Život i ljudi

0

Majkrosoft zamenjuje novinare sajta MSN robotima

Autor: IG

Izvor: Beta

Majkrosoft zamenjuje novinare sajta MSN robotima

Izvor: Foto: pixabay.com


Za izbor naslova, vesti i slika koje se objavljuju na sajtu MSN trenutno su zaduženi novinari, a oko 50 njih ostaće bez posla do kraja juna, prenosi Bi-Bi-Si navode američkih i britanskih medija.

Neimenovani izvori rekli su Sijetl tajmsu da će za te zadatke ubuduće biti korišćena veštačka inteligencija, i da posao neće izgubiti novinari zaposleni za stalno.

"Demorališuće je razmišljati o tome da mašine mogu da nas zamene, ali to je što je", rekao je Sijetl tajmsu jedan od honoraraca na portalu MSN.

Majkrosoft je naveo da je odluka doneta u okviru evaluacije poslovanja.

"Kao sve kompanije, mi redovno procenjujemo naše poslovanje. To može da rezultira povećanim investiranjem na nekim mestima i, povremeno, premeštanjem zaposlenih na druga radna mesta. Ove odluke nisu rezultat trenutne pandemije (korona virusa)", saopštio je Majkrosoft.

Majkrosoft plaća medijskim kućama za korišćenje njihovog sadržaja na svom sajtu, ali zapošljava novinare koji odlučuju koje će tekstove preneti i potom ih priređuju.

Neki od otpuštenih novinara upozorili su da veštačka inteligencija možda neće u potpunosti biti upoznata sa striktnom uređivačkom politikom i da bi rezultat mogao da bude objavljivanje neprikladnih tekstova.

Majkrosoft je jedna od brojnih tehnoloških kompanija koje eksperimentišu sa oblicima takozvanog robot-novinarstva, radi smanjenja troškova. U takve projekte investira i Gugl.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR