Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
RANIJE OSUĐIVAN, PONOVO UHAPŠEN Prevarant zbog prasećih pečenica mora platiti 4.500 evra kazne

RANIJE OSUĐIVAN, PONOVO UHAPŠEN Prevarant zbog prasećih pečenica mora platiti 4.500 evra kazne

Policija je po poternici Osnovnog suda u Banjaluci uhapsila A.D. (44) zbog prevare. On je inače je po zanimanju profesionalno vojno lice, a osuđivan je zbog više krivičnih dela, a poslednju put su ga tražili i uhapsili zbog neplaćanja novčane kazne od 4.500 evra po pravosnažnoj presudi Okružnog suda u Banjaluci zbog prevare.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
hapšenje privođenje sudska-policija-foto-S-PASALIC Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
hapšenje privođenje sudska-policija-foto-S-PASALIC

Prema ovoj presudi, on je je od 1. do 20. januara 2013. u nameri pribavljanja imovinske koristi naručio kupovinu dve svinjske pečenice koje nije platio. Materijalna šteta procenjena je na više od 1.000 maraka, a nakon prijave profesionalno vojno lice je kasnije i optuženo za prevaru, piše Srpskainfo.

-U nameri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist optuženi je doveo drugog u zabludu čime je počinio krivično delo prevara zbog čega mu se primenom ove zakonske odredbe izriče kazna zatvora u trajanju od 90 dana – navodilo se u prvostepenoj presudi.

Kako se u skladu sa zakonom ova kazna mogla zajeniti novčanom, A.D. je bio dužan platiti 9.000 maraka po tarifi 100 maraka za dan zatvora. Optuženi je ujedno bio dužan isplatiti oštećenom iznos od 1.074 marke i to tri meseca po pravosnažnosti presude. Prevara nije jedino krivično delo koje je počinio.

Naime, A.D. je pravosnažnom presudom Okružnog suda u Banjaluci osuđen i na uslovnu kaznu zbog pronevere novca većeg broja klijenata dok je radio kao kreditni službenik u jednoj mikrokreditnoj fondaciji. Tako je prvo od T.M. preuzeo novac u iznosu od 826 maraka u svrhu zatvaranja njenog kredita. Međutim taj iznos nije uplatio na račun fondacije već ga je zadržao za sebe. Na identičan način zadržao je novac od klijenata O.B. i to u iznosu od 235 KM i B.L. iznos od 1.000 KM. Prema presudi Okružnog suda u Banjaluci A.D. je zbog pronevere osuđen na uslovnu kaznu od šest meseci zatvora sa rokom provere od dve godine.

Presudom je ujedno bio obavezan da vrati pronevereni novac oštećenima.

Osuđen i zbog oduzimanja tuđe stvari

A.D. je osuđen i na uslovnu kaznu zbog oduzimanja tuđe stvari, odnosno automobila iz rentakar agencije koji nije vratio u dogovoreno vreme i pored mnogobrojnih upozorenja od strane agencije. Zbog ovoga je osuđen na mesec dana zatvora, sa rokom provere od godinu dana.