Titula je odbranjena: Zvezdina “petarda” na Banjici - pehar ostaje na “Marakani” (VIDEO)

Novosti online/Z. Ćorović

29. 05. 2020. u 19:00

Izabranici Dejana Stankovića su deklasirali Rad i osvojili novu titulu

Титула је одбрањена: Звездина “петарда” на Бањици - пехар остаје на “Маракани” (ВИДЕО)

Slavlje Zvezde Foto: M. Vukadinović

ŠAMPIONSKA "petarda" odjeknula je u tišini Banjice. Fudbaleri Crvene zvezde iskoristili su prvu od četiri "meč lopte" i ubedljivom pobedom protiv Rada overili 31. titulu prvaka u ovoj sezoni, ispresecanoj i iznurenoj od korona virusa - 5:0 (3:0).

"Ale, ale, ale o, titulu da slavimo", "Šampioni, šampioni", posle utakmice su horski otpevali igrači crveno-belih kod svoje klupe, radosni i zagrljeni, ali i usamljeni. Proslavili prvo mesto u nefudbalskim uslovima, bez vernih navijača i ostale publike. U povratku, jedna grupa "delija" ih je bakljadom i skandiranjima sačekala kod "Marakane".

Ipak, zaslužena fešta možda će se organizovati već sledeće subote, na stadionu "Rajko Mitić" protiv Radnika, pošto je najavljeno da će navijačima do tada biti dozvoljeno da se vrate na stadione.

Kakva je bila od starta, tako je Zvezda i završila ovu sezonu. Silno i razigrano. Domaćin je odolevao dvadesetak minuta i onda se brzo predao. Verovatno i zbog toga što su obezbedili opstanak administrativnim proširenjem lige, "građevinari" nisu ni ušli dovoljno spremni u ovaj finiš, pa je motivisanim gostima bilo lako da im "sipaju" lopte u mrežu, čak tri u prvom poluvremenu. Serija je krenula sa bele tačke, štoper Rada Perendija oborio je Vukanovića u 22. minutu, a Ivanić se pokazao kao dobar izvođač najstrože kazne - 0:1. Da su se u mini pripremnom periodu kod Stankovića uigravali prekidi, pokazala je efektna akcija, mat iz tri poteza u 30. minutu. Odbranu domaćih nasamarili su Ben, Ivanić i lukavi strelac iz drugog plana, štoper Babić - 0:2.

Ubrzo je pao i treći pogodak, kao pečat izuzetne nadmoćnosti. Vukanović se fino iskrao i smestio loptu u uglić za 0:3.

Iako je imao najmanje posla, na terenu se najviše čuo prodoran glas golmana Milana Borjana. Kapiten crveno-belih komandovao je, delio savete, raspoređivao igrače, pa je za ovu slavljeničku priliku, markantni Dejan Stanković u elegantnom teget italijanskom odelu mogao mirno da gleda utakmcu, bez razloga da povisi ton.

- Čestitam svima u klubu na tituli. Navijači su bili veoma važan faktor na putu do trofeja. Bez njih, mislim da ništa od ovog ne bi bilo moguće. Uvek su bili uz nas i davali nam vetar u leđa. Titula je i njihova. Naravno, tu su i divni momci koje treniram. Oni su dobri, zlatni momci, profesionalci i veliko mi je zadovoljstvo što sam u prilici da svakodnevno radim sa njima. Zasluženo smo osvojili titulu - rekao je posle utakmice Stanković.

U odnosu na ranije utakmice , Ivanić je po levom krilu zamenio Gavrića i odigrao odličan meč, kao da je hteo da poruči da želi još mnogo toga da pokaže u crveno-belom dresu. I treba, ostao je dužan da to uradi. Ovoga puta je na štoperskoj poziciji Babić dobio prednost u odnosu na Milunovića.

U drugom poluvremenutreneri su iskoristili novo pravilo i izvršili svih pet izmena. Na terenu je i dalje postojao samo jedan tim, tako da se Radova mreža tresla još dva puta. Degenek je pokazao kako se "zakucava" glavom kad golman poleti u prazno, tačku pred slavlje stavio je Vukanović, drugim pogotkom na utakmici.

- Nasledio sam ekipu sa bodovnom prednošću, ali ni u jednom trenutku nismo odustajali. Nismo se ni opuštali, već smo se ponašali kao da zaostajemo za rivalom, a ne da imamo prednost. Spustio bih loptu što se tiče slavlja, jer nas čekaju i mečevi u Kupu. Treba nam odmor, treba nam koncentracija. Nije lako igrati po 90 minuta u ovom ritmu nakon dva i po meseca - dodao je Stanković.

I pre nametnute pauze, Zvezda je bila apsolutno dominantan tim u Srbiji, sa 11 bodova više od drugoplasiranog Partizana. Okolnosti su donele skraćenje lige i ubrzanu promociju, pošto je samo jedan trijumf iz četiri preostala meča bio dovoljan lideru da zadrži tron. U prvom kolu nastavka crveno-beli su završili posao i sada se okreće Kupu, gde ih u četvrtfinalu, u utorak (17), čeka gostovanje protiv Inđije.Sledeći cilj je osvajanje duple krune, dugo se čeka na "Marakani", već osam godina.

- Velika je stvar da se vratiš u klub za koji navijaš od malena i uspeš nešto da osvojiš. Sa igračima koje treniram je sve moguće. Fenomenalni su, zaslužuju svaki trofej, a naš naredni cilj je osvajanje Kupa Srbije. Želimo duplu krunu i maksimalno usmeravamo fokus na izazove koji nas očekuju u tom takmičenju - naglasio je Stanković.

RAD - C. ZVEZDA 0:5 (0:3)
STRELCI: Ivanić u 23. (iz jedanaesterca),Babić u 30, Vukanović u 36. i 52. i Degenek u 57. minutu.Stadion Rada na Banjici. Meč odigran bez publike. Sudija: D. Grujić 7.
RAD: Marković 5 - Tanasijević 5, Dobrijević 5, Perendija 5 (od 61. Stojanović 5), Milošević 5 (od 70. Nikolić -) - Busnić 5, Zogović 5 (od 53. Kasalica 5), Lazarević 5, Živković 5, Trifunović 5 (od 70. Jovanović -), Kaluđerović 5 (od 70. Kovačević -).
C. ZVEZDA: Borjan - - Gobeljić 7, Babić 7,5, Degenek 7,5 , Rodić 7 (od 62. Pankov 7) - Petrović 7 (od 75. Jovičić -), Nikolić 7 (od 46. Gavrić 7 ), Ivanić 8, Ben 7 (od 62. Jovančić 7) - Tomane 7 (od 62. Pavkov 7), Vukanović 7,5.
IGRAČ UTAKMICE: Mirko Ivanić (C. zvezda)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Rade Bg

29.05.2020. 20:19

Navijac sam dugogodisnji F.K.Crvene Zvezde. Imam pravo da kazem da se ne kitite perijem vec Evropskim uspesima! To i Marakana pokazuje po popunjenosti stadiona.

Danilo

29.05.2020. 22:11

Titula nije ni osvojena ni odbranjena. Titula je po obicaju dobijena na "lijepe oci" i prije pocetka sampionata.

Oooo

30.05.2020. 06:05

@Danilo - To nam se javlja navijač kluba kome SUR dodeljuje titulu, a sudije svako malo sviraju utakmice 100+ minuta kao onu čuvenu protiv Olimpije dok nisu postigli pogodak za titulu u poslednjem kolu.

Kostadin

30.05.2020. 09:54

Kakva TITUla kakvo slavlje. Čingi lingi liga i takvi fudbaleri. Ali šta je tu je igraju bez publike i samo za sebe. Koga interesuju u Evropi.