Dostupni linkovi

EU pozvala SAD da preispitaju odluku o prekidu veza sa SZO


Sedište Evropske komisije
Sedište Evropske komisije

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvali su danas SAD da "preispitaju svoju odluku" o prekidu veze sa Svetskog zdravstvenom organizacijom, saopštila je Evropska službe za spoljne poslove (EEAS).

"Suočeni sa globalnom pretnjom (korona virusa), došlo je vreme da se ojača saradnja i pronadju zajednička rešenja. Treba izbegavati akcije koje slabe medjunarodne rezultate. U tom kontekstu, mi pozivamo SAD da preispitaju svoju najavljenu odluku", navodi se u zajedničkom saopštenju evropskih zvaničnika.

Ursula fon der Lajen i Borelj dodali su da SZO treba i dalje da bude u mogućnosti da predvodi "međunarodni odgovor na pandemije, sadašnje i buduće", navodeći da je zbog toga neophodno i veoma potrebno "učešće i podrška svih".

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je u petak uveče da SAD prekidaju veze sa SZO, koju od početka pandemije korona virusa optužuje da je suviše popustljiva prema Kini.

"Pošto nisu uspeli da sprovedu neophodne i tražene reforme, danas okončavamo veze sa SZO i sredstva ćemo preusmeriti na druge svetske i hitne potrebe javnog zdravlja koje to zaslužuju", rekao je Tramp novinarima.

SAD su najveći pojedinačni finansijer SZO sa oko 450 miliona dolara godišnje.

XS
SM
MD
LG