SPOLJA GLADAC, UNUTRA JADAC: Objekat koji će građane Tutina koštati tri miliona eura

0
333

Počev od 2003. godine na teritoriji opštine Tutin zvanično se obilježava 28. maj – Dan Opštine. Običaj je bio, makar do sada, uz manji ili veći intenzitet da na ovaj dan u opštini Tutin bude svečana atmosfera, uz obavezno podsjećanje šta za postojanje i historiju Tutina znači ovaj datum, prenosi Sandžačka TV mreža.

Obično su, u više navrata, ovim svečanostima prisustvovali ambasadori mnogih prijateljskih zemalja, gradonačelnici gradova i predsjednici opština sa područja Republike Srbije, BiH, ali i Turske.

Područje opštine Tuutin prvi put se pominje u Gluhavičkoj povelji, 28. maja 1396. godine, kojom gluhavički kadija upozorava dubrovačkog kneza da njegovi trgovci prolaze ovim područjem i tu plaćaju carinu, što ukazuje da je u to vrijeme ovaj kraj u administrativnom pogledu bio posebna oblast. To pismo nije sačuvano, ali je sačuvan odgovor dubrovačkog kneza gluhavičkom kadiji od 28. maja 1396. godine.

U znak sjećanja na ovaj datum, opštinski parlament Tutina 28. maj proglasio je za Dan opštine Tutin. Do sada na ovaj dan započinjani su određeni infrastrukturni projekti, održavane svečanosti, upućivane poruke.

Sada već davne 2015. godine, podsjećanja radi, započela je izgradnja nove opštinske zgrade. Kamen temeljac za devetospratnicu u centru grada položen je 28. maja 2015. godine na Dan opštine Tutin.

Očekivanja su bila da će već do danas ova zgrada biti puna opštinskih radnika, kao i radnika različitih republičkih službi, da će tu, kako se govorilo, građani bez lutanja dobiti sve usluge.

Prema planu ovaj objekat građane Tutina koštaće oko tri miliona eura. Za fasadu koja je urađena tokom prošle godine, sudeći prema tenderskoj dokumentaciji, samo na simsovima i za skidanje skele plaćeno je nevjerovatnih 100.000 eura, ili tačno prema ugovoru u koji je Sandžačka TV mreža imala uvid, 11.334.000 dinara. Posebna priča je stakleni dio fasade na kojoj su, prema izvorima Sandžačke TV mreže, ugrađeni znatno tanji, a plaćeni deblji stakleni elementi.

U svakom slučaju i okom naše kamere danas smo provjerili onu narodnu – Spolja gladac, unutra jadac.

Zgrada čija je izgradnja započela na Dan opštine, sada već davne 2015. godine, sasvim je jasno, čekaće svoje nove stanare, još najmanje nekoliko godina.

Odlazeća opštinska vlast ovog 28. maja očigledno nije bila slavljenički raspoložena, čak građanima Tutina nije upućena ni prigodna čestitka.

Zato nama jedino prostaje da građanima Tutina čestitamo 28. Maj – Dan opštine.

Izvor: Sandzacke.rs / Sandžačka TV mreža


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.