Kovačević (Narodna stranka): Neophodne nove ekonomske mere, oporavak privrede nije ni počeo 1Vladimir Kovačević Foto: Narodna stranka

Narodna stranka se zalaže za „povratak proizvodnji u rukama domaćih privrednika“ i hitno donošenje novih mera koje će omogućiti brži oporavak privrede i ekonomije, koji nije ni počeo zbog straha stanovništva od virusa korona, izjavio je danas predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i preduzetništvo Vladimir Kovačević.

„Neophodno je donošenje zakona kojim će biti određeno minimalno učešće domaćeg investitora u partnerstvu sa stranim investitorom kao uslov za investiciju. Takvu meru razmatra i Austrija, a mnoge države zapadne Evrope idu i korak dalje i intenzivno rade na povratku izmeštenih proizvodnji u matične države“, rekao je Kovačević, a prenosi pres služba te stranke.

Kovačević je naveo da je veliki strah građana najveći neprijatelj ekonomiji, i dodao da su obdaništa gotovo prazna, jer njihova popunjenost ne prelazi 15 odsto.

„Prazni su i frizerski saloni, trzni centri, kafei i restorani. Pazari maloprodaja nisu dostigli ni 40 odsto nivoa uobičajenog pre vanrednog stanja“, rekao je Kovačević.

Kovačević je ocenio da je „osećaj da se život vratio privid i da ekonomija još nije ni na tragu da se vrati na staro“.

„Čekaju nas teške posledice, a paketi mera ekonomske pomoći države neće biti dovoljni“, dodao je Kovačević.

Kovačević je naveo da su „domovi zdravlja prazni“, a mnogi su još zatvoreni.

„Poslednje što bi se moglo pomisliti tokom epidemije virusa korona jeste da bi i farmaceutska industrija mogla da bude ugrožena, ali u stvarnosti gotovo i da nema tražnje za farmaceutskim proizvodima. Lekovi se uz telefonsku konsultaciju sa izabranim lekarom uzimaju samo za hronične bolesti, a fabrike lekova su trajno otpisale pozitivan rezultat za ovu poslovnu godinu“, rekao je Kovačević.

„Pacijenti zbog straha od veće pošasti nego što su hronična oboljenja od kojih pate ni ne pomišljaju da se leče posetama lekarima u domovima zdravlja. Ne veruju državi a ni lekarima Kriznog štaba da više nema virusa korona. Mnogi zdravstveni radnici u ustanovama primarne zdravstvene zaštite slažu se da je ovo nezabeležena pojava u celom njihovom radnom veku“, rekao je Kovačević.

Kovačević je dodao da se „narod ne da prevariti“ i da se virus korona ne isključuje na dugme u rukama države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari