Stefanović o navodima Igora Jurića da je poznati političar počinio krivično delo nad detetom

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović oglasio se povodom informacija koje je Igor Jurić više puta izneo u javnosti u kojima tvrdi da poseduje dokaze da je nad jednim detetom u Srbiji počinjeno teško krivično delo. Stefanović je apelovao na Tužilaštvo da ispita sve navode Jurića, a njega pozvao da da sve informacije ukoliko ih ima.

Da li je počinilac poznati političar, kako to tvrdi Igor Jurić, suštinski nije važno, istakao je Nebojša Stefanović u izjavi dostavljenoj medijima.

"Za počinioca takvog dela, bio on političar ili ne, bogat i uticajan ili ne, ne sme da bude bilo kakvih povlastica, sakrivanja, popuštanja ili drugačijeg tretmana u svakom krivičnom delu, a pogotovo kada se radi o optužbama Igora Jurića da je jedno dete silovano, koje ne shvatam olako", navodi Stefanović.

Ministar unutrašnjih poslova je podsetio da je Jurić više puta pomenuo ovo delo, a nije rekao na koga misli, nije predočio dokaze i nije zvanično o tome obavestio tužilaštvo ili policiju, pa da je očekivao da će Jurić o tome da obavesti makar javnost.

"Pošto se ni to nije dogodilo, sa žaljenjem primećujem da ovaj slučaj, ukoliko ga uopšte ima, sve više ulazi u sferu medijskog prepucavanja u kojem ne vidim ništa dobro ni za moguću žrtvu, niti vidim ostvarivanje teške sankcije za mogućeg počinioca", naglasio je Stefanović.

Zadatak tužilaštva je da prikuplja dokaze 

Ministar je podsetio da od 2013. godine isključivo tužilaštvo vodi istrage u Republici Srbiji i nadležno je da prikuplja dokaze, daje naloge drugim državnim organima za prikupljanje potrebnih obaveštenja i odlučuje samostalno da li će protiv nekoga podići optužnicu ili neće.

"Zbog toga nije dobro da bilo koji pojedinac u Srbiji javno govori o učinjenom teškom krivičnom delu protiv deteta, a da onda mesecima nakon toga tvrdi da prikuplja dokaze koji bi bili dovoljni za sudski proces'", rekao je Stefanović.

Naveo je i da se postavlja pitanje zašto Jurić izlazi u javnost sa takvom informacijom, ako dokaza nema ili zašto o dokazima ne obaveštava tužilaštvo da bi potencijalna žrtva i njena porodica imali priliku da ostvare zaštitu i pravdu.

"Očekujem, da kada to već Igor Jurić nije sam uradio, nadležno tužilaštvo bez odlaganja pozove gospodina Jurića da pruži sve informacije o mogućem učiniocu ovog teškog krivičnog dela, za koje tvrdi da je izvršeno, pre svega zato što je to normalno, ispravno, zakonito i u najboljem interesu moguće žrtve, istine i pravde", naglasio je Stefanović.

Ministar je ponovio da bez obzira na to o kome se radilo, tužilaštvo je dužno da pokrene istragu a Ministarstvo unutrašnjih poslova je u potpunosti spremno i sposobno da pruži zaštitu svim učesnicima procesa, ako je potrebno i van granica naše zemlje uz uverenje da i Igor Jurić shvata koliko je važno da se u ovakvim situacijama brzo reaguje.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво