Linkovi

Više od 6 miliona zaraženih od Kovida 19 u svetu


Zdravstveni radnici mere temperaturu dečaku u Indiji, 29.maj 2020. ( Foto: Rojters/Francis Mascarenhas)
Zdravstveni radnici mere temperaturu dečaku u Indiji, 29.maj 2020. ( Foto: Rojters/Francis Mascarenhas)

Evropska unija pozvala je u subotu američkog predsednika Donalda Trampa da preispita odluku o obustavljanju finansiranja Svetske zdravstvene organizacije (SZO), dok nagli rast broja slučajeva koronavirusa u Indiji i drugim državama pokazuje da globalna pandemija još nije suzbijena.

Tramp je u petak optužio Svetsku zdravstvenu organizaciju da nije adekvatno odgovorila na pandemiju i da je pod "potpunom kontrolom Kine".

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je Trampa da ponovo razmotri svoju odluku i dodala "da se moraju izbeći potezi koji slabe međunarodne rezultate" i da je "sada vreme za pojačanu saradnju i zajednička rešenja".

“Svetska zdravstvena organizacija trebalo bi da bude u mogućnosti da predvodi međunarodni odgovor na pandemije, aktuelne i buduće. Za to je neophodno učešće i podrška svih", poručila je fon der Lajen.

Amerika izdvaja najviše novca za SZO i očekuje se da će njen izlazak značajno oslabiti tu organizaciju. Tramp je najavio da će Amerika "preusmeriti" novac na "druge svetske i hitne globalne potrebe za javno zdravlje".

Najmanje 6 miliona zaraženih u svetu

U svetu je od koronavirusa zaraženo više od 6 miliona ljudi, dok je najmanje 367.000 preminulo, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins. Veruje se da je taj broj mnogo veći, s obzirom na to da eksperti navode da su mnogi umrli od Kovida 19 a da nisu bili testirani.

Najteže su pogođene Sjedinjene Države, sa više od 1,7 miliona slučajeva i najmanje 103 hiljade žrtava.

Gradovi i države su pod sve većim pritiskom da pokrenu ekonomije, s obzirom na to da je od početka uvođenja restriktivnih mera sredinom marta, oko 41 miliona Amerikanaca tražio pomoć za nezaposlene.

Dok se američke države otvaraju, postoje zabrinjavajući znaci da ljudi ne poštuju smernice za socijalno distanciranje, čiji cilj je suzbijanje širenja virusa.

U Kini, gde je izbila epidemija, u subotu su registrovana samo četiri slučaja Kovida, bez novih žrtava. Samo 63 osobe se leče od koronavirusa.

U Južnoj Koreji, za koju se smatra da ima jedan od najuspešnijih programa za borbu protiv koronavirusa, u subotu je prijavljeno 39 novih slučajeva, uglavnom u gusto naseljenom gradskom području Seula gde je širenje zaraze povezano sa radnicima u jednom skladištu.

U Indiji je registrovan još jedan rekordan dnevni rast broja zaraženih i preminulih. Uprkos tome, najavljeno je popuštanje restriktivnih mera 8. juna u mnogim područjima.

U Rusiji je tokom noći zabeleženo dodatnih gotovo 9 hiljada slučajeva, a broj zaraženih približio se 400.000, sa 4.555 umrlih.

XS
SM
MD
LG