Najnovije vesti
Vesti Politika
DA ZA LOKAL, NE ZA REPUBLIKU Svojim predomišljanjem oko izlaska na izbore, stranke nametnule i novu ideju - DELIMIČNI BOJKOT

DA ZA LOKAL, NE ZA REPUBLIKU Svojim predomišljanjem oko izlaska na izbore, stranke nametnule i novu ideju - DELIMIČNI BOJKOT

SDS Borisa Tadića će sa Novom strankom i PSG učestvovati na izborima u opštini Vračar, ali će bojkotovati izbore na republičkom nivou. Pošto su se za izlazak samo na lokalu odlučili i Zelenović u Šapcu i Paunović u Paraćinu, pitanje je da li ovakav razvoj zbunjuje njihove potencijalne glasače?

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Kako vi nekome da objasnite da treba da se izađe na lokalne izbore na Vračaru, ali ne i na Zvezdari, pitaju se analitičari Foto: Zoran Žestić / Tanjug
Kako vi nekome da objasnite da treba da se izađe na lokalne izbore na Vračaru, ali ne i na Zvezdari, pitaju se analitičari

Izbori će, kako je najavljeno, biti održani 21. juna i to tri na nivoa - parlamentarnim, lokalnim i vojvođanskim. Kod vladajućih stranaka dilema nema, oni su uveliko u kampanji, a opozicija se koleba i nije isključeno da će na kraju tas na vagi i u njihovim redovima prevagnuti u korist onih koji su se odlučili da izađu na izbore.

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže za "Blic" da izlazak SDS, PSG i Nove stranke na glasanje sa sobom nosi dva aspekta i da je sada ideja bojkota sa mnogo manje političkog potencijala nego ranije.

- Građani imaju mogućnost da izađe na lokalne izbore, ali da se odluče da ne glasaju za republičke. Formalno će se glas voditi na onom nivou na kojem je glasa, zato što su birački spiskovi razdvojeni. Drugi aspekt ove priče je da suštinski, ovakve odluke krune ideju bojkota. Ne možemo da kažemo da je ideja bojkota prevaziđena, ali ne možemo da kažemo ni da je prezentovana na način na koji je SZS planirao na početku da je prezentuje. Činjenica je i da je odlukom Zelenovića i Paunovića načeta, i njeno postojanje je sada sa mnogo manje političkog potencijala nego što je bio na početku - napominje Klačar.

Teško će biti da ubedite ljude da budu svesni važnosti poruke da preskoče republičke izbore, a da glasaju na lokalnim izborima - Bojan Klačar, cESID
Foto: Nemanja Jovanović / RAS Srbija
Teško će biti da ubedite ljude da budu svesni važnosti poruke da preskoče republičke izbore, a da glasaju na lokalnim izborima - Bojan Klačar, cESID

On dodaje i da ovaj potez može teško objasniti velikom broju birača.

- Teško će biti da ubedite ljude da budu svesni važnosti poruke da preskoče republičke izbore, a da glasaju na lokalnim izborima. Takva poruka može da se uputi samo dobro informisanim biračima, onima koji su vrlo upućeni u politička dešavanja ili su jake stranačke orijentacije. Tako ipak može da se desi da neki, kada već dođu na birališta, ipak glasaju ili da ponište listić. Vrlo je teško da, recimo, nekom na Vračaru uputite takvu poruku. Kako to da treba da se učestvuje na izborima na Vračaru, ali ne i na Zvezdari, i koja je tu konkretna razlika, ako, recimo, nekome treba samo da pređe jednu ulicu da bi sa jedne opštine prešao na drugu - objašnjava Klačar.

Ipak, Boban Stojanović, doktorand na Fakultetu političkih nauka a koji je i bio u timu "1 od 5 miliona" koji je izradio preporuke o poboljšanju izbronih uslova, kaže da velike promene u vezi sa idejom bojkota neće biti.

Pročitajte još

- Boris Tadić nije deo SZS, iako ga neki tako doživljavaju, i njihovo učešće ne menja suštinu i ne bi poremetilo bojkot. Suštinski, ne verujem da može da utiče na rejting bojkota. Javnost je bila pripremljena na tu ideju i pitanje je samo za birače SDS kako će oni informisati svoj korpus birača. Mislim i da broj tih birača nije veliki, čak ni u Beogradu, Vračaru - smatra Stojanović.

Tri spiska, tri potpisa

Programski direktor CRTA Raša Nedeljkov objašnjava za "Blic" da će građane, kada izađu na izbore 21. juna, na biračkom mestu dočekati tri biračka spiska na kojem će se potpisati za tri različita nivoa izbora.

Izbori glasanje
Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija
Izbori glasanje

- Izborni spiskovi su odvojeni i neko može da glasa na nacionalnim izborima bilo gde, ali ne i na pokrajinskim i lokalnim izborima. Na pokrajinskim i lokalnim izborima možemo da glasamo samo tamo gde imamo prebivalište. To znači da ja mogu da se prijavim i kažem "na dan izbora ću biti u Kikindi", odakle sam, i da tamo glasam na nacionalnim, ali neću moći da glasam i za pokrajinske i lokalne, jer tamo nemam prebivalište - objašnjava Nedeljkov.