29. maj  2020. 19.08  | Izvor: Tanjug

Prezentacija naoružanja i municije na poligonu Zastava oružja

BEOGRAD -

Na poligonu fabrike Zastava oružje danas je održan sastanak Tima za razvoj novog streljačkog naoružanja, na kojem su sumirani rezultati dosadašnjeg razvoja, kao i završnih ispitivanja sistema, koja radi uvođenja naoružanja u upotrebu obavlja Tehnički opitni centar.

Prezentaciji, koju je vodio pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović, prisustvovali su i članovi tima, predstavnici Komande Kopnene vojske, Uprave za razvoj i opremanje (J-5) Generalštaba Vojske Srbije, Uprave za odbrambene tehnologije, kao i predstavnici fabrika odbrambene industrije koji učestvuju u projektu.

oruzje, bereta

Na Strelištu je izvršena demonstracija naoružanja i nove municije, kao i optičkih uređaja, tokom koje su prisutni imali priliku da se uvere u njihove mogućnosti, funkcije i prednosti.

Miloradović je naveo da je reč o kompletnoj familiji streljačkog naoružanja nove generacije.

"Reč je o sistemu čiji je zadatak da značajno unapredi sposobnosti pešadije Vojske Srbije, prema nekim proračunima i do 30 procenata. Očekujemo vrlo velika unapređenja sistema koji čine oružje, odgovarajuća municija, optički i optoelektronski nišanski sistemi", pojasnio je Miloradović.

Dodao je da su predstavnici Tehničkog opitnog centra danas upoznali Tim za razvoj s rezultatima opitovanja.

Direktor razvoja fabrike Zastava oružje Aleksandar Mladenović istakao je da su danas demonstrirani svi tipovi oružja koji su, prema programskim dokumentima, predviđeni za opremanje vojske.

"Reč je o programu od modularnih pušaka i automata, koji su praktično potpuno nov koncept u lakom streljačkom naoružanju pa do puškomitraljeza M-84 i snajperske puške u kalibru 12,7mm. Kao proizvođač pokazali smo da se radi o velikom skoku u odnosu na prethodnu generaciju sredstava, po pitanju efikasnosti i ergonomije, baš kao i po pitanju lakoće upotrebe sredstava iz nove generacije", rekao je Mladenović i dodao da misli da će doći do znatnog skoka u efikasnosti korišćenja sredstava na bojištima, i u toku izvršavanja borbenih zadataka.

On je kao prednost istakao i to što vojska neće morati da potroši mnogo resursa na dodatno obučavanje ljudi, jer su nova sredstva u osnovi bazirana na starim, koja su se pokazala pouzdanim.

"Ništa tu nismo menjali, samo smo poboljšali, tako da je naša velika familija streljačkog oružja dovedena na svetski nivo, a u pojedinim stvarima mislim da smo ispred", rekao je direktor razvoja Zastava oružja.

Tagovi