA u orbitu sa teritorije SAD u gotovo 10 godina. Letelica s astronautima NASA poslednji put je lansirana iz Kejp Kanaverala u julu 2011. godine.

Meteorolozi su predvideli mogućnost novih oluja, a šanse su 50 prema 50 da će vremenski uslovi u Svemirskom centru Kenedi u Kejp Kanaveralu biti prihvatljivi u 15.22 po lokalnom vremenu.

Prema najavama astronoma, ako bude vedro nebo, trag rakete moći ćemo videti i na delu neba iznad Srbije, 25 minuta posle poletanja.

Tačno mesto gde će astronauti preleteti iznad Srbije
Foto: screenshot
Tačno mesto gde će astronauti preleteti iznad Srbije

Harli i Benken treba da stignu na Medjunarodnu svemirsku stanicu do koje let traje 19 sati.

Dag Harli i Bob Benken
Foto: screenshot
Dag Harli i Bob Benken

Oni će biti u novoj kapsuli Kru Dragon, kojoj će to biti prvi let u orbitu sa ljudskom posadom. NASA je poslednji put lansirala astronaute u svemir u novoj letelici pre 40 godina.

Astronaute su u svemir do sada slale tri države, Rusija, SAD i Kina, ali to nikada nije učinila privatna kompanija. Poslednji put je sa Floride lansiran spejs šatl NASA sa astronautima u julu 2011. Pilot te misije bio je Harli.

Pročitajte još

NASA je unajmila Spejsiks i Boing 2014. da prevezu astronaute na svemirsku stanicu. Pravljenje Spejsiks i Boing Starlajner kapsula trajalo je duže nego što se očekivalo, a Amerika je plaćala Rusiji za lansiranje ljudske posade u međuvremenu.

Spejs Eks je na putu da postane prva privatna kompanija koja će poslati astronaute u svemir, što su do sada postigle samo tri države: Rusija, SAD i Kina.

Predsednik i potpredsednik Donald Tramp i Majk Pens prisustvovali su pre tri dana prvom pokušaju lansiranja, a Tramp je najavio da neće propustiti ni novi pokušaj danas. Ako misija ponovo bude otkazana, novi pokušaj lansiranja biće u nedelju popodne, kada se očekuju malo povoljnije vremenske prilike.