30. maj  2020. 14.42  →  22.53 | Izvor: RTV (Snežana Filipović), Tanjug

Udovičić: Pančevo primer izdvajanja za sport iz gradskog budžeta

PANČEVO -

Prilikom obilaska Pančeva i Dolova ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da su pančevačka izdvajanja za sport i koncept unapređenja sporta vraćanjem vrhunskih sportista iz Srbije i sveta primer za Srbiju.

video icon

Udovičić je na Sportskom centru Mladost posetio trening više generacija FK Mudijal, u Hali sportova zaigrao odbojku sa odbojkašicama klub “Odbojka 013” a u Dolovu davao savete mladim rukometašima RK “Dolova” da daju gol čuvenom srpskom reprezentativcu Darku Staniću.

Ministar je ocenio da je za svaki primer izdavanje oko sedam posto iz gradskog budžeta za sport, i da je to pokazatelj je kako grad kao Pančevo vidi razvoj sporta i omladine na svojoj teritoriji.

“Uvek je lagano doći u Pančevo jer je infrastruktura obnovljena, u prethodnih 4-5 godina, sportisti i klubovi zadovoljni sa izdvajanjem, da je povećan broj dece u sistemu školskog sporta, da možemo da se pohvalimo i značajnim rezultatima”, rekao je on.

Dodao je da ga zadivljuje da je Pančevo krenulo u strategiju vraćanja sportista iz Srbije i u inostranstva kojima se omogućuju da rade i zasnivaju porodice u svom gradu i da ovde prave kvalitetnije klubove.

Naglasio je da se Pančevo može pohvaliti sa vrednom sportskom tradicijom, i vrhunskim rezultatima sada, navodeći svetskog prvaka u karateu Slobodana Bitevića koji je na čelu sportskog saveza, dok je najbolji srpski automobilista Dušan Borković pravi sportista ambasador.

“Uverio se da omladinska politika ima značajno mesto kod gradske vlasti, a da je prioritet zapošljavanje mladih i to je pozitivan primer”, rekao je on.

Dodao je da je ministarstvo sa gradskim vlastima zajednički radilo na infrastrukturnim projektima, te da će se na tome insistirati i u narednom periodu - jer bez jake infrastrukture nema boljih rezultata.

“Kroz komunikaciju i saradnju svi smo u istom timu, timu koji pobeđuje, timu koji ne pravi razlike i jasno pokazuje da privilegovani ne postoje, koji će se zajednički truditi da mladi i sportisti imaju što bolje uslove za opstanak u svojim sredina a onda iza iskazivanje i ostvarivanje vrhunskih sportskih i omladinskih rezultata”, zaključio je Udovičić.

"Mnogo novca se izdvaja za rekonstrukciju i izgradnju sportske infrastrukture što nam i jeste cilj. Da pravi sportisti Pančevci ostanu u svom gradu, da se unapredi profesionalni sport, ali mnogo važnija stvar je i da sport učinimo dostupnim mnogo široj kategoriji sugrađana", izjavio je Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva.

"Nisam siguran da postoji negde u našoj okolini neko ko se može pohvaliti kao što to mi možemo da uradimo takvom saradnjom. Dobijamo vetar u leđa po svim pitanjima. Danas smo dobili i jako dragocenu opremu, mi odbojkaši volimo da treniramo sa kvalitetnim loptama", izjavio je Ivan Krgović, predsednik odbojkaškog kluba "Odbojka 013".

Domaćin posete gradonačelnik Saša Pavlov istakao da je ministar u Pančevu svojevrstan domaćin s obzirom na pomoć koju pruža pančevačkom sportu.

"Pančevo je to i zaslužilo ne samo u finansijskom smislu jer izdvaja 7 odsto budžeta gradskog za sport a to daje i lepšu stranu odnosno sportske rezultate pa je preko 30 sportista iz Pančeva u nacionalnim selekcijama", rekao je on.

Dodao je da pored izdvajanja za programe i projekte u sportu Pančevo mnogo novca izdvaja i za zanavljanje, izgradnju i rekonstrukciju sportske infrastrukture.

“Cilj nam je unapređenje profesionalnog sporta, da pravi sportisti Pančevci ostanu u Pančevu i ovde postižu rezultate, ali mnogo važnije za nas je da sport učinimo dostupnim mnogo široj kategoriji sugrađana, a to znači ulaganje u infrastrukturu i njihovu dostupnost i rekreativcima ali i za školski i predškolski sport”, rekao je on.

Pavlov je rekao da će Pančevo nastaviti tim putem jer finansijske mogućnosti postoje pošto je i privreda zaživela.

 

 

Tagovi